Actiune intemeiata pe imbogatirea fara justa cauza.Inadmisibilitate.
18 martie 2020Talharie calificata. Lovire sau alte violente. Savarsirea infractiunii mijloc fara legatura cu infractiunea scop a infractiunii complexe de talharie.
18 martie 2020
Contestatie in anulare. art. 509 alin. 1 NCPC. Inadmisibilitate in cazul in care hotararea a carei revizuire se solicita nu este pronuntata asupra fondului sau evoca fondul. Exceptiile prevazute de art. 509 alin. (2) NCPC.
Cod procedura civila
,
art. 509 alin. 1 si alin. (2)
Potrivit art. 509 alin. 1 NCPC, se poate solicita revizuirea unei hotarari pronuntate asupra fondului sau care evoca fondul daca s-a pronuntat asupra unor lucruri care nu s-au cerut sau nu s-a pronuntat asupra unui lucru cerut ori s-a dat mai mult decat s-a cerut, in unul din cazurile expres si limitativ prevazute de acest text de lege.
Din interpretarea acestor dispozitii legale, rezulta ca legiuitorul a deschis calea de atac a revizuirii, in principal impotriva hotararii prin care s-a rezolvat fondul cauzei sau evoca fondul acesteia, iar o atare conceptie a fost consacrata constant in doctrina si jurisprudenta noastra.
Singura exceptie data de noul cod de procedura civila respectiv art. 509 alin. (2) potrivit caruia pentru motivele de revizuire prevazute la alin. (1) pct. 3, pct. 4,; pct. 7 - 10 sunt supuse revizuirii si hotararile care nu evoca fondul.
Curtea de Apel Ploiesti, Sectia I Civila
Decizia nr. 575 din 16 septembrie 2015.
Prin decizia nr. 575 din data de 16 septembrie 2015, Curtea de Apel Ploiesti,
in temeiul art. 248 coroborat cu art. 509 Cod procedura civila, a retinut ca cererea de revizuire formulata impotriva deciziei nr. 101/29.01.2015 pronuntata in contestatia in anulare, este inadmisibila, iar exceptia invocata sub acest aspect este intemeiata pentru argumentele ce se vor arata in continuare:
Revizuirea, fiind o cale extraordinara de atac, dispozitiile legale care o reglementeaza sunt de stricta interpretare, astfel ca exercitarea ei nu poate avea loc decat in cazurile si conditiile prevazute in mod expres de lege.
In literatura de specialitate s-a mentionat ca in cadrul acesteia este inadmisibila repunerea in discutie a unor probleme de fond, fapte sau imprejurari care au fost discutate cu ocazia rezolvarii litigiului in fond.
Potrivit art. 509 alin. 1 NCPC, se poate solicita revizuirea unei hotarari pronuntate asupra fondului sau care evoca fondul daca s-a pronuntat asupra unor lucruri care nu s-au cerut sau nu s-a pronuntat asupra unui lucru cerut ori s-a dat mai mult decat s-a cerut, in unul din cazurile expres si limitativ prevazute de acest text de lege.
Din interpretarea acestor dispozitii legale, rezulta ca legiuitorul a deschis calea de atac a revizuirii, in principal impotriva hotararii prin care s-a rezolvat fondul cauzei, iar o atare conceptie a fost consacrata constant in doctrina si jurisprudenta noastra.
Singura exceptie data de noul cod de procedura civila, aplicabil in speta, litigiul fiind inceput ulterior datei de 15.02.2013, in cazul careia sunt supuse revizuirii si hotararile care nu evoca fondul, este art. 509 alin. (2) c.pr.civ.
Potrivit acestui text legal, sunt supuse revizuirii si hotararile care nu evoca fondul, dar numai pentru motivele de revizuire prevazute de art. 509 al. 1
pct. 3
-
numai in ipoteza judecatorului, care a luat parte la judecata si a fost condamnat definitiv pentru o infractiune privitoare la pricina
,
pct. 4
, -
un judecator a fost sanctionat disciplinar definitiv pentru exercitarea functiei cu rea-credinta sau grava neglijenta, daca aceste imprejurari au influentat solutia pronuntata in cauza
si
pct. 7 - 10
respectiv:
statul ori alte persoane juridice de drept public, minorii si cei pusi sub interdictie judecatoreasca ori cei pusi sub curatela nu au fost aparati deloc sau au fost aparati cu viclenie de cei insarcinati sa ii apere; exista hotarari definitive potrivnice, date de instante de acelasi grad sau de grade diferite, care incalca autoritatea de lucru judecat a primei hotarari; partea a fost impiedicata sa se infatiseze la judecata si sa instiinteze instanta despre aceasta, dintr-o imprejurare mai presus de vointa sa; Curtea Europeana a Drepturilor Omului a constatat o incalcare a drepturilor sau libertatilor fundamentale datorata unei hotarari judecatoresti, iar consecintele grave ale acestei incalcari continua sa se produca
.
Din analiza motivelor inserate in cadrul cererii de revizuire, nu rezulta insa incidenta niciunuia din cazurile de mai sus.
In speta, se retine ca prin decizia nr. 101 pronuntata la 29.01.2015 Curtea de Apel Ploiesti a respins, ca nefondata, contestatia in anulare formulata impotriva deciziei nr. 1861 pronuntata la 11.11.2014 de Curtea de Apel Ploiesti in faza procesuala a recursului, apreciind ca in cauza nu sunt incidente dispozitiile art. 499 NCPC.
Avand in vedere ca pe calea prezentei actiuni se solicita revizuirea unei decizii pronuntate in contestatie in anulare, in raport de argumentele expuse anterior si de prevederile art. 509 Cod procedura civila, Curtea a apreciat ca decizia atacata nu se incadreaza in categoria celor impotriva carora poate fi exercitata aceasta cale de atac, pronuntand solutia sus aratata.
(Judecator
Mioara Iolanda Grecu)