Obiectul actiunii in contencios administrativ. Separatia puterilor in stat.
17 martie 2020Legalitatea probelor obtinute conform procedurii livrarii supravegheate prevazuta de art. 151 C.p.p.
17 martie 2020
Anularea permisului de conducere ca urmare a condamnarii pentru savârsirea unei infractiuni contra sigurantei pe drumurile publice
.
Index tematic: Cod penal
Legislatie relevanta: art.335 alin.1 Cod pen.
Rezumatul problemei de drept:
In cazul condamnarii definitive a inculpatului ca urmare a savârsirii infractiunii de conducerea unui vehicul fara permis de conducere prev. de art.335 alin.1 Cod pen., nu se poate anula permisul de conducere obtinut de acesta ulterior comiterii faptei.
Identificare:
Curtea de Apel Ploiesti – Sectia penala si pentru cauze cu minori si de familie
Decizia penala nr. 552 din 5 iunie 2019
Prin sentinta penala nr.58 din data de 19 martie 2019 pronuntata de Judecatoria T s-au dispus urmatoarele:
In baza art. 335 alin. 1 Cod penal a fost condamnat inculpatul XZ, la o pedeapsa de 8 luni inchisoare.
In baza art. 91 C. pen. s-a dispus
suspendarea executarii pedepsei sub supraveghere
pe o durata de
2 ani, termen de supraveghere
stabilit in conditiile art. 92 C. pen..
Pentru a pronunta aceasta sentinta, prima instanta a retinut urmatoarele:
In noaptea zilei de 04.02.2018,in jurul orelor ora 01
40
, inculpatul XZ, a condus pe drumurile publice, autoturismul marca A , de culoare gri, cu numarul de inmatriculare XXXX, pe drumurile publice , respectiv pe str. B din municipiul T, fara a poseda permis de conducere.
Curtea, examinând apelul formulat prin prisma actelor si lucrarilor dosarului, a criticilor invocate cât si sub toate aspectele conform art. 417 alin. 2 Cod procedura penala, a apreciat ca apelul este nefondat.
Astfel
,
Curtea constata ca in considerentele sentintei apelate, judecatorul fondului a argumentat judicios, prin raportare la gravitate faptei deduse judecatii in raport de valorile sociale proteguite de normele de incriminare, necesitatea stabilirii unei pedepse cu inchisoarea, orientata catre minimul redus ca urmare a aplicarii procedurii recunoasterii invinuirii, care sa asigure ca faptuitorul a inteles scopul reglementarii legiuitorului in materia circulatiei pe drumurile publice.
Curtea are in vedere faptul ca pentru a se realiza individualizarea pedepsei este necesara evaluarea tuturor elementelor circumscrise faptei si autorului, având ca finalitate stabilirea unei pedepse in limitele prevazute de lege.
Un rol primordial in aprecierea stabilirii si aplicarii pedepsei il are pericolul social al faptei, sens in care valorile ocrotite de legea penala trebuie evidentiate atât pentru restabilirea ordinii de drept, cât si pentru reeducarea inculpatului, iar pentru ca pedeapsa sa-si realizeze functiile si scopul avute in vedere de legiuitor, aceasta trebuie sa corespunda sub aspectul duratei si naturii sale, gravitatii faptei comise, potentialului de pericol social, pe care, in mod real il prezinta persoana inculpatului, precum si aptitudinii acestuia de a se indrepta sub influenta sanctiunii.
Ca masura de constrângere, pedeapsa are, pe lânga scopul sau represiv si o finalitate de exemplaritate, concretizând dezaprobarea legala si judiciara atât in ceea ce priveste fapta penala savârsita, cât si in ceea ce priveste comportarea autorului.
Pe de alta parte, pedeapsa si modalitatea de executare a acesteia trebuie individualizate in asa fel incât inculpatul sa se convinga de necesitatea respectarii legii penale si evitarea in viitor a savârsirii unor fapte similare.
Curtea nu poate retine criticile invocate prin motivele de apel de catre inculpatul apelant XZ cu privire la modalitatea de executare a pedepsei, stabilite de instanta fondului, având in vedere faptul ca in conformitate cu actele dosarului si fisa de cazier judiciar a apelantului, rezulta faptul ca anterior comiterii prezentei fapte, a mai fost condamnat de autoritatile judiciare din Spania, pentru comiterea a unor infractiunii la regimul rutier, situatie ce denota o perseverenta infractionala si o nepasare din partea inculpatului cu privire la respectarea legislatiei rutiere.
Curtea, totodata apreciaza neintemeiata critica apelantului inculpat, privind anularea dreptului de a conduce autoturisme pe drumurile publice conform art.114 din OUG nr.195/2002, raportat la prezenta fapta, având in vedere ca acesta nu detinea permis de conducere la momentul comiterii faptei deduse judecatii, astfel incât acesta sa fie anulat ca urmare a prezentei condamnari.
Autorul sintezei,
Judecator Silviu Florentin Gradina