Inculpat minor, Aplicarea procedurii simplificate, Succesiunea aplicarii legilor penale in timp
31 martie 2020Incheiere definitiva Inadmisibilitatea apelului
31 martie 2020
Inchiderea procedurii anterior punerii in executare a hotararii judecatoresti de obligare la plata pasivului debitoarei
- Legea nr. 85/2006: art. 138, art. 142
Daca executarea silita de drept comun nu se poate derula, avand in vedere ca parata SC C. SA se afla in procedura de insolventa, toti cei inscrisi in tabelul debitorului SC T.P. SRL isi pastreaza calitatea de creditori si sunt indrituiti a-si indestula creanta ca urmare a executarii silite a paratei, astfel incat singura lor optiune, intr-o astfel de ipoteza este de a apela la executarea silita colectiva fata de fosta parata din dosar si, prin urmare, de a se inscrie in tabelul de creante al acesteia din urma.
Curtea de Apel Timisoara, Sectia a II-a civila, Decizia civila nr. 421/R din 25 noiembrie 2015, Conf.univ.dr. M.B.
Prin sentinta civila nr. nr. 864/23.09.2015 pronuntata de Tribunalul Arad in dosar nr. 7056/108/2012/a29, s-a respins contestatia formulata de creditorul Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului - AAAS (fosta AVAS) Bucuresti impotriva masurii practicianului in insolventa de a nu inscrie creanta creditorului in tabelul creantelor din procedura insolventei debitorului SC I. A. SA.
Pentru a hotari astfel, judecatorul sindic a retinut ca, creditorul-contestator a solicitat inscrierea la masa credala cu suma de 464,74 lei cu rangul de preferinta prevazut de art. 121 alin, (1) pct. 2 din Legea nr. 85/2006 privind procedura insolventei. Ca si temei al creantei a invocat sentinta comerciala nr. 163/2011, pronuntata de Tribunalul Arad Sectia Comerciala in dosar nr. 5710/108/2010, prin care SC C. SA a fost obligat, in baza art. 138 din Legea nr. 85/2006 privind procedura insolventei, sa plateasca din averea sa pasivul de 2.945.971,46 lei al debitorului SC T.P. SRL, societate fata de care ulterior s-a inchis procedura insolventei.
La cererea Administratiei Judetene a Finantelor Publice Arad, practicianul in insolventa a inscris in tabelul preliminar de creante al debitorului SC C. SA, creanta stabilita prin sentinta amintita, ca si creanta chirografara.
In speta este situatia particulara in care executarea silita impotriva persoanelor prevazute la art. 138 alin. (1) se efectueaza fata de SC C. SA, societate in insolventa, primand dispozitiile din Legea nr. 85/2006 privind procedura insolventei, care prevad inscrierea tuturor creditorului la masa credala.
In baza sentintei comerciale nr. 163/2011 din dosar 5710/108/2010, s-a obtinut o creanta chirografara a SC T.P. SRL fata de SC C. SA, creanta care, in urma inchiderii procedurii insolventei SC T.P. SRL, putea fi solicitata de oricare dintre creditorii inscrisi in tabelul creantelor acestei din urma societati, sumele obtinute urmand a fi repartizate insa intre creditorii SC T.P. SRL conform ordinii de prioritate din acest tabel.
Deci in mod corect practicianul in insolventa a inscris, la cererea formulata de Administratia Judeteana a Finantelor Publice Arad, respectiva creanta in tabelul creantelor debitorului SC C. SA, ca si creanta chirografara.
Creditorul-contestator Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului - AAAS nu are, in baza sentintei amintite, o creanta directa fata de SC C. SA. Reciproc, SC C. SA nu are o obligatie directa fata de Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului - AAAS, rezultand din aceeasi sentinta. Prin urmare Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului - AAAS nu poate inscrie direct creanta sa in tabelul creantelor SC C. SA, nici ca suma nici ca ordine de preferinta ci poate doar participa la distribuirea sumelor recuperate, aspect care nu face insa obiectul prezentului litigiu.
In ce priveste Decizia nr. 6/2012 a Inaltei Curti de Casatie si Justitie, aceasta stabileste prioritatea executarii potrivit Codului de Procedura Fiscala fata de executarea prin executor judecatoresc, insa doar in situatia concursului dintre
creditori fiscali si ceilalti creditori ai unui debitor care nu este in insolventa, nefiind aplicabila in cazul de fata.
Impotriva acestei hotarari a declarat recurs creditoarea Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului - AAAS (fosta AVAS) Bucuresti, solicitand admiterea acestuia, modificarea sentintei recurate si, pe cale de consecinta, inscrierea creditoarei AAAS in tabelul definitiv de creante, cu suma solicitata in cererea de admitere a creantei.
In motivare, arata ca, SC C. SA a fost obligata prin sentinta comerciala nr. 163/18.01.2011 pronuntata de Tribunalul Arad in dosarul nr. 5710/108/2010, irevocabila prin decizia civila nr. 1295/16.06.2011 pronuntata de Curtea de Apel Timisoara, la plata sumei de 2.945.971,46 Ron, reprezentand pasivul societatii SC T.P. SRL pentru acoperirea acestuia.
Din totalul sumei la care a fost obligata la plata SC C. SA, soldul sumei datorate catre AAAS este de 464,74 Lei.
Prin adresa inregistrata sub nr. 32/06.05.2015, comunicata AAAS in data de
- administratorul judiciar notifica institutia apelanta ca nu va proceda la inscrierea la masa credala a debitoarei SC C. SA suma solicitata de AAAS prin cererea de admitere a creantei inregistrata sub nr. P/15/11384/01.04.2015, avand in vedere ca la masa credala a debitoarei este deja inscrisa creditoarea AJFP Arad cu intreg pasivul societatii SC T.P. SRL
Avand in vedere aceasta motivatie, considera ca atat AAAS ca si ceilalti creditori ai societatii SC T.P. SRL sunt prejudiciati.
Examinand calea de atac a contestatoarei prin prisma motivelor invocate de aceasta, a starii de fapt si normelor aplicabile, Curtea considera intemeiat recursul pentru urmatoarele considerente:
Conform art. 142 din Legea nr. 85/2006, dupa inchiderea procedurii de faliment, sumele la care au fost obligate persoanele potrivit art. 138 alin. (1) din lege, vor fi executate silit conform dreptului comun si repartizate de un executor judecatoresc in temeiul tabelului definitiv consolidat de creante, prevedere ce indrituiesc creditorii din tabelul de creante al SC T.P. SRL sa-si obtina creanta proprie printr-o astfel de executare silita comuna.
Daca executarea silita de drept comun nu se poate derula, avand in vedere ca parata SC C. SA se afla in procedura de insolventa, toti cei inscrisi in tabelul debitorului SC T.P. SRL isi pastreaza calitate de creditori si sunt indrituiti de a-si indestula creanta ca urmare a executarii silite a paratei, astfel incat singura lor optiune in speta de fata este de a apela la executarea silita colectiva fata de fosta parata din dosar si, prin urmare, de a se inscrie in tabelul de creante al SC C. SA.
Judecatorul sindic considera nejustificat ca aceasta creditoare Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului - AAAS (fosta AVAS) Bucuresti nu ar avea o creanta proprie in baza sentintei anterioare, dar pe de alta parte, in baza aceluiasi titlu, respectiv hotararea judecatorului sindic de atragere a raspunderii, apreciaza in contradictoriu ca un alt creditor al SC T.P. SRL, in speta AJFP Arad, este indreptatit
Pagina 36 din 49
sa fie inscris in tabelul de creante al SC C. SA cu toata suma la care a fost obligata parata, ce include in mod gresit si creantele altor creditori ai SC T.P. SRL.
Este de neacceptat ca un singur creditor al SC T.P. SRL sa devina titular unic al tuturor creantelor acesteia si astfel sa obtina o suma de la SC C. SA, in conditiile in care prin sentinta civila nr. 163/2011 debitoarea actuala SC C. SA nu a fost obligata la plata sumei de bani catre AJFP Arad, ci catre averea debitoarei SC T.P. SRL iar prin efectul dispozitiilor art. 142, catre toti creditorii acesteia din urma.
Pe de alta parte, in legatura cu caracterul acestei creante al recurentei, se retine ca o creanta chirografara este cea care nu are o garantie reala sau personala, creanta bugetara fiind in intelesul art. 3 pct. 11 din Legea nr. 85/2006 cea care consta in impozite, taxe, contributii, amenzi si alte venituri bugetare, precum si accesoriile acestora; rangul de preferinta al creantei recurentei pe care-l avea in tabelul de creante al SC T.P. SRL de creanta bugetara, nu se pastreaza in contextul procedurii de insolventa al SC C. SA, unde acest creditor are un nou titlu ce nu intra in categoria sumelor mentionate la art. 3 pct.11, astfel incat rangul sau de preferinta va fi de creanta chirografara.
Fata de starea de fapt expusa si in conditiile art. 312 alin. (1) si (3) C.pr.civ. se va admite recursul declarat de contestatoarea Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului - AAAS (fosta AVAS) Bucuresti se va, modifica sentinta atacata in sensul ca se va admite contestatia AAAS Bucuresti si se va dispune inscrierea in tabelul de creante a debitoarei SC C. SA Arad cu suma de 464,74 lei ca si creanta chirografara.