D eosebiri intre decizia de incetare contract de munca si concediere prevazute de Codul muncii.
18 martie 2020Incidenta dispozitiile art. 322 pct. 1 C.proc.civ.,
18 martie 2020
Nulitatea sentintei pentru nesemnare minuta.
Art. 261 alin. 1 Cod pr.civila prevede ca „hotararea se da in numele legii si va cuprinde”
1. aratarea instantei care a pronuntat-o si numele judecatorilor care au luat parte la judecata;
2. numele, domiciliul sau resedinta partilor, calitatea in care s-au judecat; numele mandatarilor sau reprezentantilor legali si al avocatilor;
3. obiectul cererii si sustinerile in prescurtare ale partilor cu aratarea dovezilor;
4. aratarea concluziilor procurorului;
5. motivele de fapt si de drept care au format convingerea instantei, cum si cele pentru care s-au inlaturat cererile partilor;
6. dispozitivul;
7. calea de atac si termenul in care se poate exercita;
8. mentiunea ca pronuntarea s-a facut in sedinta publica, precum si semnaturile judecatorilor si grefierului.
Prin decizia nr.
830
/
5 martie 2012 s-a admis recursul declarat de reclamanta P.O.S. – prin primar C. D., cu sediul in orasul ..... impotriva sentintei civile nr. 1013/13 mai 2011 pronuntata de Tribunalul Prahova, in contradictoriu cu parata V.I., domiciliata in orasul .....
Caseaza sentinta si trimite cauza spre rejudecare aceleiasi instante de fond.
Curtea de Apel Ploiesti, Sectia I Civila,
Decizia civila nr. 830 din 5 martie 2012.
In fapt prin actiunea inregistrata sub nr.3911/105/2010 la Tribunalul Prahova reclamanta P.O.S. a solicitat in contradictoriu cu parata V.I. ca instanta prin hotararea ce o va pronunta sa dispuna obligarea paratei la plata sumei de 3044 lei reprezentand contravaloare norma hrana in perioada martie 2006- decembrie 2007.
In motivarea cererii sale reclamanta a aratat ca prin sentinta civila nr.47/02.02.2010 a Tribunalului P., pronuntata in dosarul nr. 5487/105/2008 irevocabila prin respingerea recursului s-a admis in parte sesizarea Curtii de Conturi a Romaniei si s-a stabilit raspunderea juridica a P. O. S., C. D. precum si a numitelor B.M. si F. G. C. pentru suma de 291.156 lei reprezentand ajutoare acordate functionarilor publici si personalului contractual din cadrul P. S., sume care au reprezentat ajutoare de Pasti si de Craciun acordate functionarilor publici si personalului contractual din cadrul Primariei Slanic, la nivelul anului 2006, precum si contravaloarea normei de hrana pentru perioada martie 2006- decembrie 2007 care au fost distribuite fiecarui angajat de catre cei trei carora le-a fost angajata raspunderea juridica.
Reclamanta a aratat ca aceste sume au fost efectiv incasate de fiecare salariat, sens in care apreciaza ca in situatia in care s-ar incepe executarea in contra celor trei daca personalul contractual si functionarii publici nu ar fi la randul lor obligati la restituirea acestor sume care conform sentintei este obligatoriu sa se constituie venituri la bugetul C. L. S., ar opera institutia imbogatirii fara justa cauza dat fiind ca sumele de bani pentru care s-a stabilit raspunderea juridica a Primarului orasului S. si celor doua contabile nu au fost insusite de acestia ci, asa cum a aratat distribuite salariatilor din cadrul P.O. S.apreciindu-se la un moment dat ca ele reprezinta cheltuieli nu de salarizare ci de protectie sociala a angajatilor cum de altfel era stipulat si la nivelul contractului colectiv de munca la nivel de ramura.
Pe baza probatoriului administrat in cauza, Tribunalul Prahova prin sentinta civila nr. 1013 din data de 13 mai 2011 a admis exceptia prescriptiei dreptului material la actiune pentru perioada martie 2006-19.07.2007, respingand actiunea pentru aceasta perioada ca fiind prescrisa.
Pe fondul cauzei a admis in parte actiunea formulata de reclamanta P.S. in contradictoriu cu parata V.I. obligand parata sa restituie reclamantei contravaloarea normei de hrana incasata necuvenit, pentru perioada 20.07.2007- decembrie 2007.
Prin aceeasi sentinta a obligat parata sa plateasca reclamantei 500 lei, cheltuieli de judecata.
Pentru a pronunta aceasta sentinta, instanta de fond a retinut ca prin sentinta nr.47/2010 pronuntata de Tribunalul Prahova in dosarul nr.5487/105/2008 de Tribunalul Prahova, Sectia Comerciala si de Contencios Administrativ II a fost admisa sesizarea Curtii de Conturi a Romaniei si stabilita raspunderea juridica a paratilor C. D., B. M. si F. G. C. pentru suma de 291.156 lei reprezentand plati nelegale/ajutoare acordate functionarilor publici si personalului contractual al P. o. S., precum si dobanzi aferente de 15.662 lei si obligati acesti parati sa plateasca in solidar sumele precizate catre bugetul orasului Slanic.
In urma verificarii contului de executie a bilantului contabil pe anul 2007 s-a constatat ca in perioada aprilie 2006- iunie 2008 au fost acordate angajatilor primariei ajutoare (prime de Pasti, Craciun, pentru hrana in suma totala de 291.156 lei.
A apreciat astfel instanta de fond ca, in mod corect Curtea de Conturi a Romaniei a considerat ca acestea sunt asimilate veniturilor din salarii, aspect mentionat expres de disp. art. 55 alin. 1 din codul fiscal, concluzie care rezulta si din imprejurarea ca aceste ajutoare nu se regasesc printre sumele care nu sunt incluse in veniturile salariale si nu sunt impozabile, enumerate limitativ in carul dispozitiilor art. 55 alin. 4 din Codul fiscal.
S-a retinut ca acordarea acestor ajutoare este nelegala si constituie practic un prejudiciu adus bugetului local, astfel ca, in mod legal au fost calculate dobanzi aferent generate de indisponibilizarea nelegala a acestor sume.
Responsabilitatea pentru acordarea acestor ajutoare apartine paratilor C. D., primar/ordonator de credite, B. M.contabil si F. G. C. inspector de specialitate care au atributii in ce priveste aprobarea si controlul legalitatii efectuarii platilor.
Potrivit dispozitiilor art. 270 din codul muncii, tribunalul a retinut ca salariatii raspund patrimonial de pagubele materiale produse angajatorului din vina si in legatura cu munca lor, raspundere care a fost angajata in baza hotararii judecatoresti sus mentionate si care implica implicit recuperarea acestei pagube de catre angajator,in speta angajarea raspunderii patrimoniale a paratei a fost dovedita prin existenta cumulativa a celor trei conditii reglementate de art.270 Codul muncii.
Drept urmare, s-a retinut ca atata timp cat s-a statuat in mod irevocabil ca ajutoarele acordate paratei sunt nelegale si au produs o paguba efectiva si reala a acesteia, paratul incasand din eroare ceea ce nu este cuvenit, este obligat sa o restituie, fiind nedatorata.
Astfel, in ceea ce priveste perioada martie 2006- 19.07.2007 instanta a apreciat ca dreptul material la actiune este prescris pentru aceasta perioada, avand in vedere data introducerii actiunii 19.07.2010.
Pentru aceste considerente tribunalul a admis in parte actiunea in temeiul disp. art.270 si 281 din Codul Muncii si a obligat parata sa plateasca reclamantei contravaloarea normei de hrana incasata necuvenit pentru perioada 20.07.2007- decembrie 2007, ca suma incasata necuvenit.
Impotriva sentintei Tribunalului Prahova a formulat recurs P.... pentru urmatoarele motive:
O prima critica este ca instanta de fond a invocat din oficiu si a admis exceptia prescriptiei dreptului la actiune pentru perioada martie 2006- 19 iulie 2007 in raport de data introducerii actiunii formulata de recurenta.
In dezvoltarea motivului de recurs se arata ca actiunea promovata de reclamanta reprezinta modalitatea de executare a dispozitiilor cuprinse in raportul Curtii de Conturi cu privire la recuperarea si aducerea la bugetul C. L., avand caracterul unei actiuni in regres.
Sustine recurenta ca pana la momentul la care instanta de fond s-a pronuntat definitiv asupra legalitatii si temeiniciei raportului Curtii de Conturi nu se putea discuta despre o restituire efectiva catre bugetului C. L. S. a sumelor inscrise in raportul Curtii de Conturi, astfel ca dreptul material la actiune s-a nascut la data la care s-a pronuntat sentinta prin care a fost angajata raspunderea juridica a persoanelor responsabile cu distribuirea sumelor de bani catre salariatii primarie, respectiv la data de 02.02.2010, data de la care curge termenul de prescriptie de trei ani prevazut de art. 2 si urmatorul din Decretul-Lege 167/1958.
La termenul de judecata din 5 martie 2012 Curtea, in temeiul art. 129 alin.4 Cod proc. civila coroborat cu art. 306 alin.2 raportat la art. 258 alin.1 Cod proc. civila, a invocat din oficiu si a pus discutie un motiv de nulitate de ordine publica a sentintei recurate, vizand nesemnarea minutei de catre un membru al completului de judecata.
Conform art. 55 din Legea nr. 304/2004 privind organizarea judiciara, completul pentru solutionarea in prima instanta a cauzelor privind conflicte de munca si asigurari sociale se constituie dintr-un judecator si doi asistenti judiciari, iar in speta minuta este semnata doar de doi membri ai completului de judecata.
Curtea a retinut urmatoarele:
Art. 261 alin. 1 Cod pr.civila prevede ca „hotararea se da in numele legii si va cuprinde”
1. aratarea instantei care a pronuntat-o si numele judecatorilor care au luat parte la judecata;
2. numele, domiciliul sau resedinta partilor, calitatea in care s-au judecat; numele mandatarilor sau reprezentantilor legali si al avocatilor;
3. obiectul cererii si sustinerile in prescurtare ale partilor cu aratarea dovezilor;
4. aratarea concluziilor procurorului;
5. motivele de fapt si de drept care au format convingerea instantei, cum si cele pentru care s-au inlaturat cererile partilor;
6. dispozitivul;
7. calea de atac si termenul in care se poate exercita;
8. mentiunea ca pronuntarea s-a facut in sedinta publica, precum si semnaturile judecatorilor si grefierului.
Din analiza acestui text de lege se constata ca exista o reglementare cu caracter imperativ ce rezulta din expresia folosita de legiuitor: „va cuprinde”
Ca atare, lipsa unor mentiuni din hotarare atrage nulitatea prev. de art. 105 alin. 2 teza 1 Cod pr.civila., iar nesemnarea minutei de catre un membru al completului de judecata nu poate fi acoperita prin semnarea ulterioara de cei care aveau aceasta obligatie.
Astfel, in baza disp. art. 312 alin. 3 coroborat cu art. 304 pct. 5 Cod pr.civila, Curtea va admite recursul, va casa sentinta si va trimite cauza spre rejudecare aceleiasi instante de fond.
(Judecator Elena Staicu)