Cerere de repunere in termenul de declarare a apelului, Imprejurare mai presus de vointa partii
30 martie 2020Casare cu trimitere spre rejudecare la aceeasi instanta, pentru nemotivarea hotararii.
30 martie 2020
Cerere de ajutor public judiciar,Aprecieri asupra justificarii acordarii acestuia
Drept procesual civil. Cerere de ajutor public judiciar.
Art. 4, art. 8 din OUG 51/2008.
Institutia ajutorului public judiciar trebuie sa permita doar apelul legitim, justificat la autoritatea jurisdictionala, cu atat mai mult cu cat el este finantat din fonduri publice.
Curtea de Apel Bacau - Sectia I Civila Incheierea din camera de consiliu din 7 octombrie 2013
Recurentei L.L. i s-a pus in vedere de catre instanta Curtii de Apel sa timbreze cererea de recurs cu o taxa de timbru de 5830,1 lei si timbru judiciar de 5 lei.
Aceasta a inteles sa promoveze cerere de ajutor public judiciar, solicitand scutirea de plata taxei de timbru, iar in subsidiar reducerea sau esalonarea acesteia. A aratat contestatoarea faptul ca a mai beneficiat de ajutor public judiciar atat la judecarea pricinii in apel, cat si la instanta de fond, ca se descurca foarte greu, intregul sau venit fiind pensia de invaliditate.
In sustinerea cererii de ajutor public judiciar s-au depus inscrisuri: 2 cupoane de pensie aferente lunilor iulie si august, adeverinta de venit pe anul 2013 si copie contract de asistenta juridica.
Examinand cererea de ajutor public judiciar, Curtea retine urmatoarele:
Recurenta a solicitat ajutorul public judiciar intrucat obtine venituri numai din pensia de invaliditate si i se ingradeste liberul acces la justitie.
Orice persoana fizica are posibilitatea de a beneficia de ajutor public judiciar conform art. 4 din O.U.G. 51/2008, in situatia in care nu poate face fata cheltuielilor unui proces sau celor pe care le implica obtinerea unor consultatii juridice in vederea apararii unui drept sau interes legitim in justitie, fara a pune in pericol intretinerea sa ori a familiei sale.
Recurenta obtine o pensie de 525 lei si afirma calitatea de coproprietar a unor proprietati in valoare de 301.344 lei, care formeaza tocmai obiectul partajului, fata de care cuantumul taxei judiciare de timbru se dovedeste vadit rezonabil.
De asemenea, pentru aprecierea caracterului rezonabil al sarcinii fiscale impuse recurentei, instanta tine cont de urmatoarele aspecte:
- in fata primei instante, la 10.11.2010 - vezi fila 88 - acesteia i s-a redus taxa la 4421 lei, iar onorariul avocatului ales de parte a fost de 5.000 lei - vezi fila 418 dosar fond.
- in fata instantei de apel aceasta parte a fost scutita de plata taxei de timbru in cuantum de 4421 lei, desi a beneficiat de serviciile unui aparator ales, iar cuantumul platit acestuia a fost de 2000 lei - vezi fila 41 dosar apel.
- in recurs , onorariul avocatului este de 500 lei - vezi fila 31.
Ori, institutia ajutorului public judiciar trebuie sa permita doar apelul legitim, justificat la autoritatea jurisdictionala, cu atat mai mult cu cat el este finantat din fonduri publice.
Fata de aspectele mai sus aratate, Curtea concluzioneaza ca pana la acest moment partea a beneficiat de o scutire de la plata taxei de timbru in cuantum de 8842 lei, iar onorariul platit de aceeasi parte avocatului ales a fost de 7500 lei (fond + apel + recurs).
Se apreciaza astfel, fata de dispozitiile art. 4 din O.U.G. 51/2008 ca costurile estimate ale procesului in niciun caz nu sunt de natura sa limiteze acesteia accesul efectiv la justitie, urmand a fi respinsa cererea de ajutor public judiciar.