Procedura privind depunerea unei opozitii la inregistrarea unei marci comunitare Examinarea admisibilitatii
1 aprilie 2020Taxe inregistrarea desenelor modelelor
1 aprilie 2020
Ghid de completare a formularului de cerere de inregistrare a desenului/modelului
Cererea de inregistrare a desenului/modelului se intocmeste in 2 exemplare, in limba romana, pe formularul tip FORM. D 01, prin imprimare sau dactilografiere.
Depunerea cererii se poate face: a) direct si cu confirmare de primire la Registratura generala a OSIM, b) prin posta, trimisa recomandat, cu confirmare de primire, sau c) in forma electronica sau prin mijloace electronice, daca sunt respectate prevederile legale.
Nota: Daca spatiul alocat unei rubrici din formularul de cerere nu este suficient pentru completarea unor date, se va continua scrierea acestora in pag. 3, la "Continuarea rubricii nr. ...”.
Rubrica 1.
Se indica numele si prenumele sau denumirea, adresa sau sediul solicitantului (strada, numar, oras, judet, tara), inclusiv codul postal, telefon si fax cu prefixul zonei, e-mail.
Cand solicitantul este o persoana juridica, se va indica in Rubrica 1.1. forma de constituire a acesteia, cat si statul a carui legislatie ii guverneaza organizarea acesteia.
Cand solicitantul este strain, se indica denumirea statului caruia acesta ii apartine, statul in care isi are domiciliul sau, dupa caz, statul in care solicitantul are o intreprindere in intelesul art. 3, din Conventia de la Paris.
Rubrica 2.
Se scrie denumirea desenului/modelului, precum si titlul produsului in care se incorporeaza desenul/modelul, si va fi exprimata prin notiuni generale si cunoscute, fara coduri comerciale si tipodimensiuni, in conformitate cu clasificarea internationala, prin cuvinte continute in dictionarele limbii romane. In rubrica 2.2 se indica numarul de desene/modele pentru care se cere protectia. Cererea poate contine pana la 100 de desene/modele destinate a fi incorporate in obiecte apartinand aceleiasi categorii de produse, conform Clasificarii internationale Locarno, si va avea aceiasi solicitanti si aceiasi autori.
Rubrica 3.
In aceasta rubrica se indica numele si prenumele persoanelor care au creat desenul/modelul si adresa, inclusiv codul postal, telefon si fax cu prefixul zonei, e-mail.
Rubrica 4.
In cazul in care se revendica o prioritate dintr-o cerere anterioara, se va indica statul, data si numarul primului depozit. Daca se invoca o prioritate in urma expunerii desenului/modelului intr-o expozitie internationala, se va indica tara, locul si denumirea expozitiei, precum si data introducerii desenului/modelului in expozitie. Actele de confirmare a prioritatii revendicate se depun odata cu cererea sau in termen de 3 luni de la data depunerii cererii.
Rubrica 5.
Se indica, prin bifare in rubrica 5.1, daca reprezentarea grafica a desenului/modelului se publica in Buletinul Oficial de Proprietate Industriala al OSIM in "alb-negru" sau "color". In acest scop reprezentarile grafice ale desenului/modelului se anexeaza la cerere in 3 exemplare; in rubrica
- se bifeaza daca solicitantul opteaza pentru publicarea descrierii desenului/modelului, cu plata taxei legale; in rubrica 5.3. se bifeaza daca publicarea desenului/modelului se doreste a fi amanata, la cererea solicitantului, cu plata taxei legale, pe o perioada care nu poate depasi 30 de luni de la data depunerii cererii sau de la data prioritatii invocate.
Rubrica 6
. Daca sunt mai multi solicitanti, iar acestia nu sunt reprezentati in fata OSIM printr-un mandatar autorizat, in aceasta rubrica se va indica unul dintre solicitanti, care este desemnat pentru corespondenta cu OSIM; in caz contrar, OSIM va purta corespondenta cu primul solicitant inscris in cerere.
Rubrica 7.
Aceasta rubrica se completeaza daca solicitantul/manda- tarul doreste transmiterea corespondentei de catre OSIM la o alta adresa decat cea indicata la rubrica 1.
Rubrica 8.
Se completeaza cand solicitantul este reprezentat prin mandatar autorizat, indicand numele si prenumele sau denumirea si adresa sau sediul, inclusiv codul postal, telefon si fax cu prefixul zonei, e-mail, precum si numarul de inregistrare la Registrul Comertului. Daca mandatarul a fost imputernicit numai pentru depunerea cererii, se bifeaza prima casuta; daca o procura generala pentru mai multe cereri de inregistrare a fost data si comunicata la OSIM, se va indica in cerere numarul si data depunerii acesteia la OSIM. Procura se va depune odata cu cererea sau in termen de 3 luni de la data inregistrarii cererii.
Rubrica 9.
Descrierea pentru fiecare desen/model se face direct pe cerere sau pe anexe semnate, si trebuie sa contina exclusiv elementele caracteristice ale aspectului estetic, precum si elementele noi, care se pot regasi si in reproducerile grafice anexate cererii. Descrierea nu trebuie sa cuprinda: detalii tehnice sau de functionare, caracteristici tehnice, dimensiuni, repere, declaratii privind noutatea sau caracterul individual. Descrierea unui desen sau model industrial trebuie sa contina maximum 100 de cuvinte.
Rubrica 10.
Dovada platii taxei de inregistrare se depune odata cu cererea si se indica la rubrica 8.1, prin inscrierea numarului de document si a sumei platite. Alte taxe (de publicare, de invocare a prioritatii, de examinare etc.) pot fi platite la data depunerii cererii sau in termenele prevazute de lege.
Rubrica 11.
Declaratia de la aceasta rubrica se completeaza cu numele in clar si se semneaza numai de catre persoanele care au creat desenul/ modelul.
Rubrica 12.
La aceasta rubrica se inscrie in clar numele solicitantilor si functia, in cazul persoanelor juridice, sau, dupa caz, a mandatarului autorizat, cu semnaturile corespunzatoare si aplicarea stampilelor, in cazul persoanelor juridice.
Rubrica 13.
Se bifeaza rubricile pentru documentele anexate la cerere, indicand numarul de file/exemplare.
Rubrica 14.
Se completeaza si se semneaza de persoana desemnata de catre OSIM.