O cerere prin care se tinde la obligarea paratelor la emiterea titlului de despagubire se supune aceleiasi proceduri de solutionare in fata instantei de judecata ca si cererea prin care o persoana nemultumita de continutul unei decizii de aceasta natura solicita instantei cenzurarea ei.
19 martie 2020Obiectul scutirii de la plata si al restituirii potrivit Legii nr.125/2014
19 martie 2020
Obiectul cererii de suspendare a executarii silite.
Art.628 Cod procedura civila
Art.719 Cod procedura civila
Pana la solutionarea contestatiei la executare silita, instanta competenta poate sa dispuna suspendarea executarii pentru motive temeinice, la cererea partii interesate, formulata in cadrul contestatiei sau separat, potrivit art.719 Cod procedura civila.
Obiectul cererii il constituie titlurile executorii privitoare la obligatii susceptibile de executare silita, enumerate in mod exemplificativ in art.628 Cod procedura civila.
Obligatiile susceptibile de executare silita sunt specifice hotararilor judecatoresti pronuntate in actiuni in realizarea dreptului nu si in actiuni in constatare, motiv pentru care doar primele hotarari constituie obiect al cererii de suspendare a executarii silite.
(Decizia civila nr. 2293/11.09.2017)
Prin cererea inregistrata pe rolul Tribunalului Arges la data de 01.02.2017, contestatorii PM, PC, VE si SE au formulat contestatie la executare impotriva deciziei civile nr. 575/08.07.2015, pronuntata de aceeasi instanta, in contradictoriu cu Comisia Judeteana de Fond Funciar Arges si Comisia Locala de fond Funciar a Comunei M, iar pana la solutionarea acesteia s-a solicitat suspendarea provizorie a executarii titlului, in conditiile art. 719 Cod procedura civila.
In motivarea cererii s-a aratat ca dispozitivul deciziei civile nr. 575/08.07.2015, pronuntata de Tribunalul Arges, prin care s-a constatat nulitatea absoluta partiala a titlului de proprietate nr. 28137/1993 pentru suprafata de 4.506,49 mp si nulitatea absoluta a titlului de proprietate 117480/2002, nu este suficient de clar.
Prin incheierea din 11.05.2017 a fost respinsa cererea de suspendare provizorie pentru argumentul ca petitionarii nu au facut dovada unor motive temeinice in baza carora sa se dispuna suspendarea executarii.
Impotriva incheierii din 11.05.2017 au formulat apel contestatorii, pentru motive de nelegalitate si netemeinicie, in dezvoltarea carora s-a aratat ca instanta de fond a facut o apreciere gresita asupra conditiilor in care se poate dispune suspendarea provizorie a executarii silite, fara a observa ca executarea este de natura sa creeze grave prejudicii, ce nu se mai pot remedia pe calea intoarcerii executarii silite, existand astfel pericolul evacuarii acestora din locuinta aflata pe terenul care a facut obiectul titlului de proprietate in cauza.
Pentru suspendarea executarii a fost indeplinita obligatia de plata a cautiunii.
Analizand apelul, in limita motivului invocat, se apreciaza ca nefondat, pentru argumentele ce urmeaza:
Pana la solutionarea unei contestatii la executare silita, instanta competenta poate sa dispuna suspendarea executarii, pentru motive temeinice, la cererea partii interesate, formulata in cadrul contestatiei sau separat, potrivit art. 719 Cod procedura civila.
Masura intreruperii cursului executarii, chiar si in mod provizoriu, pana la solutionarea unei alte cereri de suspendare, se dispune de catre instanta numai pentru motive temeinice, dovedite de catre contestator.
Legiuitorul nu a definit notiunea de motive temeinice si nici nu le-a aratat in mod limitativ sau exemplificativ, lasand instanta sa aprecieze daca imprejurarile invocate sunt unele care impun suspendarea cursului executarii pentru a se preveni o eventuala paguba in dauna intereselor partii impotriva careia s-a inceput executarea silita.
La instanta de fond contestatorii nu au precizat in concret motivele temeinice in baza carora solicita suspendarea executarii titlului, astfel ca instanta sa aprecieze asupra temeiniciei cererii formulate in acest sens.
In apel au precizat ca motivele temeinice pentru care au solicitat suspendarea constau in aceea ca executarea titlului este de natura sa conduca la pierderea dreptului asupra locuintei contestatorilor aflata pe terenul cu privire la care instanta a dispus nulitatea absoluta a titlului de proprietate.
Contestatia la executare are ca obiect lamurirea dispozitivului deciziei civile nr. 575/08.07.2015, pronuntata de Tribunalul Arges, prin care s-a constatat nulitatea partiala a titlului de proprietate nr. 28137/1993 pentru suprafata de 4.506,49 mp si nulitatea absoluta a titlului de proprietate nr. 117480/2002.
Obligatiile susceptibile de executare silita sunt enumerate in art. 628 Cod procedura civila in mod exemplificativ, precum obligatia a carui obiect consta in plata unei sume de bani, predarea unui bun sau a folosintei acestuia, desfiintarea unei constructii, a unei plantatii sau a altor lucrari, incredintarea minorului, stabilirea locuintei si vizitarea acestuia, luarea altei masuri stabilite prin titlu executoriu.
Din enumerarea obligatiilor rezulta ca legiuitorul a recunoscut ca sunt susceptibile de executare silita numai hotararile judecatoresti pronuntate in actiuni in realizare, nu si in actiunile in constatare.
Decizia nr. 575/08.07.2015 a fost pronuntata intr-o actiune in constatarea nulitatii absolute a titlurilor de proprietate evocate, astfel ca nu este susceptibila de executare silita, respectiv de crearea unei pagube in dauna intereselor contestatorilor.
Fata de aceste argumente, in baza art. 480 Cod procedura civila, se va respinge apelul ca nefondat, iar ca urmare a culpei lor procesuale, in baza art.453 alin.1 din acelasi cod, apelantii vor fi obligati la plata cheltuielilor de judecata.