Pentru Nedepunerea In Cel Mult 6 Luni De La Expirarea Termenelor Legale, A Situatiilor Financiare Anuale Sau Alte Acte, Potrivit Legii, La Oficiul Registrului Comertului, Se Dispune Dizolvarea Societatii, Potrivit Art. 237 Alin. 1 Lit. B Din Legea Nr. 31/1990, Privind Societatile Comerciale. » Consultă Avocat
avocati bucuresti online
Profit. Cheltuieli deductibile.
18 martie 2020
caut avocat bucuresti
Suspendarea  judecatii  pentru neindeplinirea obligatiilor stabilite  de  catre  instanta.  Respingerea cererii  de  repunere  pe  rol.
18 martie 2020

Pentru nedepunerea in cel mult 6 luni de la expirarea termenelor legale, a situatiilor financiare anuale sau alte acte, potrivit legii, la Oficiul Registrului Comertului, se dispune dizolvarea societatii, potrivit art. 237 alin. 1 lit. b din Legea nr. 31/1990, privind societatile comerciale.

avocat pret

avocat pret

Pentru nedepunerea in cel mult 6 luni de la expirarea termenelor legale, a situatiilor financiare anuale sau alte acte, potrivit legii, la Oficiul Registrului Comertului, se dispune dizolvarea societatii, potrivit art. 237 alin. 1 lit. b din Legea nr. 31/1990, privind societatile comerciale.

 

In cazul dizolvarii societatii, societatile comerciale, potrivit art. 237 alin. 1 lit. b din Legea nr. 31/1990, creditorii isi pot recupera creantele in cadrul procedurii de lichidare prevazuta de dispozitiile art. 237 alin. 7

3

din Legea nr. 31/1990.

              

Curtea de Apel Ploiesti, Sectia Comerciala si de Contencios Administrativ si Fiscal,

Decizia nr. 1009 din  4 mai 2011.

 

Prin sentinta nr. 4 din 03.01.2011, Tribunalul Dambovita – Sectia comerciala si de Contencios Administrativ, a admis cererea formulata de reclamantul Oficiul National al Registrului Comertului si in baza art. 237 alin. 1 lit. b) din Legea nr. 31/1990, a dispus dizolvarea societatii  SC C. SRL Valea Voievozilor.

Pentru a pronunta aceasta solutie, prima instanta a retinut ca Oficiul  Registrului Comertului este o institutie publica ale carei functii recunoscute prin lege sunt de a asigura publicitatea legala, evidenta situatiei juridice si financiare a tuturor comerciantilor, informarea economica si statistica, informarea comerciala, simplificarea procedurilor de inregistrare si autorizare a functionarilor firmelor.

Pentru a asigura o parte din aceste functii, comerciantii au obligatia, in temeiul art. 185 si 201 din Legea nr. 31/1990, privind  societatile comerciale,  sa depuna situatiile financiare anuale la registrul comertului in conditiile prevazute de Legea contabilitatii nr. 82/1991, situatii din care sa rezulte pozitia financiara pe piata de capital, performantele financiare si alte informatii relevante  referitoare la  activitatea  societatii respective.

Pentru comerciantii care nu se conformeaza acestor dispozitii legale, legiuitorul a prevazut in art. 237 alin. 1 lit. b) din Legea nr. 31/1990 republicata, ca societatea poate fi dizolvata la cererea Oficiului National al Registrului Comertului.

Fata de faptul ca societatea parata nu a depus situatia financiara aferenta anului 2008, neconformandu-se dispozitiilor art. 185 si 201 din Legea nr. 31/1990 privind  societatile comerciale, in baza art. 237 lit. b) din Legea nr. 31/1990, tribunalul a dispus dizolvarea societatii.

Impotriva sentintei a declarat recurs D.G.F.P.,criticand-o pentru nelegalitate si netemeinicie, aratand in esenta ca in mod gresit s-a dispus dizolvarea societatii intimate deoarece aceasta are debite inregistrate in evidentele recurentei, asa cum rezulta din adresa nr. 13279/10.03.2011, emisa de organul fiscal teritorial, adresa anexata la recursul formulat, astfel ca mentinerea sentintei pronuntata de instanta de fond cu privire la dizolvarea societatii intimate ar prejudicia bugetul statului de posibilitatea recuperarii creantelor in cuantum de 968 lei.

Se solicita in temeiul dispozitiilor art. 304 pct. 9 Cod procedura civila si art. 237 alin. 5 din Legea nr. 31/1990, privind societatile comerciale, admiterea recursului, modificarea in tot a sentintei si respingerea cererii de dizolvare.

Recursul este nefondat.

Criticile aduse sentintei de recurenta, in sensul ca in mod gresit s-a dispus dizolvarea societatii intimate deoarece aceasta inregistreaza debite in evidentele recurentei si ca prin masura dizolvarii se prejudiciaza bugetul statului, sunt nefondate.

Debitele invocate de recurenta ca le-ar datora intimata parata, in cuantum de 968 lei, le poate recupera in cadrul procedurii de lichidare prevazuta de dispozitiile art. 237 alin.7/3 din Legea nr. 31/1990, privind societatile comerciale, astfel ca sustinerea recurentei ca prin masura dizolvarii se prejudiciaza bugetul statului de posibilitatea recuperarii creantei, nu este fondata.

Acestea au fost considerentele pentru care Curtea a respins recursul ca nefondat.

 

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *