Constituire De Parte Civila La Urmarirea Penala. Ucidere Din Culpa. Renuntare La Actiunea Civila Pentru A Fi Solutionata Pe  cale Separata. Neconstituire  de Parte Civila In Instanta. » Consultă Avocat
onorariu avocat
Actiunea civila in procesul penal. Vatamare corporala din culpa.Nerespectarea dispozitiilor legale privuind regimul circulatiei pe drumurile publice. Calitate procesuala activa. Repararea pagubei. Daune materiale. Daune morale. Contributie lunara la intretinerea partii civile.
18 martie 2020
cabinet avocatura
Rezolvarea separata a actiunii civile conform art.348 C.pr.pen. si art.445 C.pr.pen., anularea inscrisului constatat a fi fals.
18 martie 2020

Constituire de parte civila la urmarirea penala. Ucidere din culpa. Renuntare la actiunea civila pentru a fi solutionata pe  cale separata. Neconstituire  de parte civila in instanta.

avocatura bucuresti

avocatura bucuresti

Constituire de parte civila la urmarirea penala. Ucidere din culpa. Renuntare la actiunea civila pentru a fi solutionata pe  cale separata. Neconstituire  de parte civila in instanta.

 

Inculpat trimis in judecata pentru infractiunea  de ucidere din culpa, prev. de art. 178 alin.2 cod penal; Mostenitorii victimelor au declarat in instanta ca inteleg sa solicite  obligarea  inculpatului la despagubiri  pe cale separata in temeiul unei  actiuni civile. Nedecaderea mostenitorilor din dreptul de a apela la o instanta civila pentru repararea  pagubei cauzate de inculpat prin infractiune.

 

Curtea de Apel Ploiesti, Sectia Penala si pentru cauze cu minori si de familie,

Decizia  penala nr. 1536 din 13 noiembrie 2013.

 

Inculpatul I.A. a fost trimis  in judecata  de catre Parchet, prin  rechizitoriu pentru comiterea infractiunii de ucidere din culpa prev. de art. 178 alin.2 cod penal, doua victime.

Judecatoria Mizil, prin sentinta penala a condamnat pe inculpat pentru infractiunea  sus-mentionata, luandu-se act ca mostenitorii victimelor la termenul din  17 iunie  2013, prin aparator, au declarat ca inteleg sa solicite repararea prejudiciilor materiale si morale, pe calea unei actiuni civile separate intr-o cauza civila in cadrul termenului de prescriptie, aceasta in conditiile in care nici nu s-a precizat cuantumul despagubirilor, operand dreptul de optiune prev. de art. 15 cod pr.penala.

Impotriva acestei sentinte a declarat recurs asiguratorul  O I B prin Biroul Asiguratorilor de Autovehicule Bucuresti, pe care a criticat-o pentru nelegalitate intrucat, in mod gresit instanta de fond a lasat nesolutionata latura civila a cauzei, contrar prevederilor legal procesual penale.

Recursul asiguratorului a fost respins ca nefondat prin decizia penala nr. 1536 din 13.11.2013 pronuntata de Curtea de Apel Ploiesti.

In considerentele deciziei se retine, in esenta ca, dreptul la optiune, intre instanta civila si penala, a incetat in momentul constituirii ca parte civila.

Instanta de recurs a retinut ca, Judecatoria Mizil, a respectat principiul  disponibilitatii partilor, ceea ce nu echivaleaza cu o dezinvestire a instantei in rezolvarea laturii civile si nici cu o disjungere a cauzei.

Instanta nu a lasat nerezolvata latura civila, cu atat  mai mult cu cat partile nu au inteles sa-si precizeze cuantumul despagubirilor pretinse si nici probele necesar a fi   administrate, astfel ca acestor parti li s-a rezervat dreptul la o actiune civila separata.

 

 (Judecator Traian Logojan)

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Consultații Juridice
Consultații Juridice
Bună ziua, Cu ce vă putem ajuta?
Connecting...
Programează Consultație
Luni – Vineri: 10:00 – 18:00

Onorarii Rezonabile - orare, fixe, de succes
Busy
:
:
:

Datele introduse sunt folosite pentru a vă contacta. Prin utilizarea serviciilor, acceptați politica de confidențialitate.
Suntem online
:
:
Această sesiune de discuții s-a încheiat.