Legea nr. 10/2001. Masurile reparatorii statuate de legiuitorul român prin Legea nr. 10/2001 trebuie sa fie juste si echitabile.
17 martie 2020Recurs intemeiat pe dispozitiile art. 488 alin. 1 pct. 6 din noul Cod de procedura civila, exercitat impotriva sentintei, prin care s-a constatat perimata actiunea.
17 martie 2020
Incheierea prin care s-a respins recuzarea
Index tematic: Codul de procedura civila
Legislatie relevanta : -
art.
53 din Codul de procedura civila
Rezumatul problemei de drept:
Incheierea prin care s-a respins recuzarea poate fi atacata numai de parti, odata cu hotarârea prin care s-a solutionat cauza,iar când aceasta din urma hotarâre este definitiva, incheierea va putea fi atacata cu recurs , la instanta ierarhic superioara, in termen de 5 zile de la comunicarea acestei hotarâri.
Identificare:
Curtea de Apel Ploiesti – Sectia I Civila
Decizia civila nr. 44 din 08 martie 2018
Prin decizia nr.
44 , din data de 8 martie 2018,
Dosar nr. …/282/2015 Curtea a respins ca prematur formulat recursul declarat de reclamanta
CM.
Potrivit disp.art. 53 din Codul de procedura civila, incheierea prin care s-a respins recuzarea poate fi atacata numai de parti, odata cu hotarârea prin care s-a solutionat cauza,iar când aceasta din urma hotarâre este definitiva, incheierea va putea fi atacata cu recurs, la instanta ierarhic superioara, in termen de 5 zile de la comunicarea acestei hotarâri.
Legalitatea cailor de atac presupune faptul ca o hotarâre judecatoreasca nu poate fi supusa decât cailor de atac prevazute de lege. Prin urmare, in afara de caile de atac prevazute de lege nu se pot folosi alte mijloace procedurale in scopul de a se obtine reformarea sau retractarea unei hotarâri judecatoresti. Aceasta regula are valoare de principiu constitutional, dispozitiile
art. 129
din Constitutie aratând ca mijloacele procesuale prin care a fost atacata o hotarâre judecatoreasca sunt cele prevazute de lege, dar si ca exercitarea acestora trebuie facuta in conditiile legii.
Prin urmare, fata de aceste considerente, avându-se in vedere ca recurenta a formulat cererea de recurs impotriva incheierii prin care s-a respins recuzarea inainte ca instanta de apel sa se pronunte asupra cauzei, Curtea va admite exceptia prematuritatii cererii de recurs si o va respinge ca prematur formulata.
Autorul sintezei,
Judecator Violeta Dumitru