Reabilitare De Drept Reabilitarea Judecatoreasca | Discuta Cu Un Avocat Specializat
avocat bucuresti on line
Betia acidentala
13 iunie 2012
caut avocat
Avocatul - participant in procesul penal
15 iunie 2012

Reabilitare de drept Reabilitarea judecatoreasca

Avocat Online

Avocat Online

Reabilitare de drept Reabilitarea judecatoreasca

Reabilitare de drept Reabilitarea judecatoreasca

Reabilitarea este instrumentul juridic folosit de catre fostii condamnati pentru a se  reintegra in societate si reprezinta inlaturarea interdictiilor, incapacitatilor si decaderilor ce au fost impuse ca urmare a condamnarii.

Reabilitare este de doua feluri: de drept si judecatoreasca.

Reabilitarea de drept

Aceasta intervine in cazul persoanei fizice daca sunt indeplinite urmatoarele conditii:

1. persoana cu privire la care intervine reabilitarea a fost condamnata la pedeapsa inchisorii de cel mult un an sau la pedeapsa amenzii.

2. condamnatul nu a savarsit o alta infractiune in termen de 3 ani de la executarea sau considerarea ca executata a pedepsei. Daca in acest interval el savarseste o noua infractiune, indiferent de durata pedepsei aplicata pentru aceasta, nu va mai opera reabilitarea de drept ci numai reabilitarea judecatoreasca. Condamnatul poate insa beneficia de reabilitarea de drept pentru condamnari succesive in masura in care nici una dintre infractiuni nu a fost savarsita in termenul de reabilitare pentru condamnarea precedenta.

Reabilitarea de drept intervine prin simpla implinire a termenului, nefiind necesar ca ea sa fie pronuntata de catre instanta. Condamnatul poate, eventual, solicita instantei sa constate intervenirea reabilitarii si sa dispuna radierea condamnarilor din cazierul judiciar in masura in care acest lucru nu s-a facut din oficiu.

In cazul persoanei juridice, potrivit alin.2 al art.134 C.pen., reabilitarea are loc de drept daca in decurs de 3 ani, de la data la care pedeapsa amenzii sau, dupa caz, pedeapsa complementara, a fost executata sau considerata ca executata, persoana juridica nu a mai savarsit nici o alta infractiune.

Reabilitare de drept Reabilitarea judecatoreasca

Reabilitarea judecatoreasca

Este acordata de catre instanta daca sunt indeplinite conditiile:

1. s-a implinit termenul de reabilitare. Acesta se calculeaza in raport de durata pedepsei executata sau considerata ca executata:

- daca pedeapsa nu depaseste 5 ani, termenul este de 4 ani la care se adauga jumatate din durata pedepsei;

- daca pedeapsa este cuprinsa intre 5-10 ani, termenul este de 5 ani si jumatate din durata pedepsei;

- daca pedeapsa depaseste 10 ani, termenul este de 7 ani si jumatate din durata pedepsei.

Termenul de reabilitare curge de la data cand pedeapsa a fost executata sau considerata ca executata. Daca pedeapsa s-a executat integral in regim de detentie, termenul de reabilitare curge de la data punerii in libertate a condamnatului.

Atunci cand condamnatul a fost liberat conditionat, termenul de reabilitare curge de la implinirea duratei pedepsei, adica de la expirarea termenului de incercare a liberarii conditionate.

In cazul in care a intervenit gratierea totala, termenul curge de la data aplicarii actului de gratiere(aceasta data poate fi data ramanerii definitive a hotararii de condamnare atunci cand legea de gratiere a intervenit in cursul procesului, respectiv data intrarii in vigoare a actului de gratiere atunci cand aceasta a intervenit dupa ramanerea definitiva a hotararii. In caz de gratiere conditionata termenul de reabilitare curge tot de la data aplicarii gratierii si nu de la data implinirii termenului de incercare.

Daca inculpatul a executat pedeapsa la locul de munca, termenul curge din momentul implinirii duratei pedepsei, indiferent daca persoana a executat pedeapsa integral sau a beneficiat de incetarea executarii.

Cand a intervenit prescriptia executarii pedepsei, termenul de reabilitare curge de la data implinirii termenului de prescriptie.

In caz de condamnari succesive, termenul de reabilitare se calculeaza in raport de pedeapsa cu durata cea mai mare si curge de la data executarii sau considerarii ca executata a ultimei pedepse.

2. sa nu fi suferit o noua condamnare in termenul de reabilitare. Daca a savarsit o noua infractiune, dar aceasta a fost amnistiata nu se acorda reabilitarea deoarece este necesar ca inculpatul sa aiba o buna conduita.

3. inculpatul sa aiba o buna conduita.

4. inculpatul sa-si asigure existenta prin munca sau prin alte mijloace oneste.

5. inculpatul sa fi achitat in intregime cheltuielile judecatoresti si despagubirile civile.

Daca neplata se datoreaza imposibilitatii inculpatului instanta poate dispune reabilitarea. S-a considerat in practica judiciara ca aceasta conditie nu e indeplinita atunci cand plata despagubirilor nu mai poate fi ceruta de catre partea civila datorita intervenirii prescriptiei civile.

Reabilitarea are ca efect inlaturarea tuturor decaderilor, incapacitatilor s interdictiilor care ar fi putut avea loc.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *