Stabilirea sanctiunii pentru savarsirea abaterii disciplinare
28 martie 2020Suspendarea cauzei in lipsa partilor
28 martie 2020
Stramutarea judecarii unei cause, cazul cererii de revizuire a doua hotarari care nu se pot concilia
Cuprins pe materii
:
Drept procesual penal. Stramutarea
Indice alfabetic
:
Drept penal
- stramutarea
Legislatie relevanta
: art. 71, 72 Cod pr. penala
Rezumat
:
Din coroborarea prev. art. 453 alin 1 lit. e Cod procedura penala, cu art. 458 Cod procedura penala si art. 44 alin. 1 Cod procedura penala rezulta ca in cazul existentei a doua sau mai multe hotarari judecatoresti definitive, care nu se pot concilia, competenta de a solutiona cererea de revizuire revine oricareia dintre instantele care au pronuntat hotararile judecatoresti definitive, care nu se pot concilia, si care a fost mai intai sesizata.
In consecinta, acest aspect face inaplicabile prev. art. 72 Cod procedura penala referitoare la stramutarea judecarii unei cauze.
Sentinta penala nr. 4/12.01.2016 a Curtii de Apel Galati
Prin cererea inregistrata pe rolul acestei instante sub nr. 1087/44/2015, petentul B.P. a solicitat in temeiul art. 72 Cod procedura penala, stramutarea judecatii in dosarul nr. 16958/233/2014 al Judecatoriei Galati, la o alta instanta de judecata egala in grad, de pe raza Curtii de Apel Galati.
In motivarea cererii, petentul a aratat ca purtatorul de cuvant al Judecatoriei Galati, dl. judecator N.G., in calitate de politist, a intocmit referatul in baza caruia a fost trimis in judecata, iar presedintele completului de judecata d-na judecator A.R.N., este avocat suspendat in Baroul Traditional Prahova care face parte din U.N.B.R., parte vatamata (prin Baroul Traditional Galati) in cauza supusa revizuirii.
In cauza au fost efectuate verificari de catre instanta Tribunalului Galati, care prin adresa nr. 319/4/02.12.2015 a comunicat punctul sau de vedere.
Analizand actele si lucrarile dosarului, Curtea apreciaza ca cererea de stramutare a judecarii cauzei formulata de petentul B.P. este nefondata urmand a fi respinsa, potrivit art.74 Cod procedura penala in cauza nefiind intrunite cerintele prev. de art. 71 Cod procedura penala.
Potrivit art. 71 Cod procedura penala, stramutarea judecarii cauzei se dispune atunci cand „exista o suspiciune rezonabila ca impartialitatea judecatorilor instantei (a tuturor judecatorilor unei instante - sublinierea noastra) este afectata datorita imprejurarilor cauzei, calitatii partilor ori atunci cand exista pericol de tulburare a ordinii publice.
In cauza, se constata ca nu sunt intrunite niciuna din conditiile prev. la art. 71 Cod procedura penala.
Mai mult, se constata ca obiectul dosarului nr. 16958/233/2014 al Judecatoriei Galati, il constituie o cerere de revizuire formulata de petentul B.P., intemeiata pe prevederile art. 453 alin.1 lit e) Cod procedura penala, in care petentul arata ca mai multe hotarari judecatoresti, pronuntate de mai multe instante din tara nu se pot concilia, deoarece unele instante au dispus condamnarea sa pentru infractiunea de exercitare fara drept a profesiei de avocat sau complicitate la aceasta infractiune, in timp ce altele au dispus achitarea sa.
Petentul a fost cel care, in baza prev. art.458 Cod procedura penala raportat la art. 44 alin.1 Cod procedura penala a ales Judecatoria Galati ca instanta competenta sa judece cererea sa de revizuire, probabil datorita faptului ca aceasta instanta a dispus achitarea sa.
Rezulta deci, ca prev.art.5 din C.E.D.O. conduc la aparenta ca, alegandu-si instanta la care sa introduca cererea de revizuire, acest aspect nu poate fi decat favorabil inculpatului.
Pe de alta parte, raportat la prev. art. 5 din C.E.D.O, Curtea apreciaza ca aspectele invocate de petentul B.P. nu sunt de natura sa conduca la concluzia ca aparenta de impartialitate a tuturor
judecatorilor de la Judecatoria Galati este afectata din urmatoarele considerente :
- Noul Cod penal si Noul Cod procedura penala au fost elaborate avandu-se in vedere hotararile C.E.D.O. in materie, pana la data adoptarii lor.
- Domnul judecator N.G. isi desfasoara activitatea in calitate de judecator al Sectiei civile (nu penale) a Judecatoriei Galati.
Faptul ca dl. judecator N.G. este si purtatorul de cuvant al Judecatoriei Galati in relatia cu mass-media, nu poate influenta hotararea pe care judecatorul cauzei o va pronunta si nici nu poate influenta independenta si impartialitatea judecatorilor de la Judecatoria Galati.
- Daca petentul B.P. apreciaza ca d-na judecator A.R.N. este incompatibila (art. 64 Cod procedura penala) poate solicita acesteia sa se abtina in conditiile art. 66 Cod procedura penala, sau poate proceda la recuzarea acesteia, in conditiile art. 67 Cod procedura penala.
Acest aspect nu poate insa conduce la stramutarea judecatii cauzei la o alta instanta egala in grad.
In opinia Curtii, din coroborarea prev. art. 453 alin 1 lit. f)-e) Cod procedura penala, cu art. 458 Cod procedura penala si art. 44 alin.1 Cod procedura penala rezulta ca in cazul existentei a doua sau mai multe hotarari judecatoresti definitive, care nu se pot concilia, competenta de a solutiona cererea de revizuire revine oricareia dintre instantele care au pronuntat hotararile judecatoresti definitive, care nu se pot concilia, si care a fost mai intai sesizata.
In opinia Curtii, acest aspect face inaplicabile prev. art. 72 Cod procedura penala (stramutarea) deoarece din analiza sentintelor a caror revizuire a fost solicitata de petentul B.P., rezulta ca in afara Judecatoriei Galati, nicio alta instanta nu este situata pe raza de competenta a Curtii de Apel Galati.
Asa fiind si vazand prev. art. 74 Cod procedura penala, Curtea va respinge ca nefondata cererea formulata de petentul B.P., de stramutare a judecatii dosarului nr. 16958/233/2013 al Judecatoriei Galati.
In baza art. 275 alin.2 Cod procedura penala, petentul va fi obligat la plata de cheltuieli judiciare catre stat.