Legalitatea deciziei de imputare pentru recuperarea „suplimentului de post” constatat ca fiind acordat nelegal
27 martie 2020Limitele judecatii inselaciune, Avocat, Lipsa raporturilor patrimoniale dintre persoana vatamata si inculpat
27 martie 2020
Legea nr. 272/2004, Interesul superior al copilului, Plasament
Domeniu asociat: Plasament
Curtea de Apel Iasi, Sectia civila, Decizia civila nr. 505/4 septembrie 2017
Instanta de control judiciar retine - cu caracter de principiu - ca interesul superior al copilului se circumscrie dreptului oricarui copil la o dezvoltare fizica si morala normala, la echilibru socioafectiv si la viata de familie.
Principiul interesului superior al copilului este impus inclusiv in legatura cu drepturile si obligatiile ce revin parintilor copilului, altor reprezentanti legali ai sai, precum si oricaror persoane carora acesta le-a fost plasat in mod legal.
Astfel curtea noteaza aplicabilitatea in cauza a articolului 65 alineat (2) din Legea nr. 272/2004 privind protectia si promovarea drepturilor copilului, fiind pe deplin dovedita incidenta art. 60 litera „c”.
Se are in vedere situatia in care s-a aflat minora, in contextul in care intre cei doi parinti s-au consumat frecvente scandaluri, concretizate prin violente fizice si verbale, fuga de la domiciliu a mamei si copiilor, acestia din urma fiind martori la comportamente deviante, abuzuri si violente intrafamiliale.
Nu poate fi ignorat ca a rezultat din probele administrate ca paratii sunt cunoscuti in comunitate ca fiind consumatori de bauturi alcoolice in exces, ca tatal este diagnosticat cu boli psihice si refuza tratamentul prescris, mediul familial nefiind propice pentru o buna dezvoltare fizica, psihica si emotionala a copilului.
Instanta de control judiciar observa ca imbunatatirea conditiilor de trai - notata la vizita din 02 mai 2017 - si intentiile pozitive la nivel declarativ ale paratilor nu sunt suficiente pentru a se putea considera ca a incetat starea de pericol, dupa o perioada indelungata de abuz si neglijare. In acelasi sens sunt mentiunile din fisele psihologice ale tatalui X si mamei Y (nr. 47 si 48 din 19 mai 2017), fiind subliniata necesitatea ca parintii sa urmeze cursuri sau consiliere pentru imbunatatirea abilitatilor parentale.
Referitor la ascultarea minorei, instanta de apel retine ca s-a facut o judicioasa aplicare a art. 29 alineat (4) din Legea nr. 272/2004, potrivit cu care opiniile copilului ascultat vor fi luate in considerare si li se va acorda importanta cuvenita, in raport cu varsta si cu gradul de maturitate a copilului.
Curtea de apel constata ca masura plasamentului este, prin definitie, una cu caracter temporar, articolul 72 alineat (2) din Legea nr. 272/2004 stabilind ca, in cazul in care imprejurarile care au stat la baza stabilirii masurii s-au modificat, directia generala de asistenta sociala si protectia copilului este obligata sa sesizeze de indata comisia pentru protectia copilului sau, dupa caz, instanta judecatoreasca, in vederea modificarii sau, dupa caz, a incetarii masurii.
Potrivit alineatului (3) dreptul de sesizare il au, de asemenea, parintii sau alt reprezentant legal al copilului, precum si copilul. In conditiile in care - astfel cum pretind apelantii - intervine o modificare semnificativa a imprejurarilor avute in vedere la luarea masurii, acestia au posibilitatea de a solicita incetarea masurii.
Curtea constata ca in cauza au fost respectate principiile si textele evocate din Legea nr. 272/2004 si ca masura dispusa nu intra in contradictie cu prevederile art. 8 din Conventia Europeana pentru Apararea Drepturilor Omului.
Raportat considerentelor expuse si in aplicarea art. 480 alineat (1) teza I Cod procedura civila curtea respinge apelul si pastreaza sentinta Tribunalului Iasi.