Omisiunea angajatorului de a dispune masuri corespunzatoare pentru protectia sociala a personalului disponibilizat - cauza de nevalabilitate a deciziei de concediere
19 martie 2020Perioada de proba - conditia supunerii salariatului la o noua perioada de proba pe durata executarii contractului individual de munca
19 martie 2020
Pensie de urmas, dovada decesului autorului a carui succesiune a fost deschisa in strainatate
Art.83 din Legea nr.263/2010, privind sistemul unitar de pensii publice
Art.41 alin.3 din Legea nr.119/1996 republicata, cu privire la actele de stare civila
Dreptul la pensia de urmas se cuvine copiilor si sotului supravietuitor daca autorul, la data decesului, avea calitatea de pensionar sau indeplinea conditiile pentru obtinerea unei pensii, potrivit art.83 din Legea nr.263/2010, privind sistemul unitar de pensii publice.
Persoana interesata pentru plata pensiei de urmas trebuie sa faca dovada faptului mortii sustinatorului, precum si a conditiei ca acesta, la data deschiderii succesiunii, era pensionar sau indeplinea criteriile pentru deschiderea dreptului la pensie.
Dovada decesului sustinatorului a carui succesiune a fost deschisa in strainatate se poate face cu orice mijloc de proba in cazul in care din motive obiective nu s-a putut efectua inscrierea sau transcrierea in registrele de stare civila romane a actului de deces eliberat de autoritatile straine, pentru a se conferi actului putere doveditoare, potrivit dispozitiilor art.41 alin.3 din Legea nr.119/1996 republicata, cu privire la actele de stare civila.
Moartea persoanei, reprezentand un fapt juridic, poate sa fie dovedita cu orice mijloc de proba, certificatul de deces eliberat de autoritatea straina reprezentand un inceput de dovada scrisa in acest sens.
(Decizia civila nr. 2912/12.12.2016)
Constata ca, prin actiunea inregistrata la data de 29.10.2015, contestatoarele A.S.A.M.S. si A.S.A.M.N.-S., au chemat in judecata pe intimatele C.J.P. Arges si C.N.P.P. Bucuresti, contestand decizia nr.R-19578/2.04.2015 emisa de catre C.J.P. Arges si solicitand anularea deciziei si obligarea la emiterea unei decizii de inscriere la pensie de urmas si sa se constate refuzul nejustificat al CNPP de a solutiona in termen contestatia impotriva deciziei de respingere a solicitarii de inscriere la pensie de urmas.
In motivarea contestatiei s-a aratat ca s-a solicitat inscrierea la pensie de urmas a urmare a decesului tatalui reclamantelor: A.S.A.M.G., insa C.J.P. Arges le-a respins solicitarea cu motivarea ca in evidentele C.L. Pitesti, tatal acestora, A.S.A.M.G. nu figureaza in Registrul National de Evidenta a Persoanelor ca fiind decedat, conform copiei certificatului de deces eliberat de Republica Araba Siriana. Decizia de respingere a cererii de inscriere la pensie de urmas este nelegala deoarece a fost indeplinita si conditia existentei decesului, alaturi de celelalte conditii.
Prin intampinare, intimatele au solicitat respingerea contestatiei ca neintemeiata, aratand ca contestatoarele au solicitat inscrierea la pensie de urmas, ca urmare a decesului tatalui lor, A A.S.A.M.G. Printre actele necesare obtinerii unei astfel de pensii se afla si certificatul de deces (original si copie). Actele de stare civila ale cetatenilor romani intocmite de catre autoritati straine, au putere doveditoare in Romania numai daca au fost transcrise in registrele de stare civila romane. Apartinatorul unui cetatean roman care a decedat in strainatate are obligatia ca in termen de 6 luni sa ceara transcrierea certificatului/extrasului de deces la primaria de domiciliu a solicitantului. La momentul formularii cererii de inscriere la pensie de urmas contestatoarele nu detineau un certificat de deces al defunctului lor tata, in conformitate cu dispozitiile legale in materie.
Tribunalul Arges, Sectia pentru conflicte de munca si asigurari sociale, prin sentinta civila nr.1655/21.06.2016 a admis contestatia, a anulat decizia nr.R-19578/2.04.2015 emisa de catre intimata CJP Arges si a obligat pe intimata C.J.P. Arges sa emita contestatoarelor decizie de inscriere la pensie de urmas de pe urma defunctului tata, A.S.A.M.G., decedat la data de 11.04.2012.
Pentru a hotari astfel, tribunalul a retinut urmatoarele:
Prin decizia nr.R-19578/2.04.2015, CJP Arges a respins solicitarea reclamantelor de inscriere la pensie de urmas, cu motivarea ca „in evidentele C.L. Pitesti - S.P.C.L.E.P. Pitesti, domnul A.S.A.M.G. nu figureaza in Registrul National de Evidenta a Persoanelor ca fiind decedat conform copiei de deces eliberat de Republica Araba Siria”.
Intrucat contestatoarele au fost nemultumite de aceasta decizie, potrivit procedurii instituita de art.149 din Legea nr.263/2010, au contestat decizia la C.C.C. din cadrul CNPP, insa pana la momentul pronuntarii prezentei hotarari, comisia nu se pronuntase asupra contestatiei.
Potrivit art.83 din Legea nr.263/2010, „Pensia de urmas se cuvine copiilor si sotului supravietuitor, daca sustinatorul decedat era pensionar sau indeplinea conditiile pentru obtinerea unei pensii.”
Tatal contestatoarelor, cetatean sirian, avea si cetatenie romana, iar ultimul loc de munca al acestuia, a fost in cadrul SC T.D. SA, incepand cu data de 12.01.2011.
La data de 11.04.2012, tatal contestatoarelor a decedat in Marea Jamahirie Araba Libiana Populara Socialista, fiind emis de catre autoritatile acestui stat si certificatul de deces (f. 12; traducere autorizata la f. 10). In baza acestui document eliberat de catre autoritatile libiene s-a inregistrat decesul tatalui contestatoarelor sub nr.631/2.05.2012 si in Republica Araba Siriana (f. 6), in registrele decedatilor din Republica Araba Siriana, aflat in Damasc, secretariatul Salheya. O copie a acestuia ultim document a fost pus la dispozitia contestatoarelor de catre Ambasada Romaniei - Sectia Consulara - Damasc, la data de 22.05.2012. Inca din iunie 2012 mama contestatoarelor a inceput demersurile legale pentru clarificarea situatiei, adresand o cerere scrisa M.A.E., care a raspuns abia la 18.03.2015 (f. 35). Acest raspuns insa nu clarifica situatia expusa de catre mama contestatoarelor, ci prin acesta se solicitau detalii privind petitia initiala. Astfel, instanta a constatat cum autoritatile statului nu au facut nimic pentru ca cele doua contestatoare sa poata respecta cerintele legale instituite de Legea nr.119/1996, republicata (art.41 alin.3 si 4 din actul normativ anterior mentionat: „(3) Actele de stare civila ale cetatenilor romani, intocmite de autoritatile straine, au putere doveditoare in tara numai daca sunt inscrise sau transcrise in registrele de stare civila romane. Transcrierea certificatelor si a extraselor de stare civila se efectueaza cu aprobarea primarului unitatii administrativ-teritoriale de la locul de domiciliu al solicitantului, cu avizul prealabil al serviciului public comunitar judetean de evidenta a persoanei. Cetateanul roman este obligat ca, in termen de 6 luni de la intoarcerea in tara sau de la primirea din strainatate a certificatului sau a extrasului de stare civila, sa ceara transcrierea acestor acte la serviciul public comunitar local de evidenta a persoanelor sau la primaria unitatii administrativ-teritoriale in a carei raza domiciliaza.
(4) Inscrierea sau transcrierea in registrele de stare civila romane a certificatelor sau a extraselor de stare civila eliberate de autoritatile straine, care nu contin toate rubricile prevazute de certificatele de stare civila romane, se efectueaza pe baza documentului original emis de autoritatile straine si a altor inscrisuri autentice, emise de autoritatile publice competente romane sau, dupa caz, straine, care fac dovada datelor ce trebuie inscrise la rubricile respective, prezentate de solicitant.”).
Data fiind pasivitatea autoritatilor competente, nu li se poate imputa nimic contestatoarelor, iar in acelasi timp acestea nu pot fi private de drepturile ce li se cuvin. Astfel, tribunalul a constatat ca singurul motiv pentru care cererea de inscriere la pensie de urmas a fost respinsa a fost acela ca nu s-a facut dovada decesului tatalui contestatoarelor.
Instanta a constatat si faptul ca la dosar exista copii ale actelor care fac dovada decesului tatalui contestatoarelor, emise de catre doua state straine, respectiv de catre statul unde a avut loc decesul si de catre statul al carui cetatean era si unde a avut loc inhumarea. De asemenea, contestatoarele au facut dovada ca in numele lor mama a incercat obtinerea acului in original insa demersul sau nu a fost finalizat de catre M.A.E..
In aceste conditii, instanta a apreciat ca sunt suficiente dovezi si ca cele doua contestatoare au facut si dovada decesului sustinatorului de pe urma carora solicita pensie de urmas, astfel ca a fost admisa contestatia formulata, in modul aratat mai sus.
Impotriva acestei hotarari a formulat apel in termen legal C.N.P.P. si C.J.P. Arges, criticand-o pentru urmatoarele motive:
In mod gresit s-a retinut ca reclamantele au fost private de dreptul la pensia de urmas datorita pasivitatii autoritatilor competente, intrucat acestea trebuiau sa solicite institutiilor abilitate eliberarea certificatului de deces, conform Legii nr.119/2006, astfel ca se prevaleaza de propria lor culpa pentru a-si valorifica dreptul prevazut de lege.
In baza de date a evidentei populatiei, tatal reclamantelor nu figureaza decedat si prin urmare acestea nu pot solicita pensie de urmas.
In lipsa certificatului de deces emis de autoritatile romane, reclamantele pot solicita pensia de urmas atunci cand decesul va fi oficializat de catre statul roman prin emiterea unui certificat de deces.
Prin intampinare, intimatele – reclamante au solicitat respingerea apelului ca nefondat.
Prin decizia civila nr. 2912/12.12.2016, Curtea de Apel Pitesti, Sectia civila a respins, ca nefondat, apelul formulat de paratele C.N.P.P. si C.J.P. Arges.
Pentru a decide astfel, Curtea a retinut urmatoarele:
Solicitarea reclamantelor de a li se acorda drepturile de pensie de urmas a fost respinsa de catre apelante cu motivarea ca autorul acestora nu figureaza in Registrul National de Evidenta a Persoanelor ca fiind decedat.
Inregistrarea decesului in Registrul National de Evidenta a Persoanelor se realizeaza numai prin transcrierea certificatului de deces eliberat intr-o tara straina, transcriere ce se face pe baza actului original.
Aceasta procedura administrativa nu a putut fi indeplinita, desi in cauza s-a facut dovada diligentei reclamantelor in acest sens, asa cum corect a retinut si instanta de fond.
In lipsa imposibilitatii reclamantelor de a-si indeplini obligatiile in procedura administrativa, acestea s-au adresat instantei judecatoresti pentru valorificarea dreptului la pensie de urmas.
Potrivit dispozitiilor art.83 din Legea nr.263/2010, pensia de urmas se cuvine…daca sustinatorul decedat era pensionar sau indeplinea conditiile pentru obtinerea unei pensii.
Asadar, instanta de fond in mod corect a verificat existenta dovezii elementului esential pentru realizarea dreptului la pensie al reclamantelor, si anume, decesul sustinatorului acestora.
Dovada decesului s-a facut cu certificatul de deces emis de Republica Araba Siriana (fila 6) dosar fond si extras dupa evidenta de deces – certificat de deces emis de Marea Jamahirie Araba Libiana Populara Socialista (filele 10-12), copia documentului fiind pusa la dispozitia contestatoarelor de catre Ambasada Romaniei – Sectia Consulara Damasc la data de 22.05.2012, iar demersurile pentru obtinerea drepturilor de pensie a inceput inca din luna iunie 2012 prin adresarea unei cereri Ministerului Afacerilor Externe, cerere la care s-a primit raspuns la 18.03.2015, raspuns care nu a clarificat insa situatia.
Avand in vedere situatia de notorietate a existentei starii de razboi in Libia si Siria, reclamantele nu si-au putut indeplini obligatiile formale in sensul solicitat de catre parate, acestea facand insa dovada ca au depus toate diligentele catre autoritatile competente pentru obtinerea inscrisurilor necesare valorificarii dreptului la pensie de urmas.
Cum in speta s-a facut dovada faptului juridic al decesului sustinatorului reclamantelor si cum exista certificatul de deces eliberat de catre autoritatile Republicii Arabe Siriene, care atesta decesul tatalui reclamantelor in Republica Araba Libiana, se constata indeplinirea conditiei esentiale a decesului persoanei ai carui urmasi solicita inscrierea la plata pensiei.
Pentru toate aceste argumente, apelul a fost respins ca nefondat, in temeiul dispozitiilor art.480 Cod procedura civila.