Actiune in anulare hotarare consiliu local, Obligatia de motivare a hotararii
30 martie 2020Act aditional contract de munca
30 martie 2020
Actiune creditor-reclamant - anulare Hotarare a Adunarii Creditorilor - neindeplinirea cerintelor legale privind convocarea - respingere actiune. Apel reclamant - admitere
Legea 85/2006; Cod procedura civila
Art. 48 din Legea nr. 85/2014; art. 480 Cod procedura civila
Convocarea Adunarii Generale a Creditorilor de catre lichidatorul judiciar trebuie sa indeplineasca toate conditiile de forma si fond prevazute de legea falimentului.
Instanta nu poate presupune ca un creditor a luat cunostinta de Adunarea Creditorilor.
Curtea de Apel Bacau - Sectia a II-a Civila, de Contencios Administrativ si Fiscal
Decizia civila nr. 223 din 13 octombrie 2015
Prin sentinta civila nr. 482/12.06.2015, Tribunalul Bacau a admis exceptia lipsei calitatii procesuale active a contestatorului M. B.
A respins contestatia formulata de contestatorul M. B. in contradictoriu cu intimata SC E. D. SRL prin administrator judiciar I. A. SPRL, ca fiind formulata de o persoana fara
Impotriva Hotararii pronuntate de Tribunalul Bacau a declarat apel M.B., considerand-o nedreapta, motivat de faptul ca nu s-a facut o analiza corecta si completa a actelor dosarului din care rezulta fara echivoc calitatea sa procesuala activa.
Apelul a fost considerat ca fiind fondat, pentru urmatoarele considerente:
Art. 48 din Legea nr. 85/2006 prevede in mod expres si imperativ ca Hotararea Adunarii Creditorilor poate fi anulata de judecatorul sindic pentru nelegalitate.
Adunarea Creditorilor trebuie sa indeplineasca, pe langa conditiile de fond si conditiile de forma, printre care si publicarea in B.P.I. a datei, orei si locul tinerii acesteia precum si ordinea de zi.
Imprejurarea ca apelantul ar fi fost anuntat despre data si ora cand a avut loc Adunarea Creditorilor, nu are in vedere ca aceasta a fost anuntata la 11.30, iar Adunarea Creditorilor a avut loc la ora 10, situatie ce rezulta din procesul-verbal de la fila 24 din dosar.
De asemenea, sustinerea prin considerente a instantei de fond, precum ca, in calitatea sa de creditor, se pare ca a urmarit publicatiile din B.P.I., reprezinta o simpla prezumtie ce nu a fost dovedita.
Nu s-a avut in vedere nici prevederile art. 100 din Legea nr. 85/2006 care prevede ca dupa publicarea tabelului, se vor stabili creditorii, apelantul si prin actiunea introductiva a facut referire la aceste prevederi legale, insa instanta nu a motivat de ce nu le-a avut in vedere.
Mai mult, s-a retinut, prin considerente ca, desi nu era publicata ordinea de zi, apelantul trebuia sa trimita votul sau negativ, argument care nu poate avea nici un temei legal.
Fata de aceste considerente, instanta, in temeiul art. 480 alin. 3 Cod procedura civila a admis apelul, a modificat in tot sentinta apelata in sensul ca a respinge exceptia lipsei calitatii procesuale active si a trimis cauza aceleiasi instante pentru continuarea judecatii.