Solicitare despagubiri, tratamente inumane si degradante aplicate in perioada de detentie
1 aprilie 2020Cuantum daune morale, despagubirile acordate si dauna suferita
1 aprilie 2020
Solicitare plata despagubiri, Invocarea incalcarii normelor de cazare a persoanelor private de libertate
Privarea de libertate trebuie considerata sanctiune sau o masura de ultima instanta si, de aceea, nu trebuie prevazuta decat atunci cand gravitatea infractiunii face ca orice alta sanctiune sau masura sa fie in mod vadit inadecvata.
Pentru conditiile inumane din penitenciar trebuie sa fie facuta dovada prin administrare de probe, astfel cum prevad dispozitiile art.249 C.pr.civ. - „cel care face o sustinere in cursul procesului trebuie sa o dovedeasca, in afara de cazurile anume prevazute de lege ”.
In speta, regula actori incubit probatio inscrisa in art. 249 C.pr.civ. este primordial incidentala intrucat cauza dedusa judecatii nu se poate solutiona numai pe baza afirmatiilor reclamantului, afirmatii care trebuiau dovedite.
Cu privire la daunele morale, art. 1349 din Noul Cod Civil prevede ca orice persoana are indatorirea sa respecte regulile de conduita pe care legea sau obiceiul locului le impune si sa nu aduca atingere, prin actiunile ori inactiunile sale, drepturilor sau intereselor legitime ale altor persoane, cel care avand discernamant incalca aceasta indatorire raspunzand de toate prejudiciile cauzate, fiind obligat sa le repare integral.
Ordinul MJ nr. 433/C din 5 februarie 2010 Art. 55 indice 1 din Legea nr. 169/2017 Art. 249 Cod procedura civila
Prin cererea adresata Tribunalului Tulcea si inregistrata sub nr. .../88/2017 din data de 15 martie 2017, reclamantul [...] a solicitat ca prin hotararea ce se va pronunta sa se dispuna obligarea paratului Statul Roman la plata unor despagubiri in cuantum de 250.000 lei.
In motivare,
reclamantul a aratat, in esenta ca a formulat cererea pentru nerespectarea dispozitiilor prevazute de Legea nr. 254/2013, Ordinul nr 433/C/05.02.2010, emis de Ministrul Justitiei de aprobare a normelor minime obligatorii privind conditiile de cazare a persoanelor private de libertate si de Conventia Drepturilor Omului si Libertatilor fundamentale la care statul este semnatar.
S-a sustinut ca pentru rele tratamente aplicate de stat, se impune acordarea unor despagubiri in cuantum de 250.000 lei
In aparare, paratul Statul Roman a depus intampinare prin care a solicitat respingerea cererii ca nefondata.
Solutionand pe fond cauza, Tribunalul Constanta a pronuntat sentinta civila nr. 1078 din 28 iunie 2017 prin care a respins actiunea formulata de reclamantul [...] in contradictoriu cu Statul Roman prin Ministerul Finantelor Publice ca nefondata.
Pentru a pronunta aceasta hotarare, instanta de fond a retinut ca reclamantul [...] se afla in executarea unei pedepse privative de libertate de 5 ani si 4 luni pentru savarsirea infractiunii de trafic de minore.
Potrivit art. 18 alin. (3) din Legea nr. 275/2006 : "
Regimurile de executare a pedepselor privative de libertate trebuie sa asigure respectarea si protejarea vietii, sanatatii si demnitatii persoanelor private de libertate, a drepturilor si libertatilor acestora, fara sa cauzeze suferinte fizice si nici sa injoseasca persoana condamnata
", iar art. 1 alin. (1) din O.M.J. nr. 433/2010 prevazand ca:
"Spatiile destinate cazarii persoanelor private de libertate trebuie sa respecte demnitatea umana si sa intruneasca standardele minime sanitare si de igiena, tinandu-se cont de conditiile climatice si, in special, de suprafata".
Iar, potrivit art. 81 din H.G. nr. 1897/2006 pentru aprobarea Regulamentului de aplicare a Legii nr. 275/2006 privind executarea pedepselor si a masurilor dispuse de organele judiciare in cursul procesului penal,
,,(1)Administratia Nationala a Penitenciarelor ia toate masurile necesare pentru cresterea progresiva a numarului spatiilor de cazare individuala. ”
In speta, reclamantul a invocat conditii inumane din penitenciar, iar aceste aspecte nu au fost dovedite astfel cum prevad disp. art.249 C.pr.civ.:”Cel ce face o sustinere in cursul procesului, trebuie sa o dovedeasca”.
Privitor la acordarea daunelor morale, in baza principiilor raspunderii civile delictuale, instanta de fond a retinut ca nu sunt indeplinite cumulativ conditiile acestei raspunderi, si anume fapta ilicita, existenta unui prejudiciu si raport de cauzalitate intre cele doua elemente.
In speta, nefacandu-se dovada ca paratul a incalcat prevederile Legii nr. 254/2013 si care au fost de natura sa-l prejudicieze pe reclamant, instanta a respins actiunea ca nefondata.
In termen legal, impotriva sentintei civile nr.1078 din 28 iunie 2017 reclamantul [...] a declarat apel care nu a fost motivat in fapt si in drept, situatie in raport de care devin aplicabile dispozitiile art. 476(2) C.pr.civ.care prevad ca „in
cazul in care apelul nu se motiveaza ori motivarea apelului sau intampinarea nu cuprinde motive, mijloace de aparare sau dovezi noi, instanta de apel se va pronunta in fond, numai pe baza celor invocate la prima instanta
”.
Fata de dispozitiile mentionate si analizand sentinta apelat, Curtea constata urmatoarele:
Reclamantul [...] in contradictoriu cu Statul Roman prin reprezentant prin Ministerul Finantelor Publice Directia Generala Regionala a Finantelor Publice Galati prin Administratia Judeteana a Finantelor Publice Tulcea a investit instanta cu o actiune civila solicitand obligarea paratului la plata despagubirilor in cuantum de 250.000 lei (8 euro pe zi de detentie) cu motivarea ca de la data incarcerarii si pana la introducerea prezentei actiuni,15 martie 2017, i-au fost incalcate drepturile prevazute de Ordinul 433 din 5 februarie 2010 emis de Ministerul Justitiei de aprobare a normelor minime obligatorii privind conditiile de cazare a persoanelor private de libertate, precum si cele prevazute de Legea nr. 254/2013 privind executarea pedepselor si a masurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare in cursul procesului penal.
Ordinul nr. 433/C din 5 februarie 2010 pentru aprobarea normelor minime obligatorii privind conditiile de cazare a persoanelor private de libertate la art.1 alin.(1) prevede:
1) Spatiile destinate cazarii persoanelor private de libertate trebuie sa respecte demnitatea umana si sa intruneasca standardele minime sanitare si de igiena, tinandu-se cont de conditiile climatice si, in special, de suprafata de locuit, volumul de aer, iluminare, sursele de incalzire si ventilatie.(2) Camerele de cazare si celelalte incaperi destinate persoanelor private de libertate trebuie sa dispuna de iluminat natural, de instalatiile necesare asigurarii iluminatului artificial si sa fie dotate cu utilitati igienico-sanitare si instalatii de incalzire.(3) Camerele de cazare din penitenciarele existente trebuie sa asigure:a) cel putin 4 metri patrati pentru fiecare persoana privata de libertate, incadrata in regimul inchis sau de maxima siguranta;b) cel putin 6 metri cubi (mc) de aer pentru fiecare persoana privata de libertate, incadrata in regimul semideschis sau deschis.(4) Minorilor, tinerilor, persoanelor arestate preventiv, precum si persoanelor pentru care nu s-a stabilit regimul de executare le sunt aplicabile dispozitiile alin. (3) lit. a).
Art. 2: ”
Administratia Nationala a Penitenciarelor ia toate masurile necesare pentru cresterea progresiva a numarului spatiilor de cazare individuala, precum si pentru reamenajarea spatiilor existente, in conformitate cu prevederile art. 81 din Regulamentul de aplicare a Legii nr. 275/2006 privind executarea pedepselor si a masurilor dispuse de organele judiciare in cursul procesului penal, aprobat prin Hotararea Guvernului nr. 1.897/2006, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 24 din 16 ianuarie 2007, denumit in continuare Regulament.
Dispozitiile art. 18 (3) din Legea nr. 275/2006 privind executarea pedepselor si masurile dispuse de organele judiciare in cursul procesului penal prevad:
„Regimurile de executare a pedepselor privative de libertate trebuie sa asigure respectarea si protejarea vietii, sanatatii si demnitatii persoanelor private de libertate, a drepturilor si libertatilor acestora, fara sa cauzeze suferinte fizice si nici sa injoseasca persoana condamnata ”.
Avand in vedere dispozitiile legale mai sus mentionate, Curtea constata ca privarea de libertate trebuie considerata sanctiune sau o masura de ultima instanta si, de aceea, nu trebuie prevazuta decat atunci cand gravitatea infractiunii face ca orice alta sanctiune sau masura sa fie in mod vadit inadecvata.
Executarea masurilor privative de libertate si a pedepselor se face in locuri de detinere special amenajate care trebuie sa indeplineasca anumite conditii: sa respecte demnitatea umana si pe cat posibil viata privata, sa intruneasca standardele minime sanitare si de igiena tinandu-se cont de conditiile climatice si in special de suprafata la sol (4 mp), volumul de aer (6 mc), iluminatul, sursele de incalzire si ventilatia.
In speta, astfel cum a retinut instanta de fond reclamantul [...], pentru conditiile inumane din penitenciar trebuie sa faca dovada prin administrare de probe, astfel cum prevad dispozitiile art.249
- pr.civ. - „cel
care face o sustinere in cursul procesului trebuie sa o dovedeasca, in afara de cazurile anume prevazute de lege”.
Dimpotriva, nu a putut sa dovedeasca conditiile improprii din penitenciar si prejudiciul
suferit.
Fara indoiala, in speta regula
actori incubit probatio
inscrisa in art. 249 C.pr.civ. este primordial incidentala intrucat cauza dedusa judecatii nu se poate solutiona numai pe baza afirmatiilor reclamantului, afirmatii care trebuiau dovedite.
Cu privire la daunele morale, Curtea retine ca art. 1349 din Noul Cod Civil prevede ca orice persoana are indatorirea sa respecte regulile de conduita pe care legea sau obiceiul locului le impune si sa nu aduca atingere, prin actiunile ori inactiunile sale, drepturilor sau intereselor legitime ale altor persoane, cel care avand discernamant incalca aceasta indatorire raspunzand de toate prejudiciile cauzate, fiind obligat sa le repare integral.
In actiunea dedusa judecatii reclamantul nu a facut dovada prejudiciului moral ca i-au fost afectate drepturile personale nepatrimoniale, ca urmare a executarii pedepsei privative de libertate in conditii inumane.
De altfel nu s-a facut dovada indeplinirii conditiilor cumulative a raspunderii civile delictuale, fapta ilicita a incalcarii drepturilor personale nepatrimoniale, prejudiciu moral si raport de cauzalitate.
Cu privire la conditiile inumane, improprii din spatiile de detinere si arest preventiv s-a pronuntat CEDO in cauza Rezmines si altii impotriva Romaniei - Comitetul European pentru Prevenirea Torturii si Tratamentelor sau pedepselor inumane sau degradante (CPT) in urma vizitelor efectuate, a recomandat autoritatilor romane sa ia masurile necesare pentru a garanta ca in centrele de retinere si arestare preventiva din structurile politiei si penitenciare:
- fiecare persoana privata de libertate dispune de un spatiu de cel putin 4 mp in camerele comune;
- fiecare persoana privata de libertate dispune de saltele si lenjerie de pat curate;
- accesul la lumina naturala, iluminatul artificial si aerisirea sunt corespunzatoare in camere; orice dispozitiv in surplus fixat la ferestre trebuie sa fie indepartat;
- toaletele din camere sunt separate prin pereti despartitori;
- starea de intretinere si de curatenie a camerelor si a instalatiilor sanitare este corespunzatoare;
- fiecare persoana privata de libertate dispune articole de igiena individuala;
- hrana servita persoanelor private de libertate (din punct de vedere calitativ si cantitativ) este satisfacatoare, in conformitate cu Regulile penitenciare europene;
- toate persoanele private de libertate pe o perioada mai mare de 24 de ore beneficiaza zilnic de cel putin o ora de miscare in aer liber.
In plus, CPT recomanda autoritatilor romane sa continue eforturile de a oferi diverse tipuri de activitate, pe langa plimbarea zilnica, persoanelor private de libertate pe o perioada de cateva zile in centrele de retinere si arestare preventiva.
In virtutea recomandarilor facute de Comitetul European pentru Prevenirea Torturii si Tratamentelor sau pedepselor inumane sau degradante (CPT) a fost adoptata Legea nr. 169/2017 cu privire la modificarea si completarea Legii nr. 254/2013.
Art. 55 indice 1 din Legea nr. 169/2017 pentru modificarea si completarea Legii nr. 254/2013 privind executarea pedepselor si a masurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare in cursul procesului penal prevede compensarea in cazul cazarii in conditii necorespunzatoare.
- La calcularea pedepsei executate efectiv se are in vedere, indiferent de regimul de executare a pedepsei, ca masura compensatorie, si executarea pedepsei in conditii necorespunzatoare, caz in care, pentru fiecare perioada de 30 de zile executate in conditii necorespunzatoare, chiar daca acestea nu sunt consecutive, se considera executate, suplimentar, 6 zile din pedeapsa aplicata.
- In sensul prezentului articol, se considera conditii necorespunzatoare cazarea unei persoane in oricare centru de detentie din Romania care a avut lipsuri la conditiile impuse de standardele europene.
- In sensul prezentului articol, se considera executare a pedepsei in conditii necorespunzatoare cazarea in oricare dintre situatiile urmatoare:
- cazarea intr-un spatiu mai mic sau egal cu 4 mp/detinut, care se calculeaza, excluzand suprafata grupurilor sanitare si a spatiilor de depozitare a alimentelor, prin impartirea suprafetei totale a camerelor de detinere la numarul de persoane cazate in camerele respective, indiferent de dotarea spatiului in cauza;
- lipsa accesului la activitati in aer liber;
- lipsa accesului la lumina naturala sau aer suficient ori disponibilitatea de ventilatie;
- lipsa temperaturii adecvate a camerei;
- lipsa posibilitatii de a folosi toaleta in privat si de a se respecta normele sanitare de baza, precum si cerintele de igiena;
- existenta infiltratiilor, igrasiei si mucegaiului in peretii camerelor de detentie.
In speta, reclamantul [...] a beneficiat de dispozitiile art. 55 indice 1 alin.1 din Legea nr. 169/2017 cu privire la compensarea in cazul cazarii in conditii necorespunzatoare, de un numar de 228 de zile ca executate, care se adauga la cele 1168 de zile executate in conditii necorespunzatoare, fapt ce rezulta din inscrisurile depuse la dosar, filele 38-43, eliberate si inaintate instantei de catre Penitenciarul Poarta Alba.
Desi actiunea apelantului a fost intemeiata pe dispozitiile dreptului comun coroborate cu dispozitiile Legii nr. 254/2013, actiune care a fost respinsa ca nefondata intrucat nu a probat cele solicitate, totusi a beneficiat de dispozitiile Legii nr. 169/2017 de modificare si completare a Legii nr. 254/2013 (lege care a fost adoptata in cursul solutionarii cauzei) cu privire la compensarea in cazul cazarii in conditii necorespunzatoare si beneficiaza de un numar de 228 de zile considerate ca executate.
Pentru considerentele expuse, Curtea in baza art.480 (1) C.pr.civ. va respinge apelul ca nefondat.
Decizia civila nr. 103/C/11.06.2018 Judecator redactor Vanghelita Tase