Apel Tardivitate
28 martie 2020Drept de superficie, transformarea dreptului de administrare in drept de superficie
28 martie 2020
Daune morale Dreptul muncii
Cuprins pe materii
: Daune morale
Legislatie relevanta
:
Art.1349 Cod civil
Art. 34 alin.5 Codul muncii
Rezumat
:
Refuzul angajatorului de a-i elibera adeverinta fostului salariat timp de 2 ani. Lipsa prejudiciului moral in conditiile in care reclamantul nu a adus in cererea sa un minim de argumente si indicii din care sa rezulte masura afectarii drepturilor nepatrimoniale prin fapta ilicita a paratului.
Decizia civila nr. 132/15.03.2018 a Curtii de Apel Galati
Prin sentinta civila nr. 195/13.04.2017, Tribunalul Vrancea a admis in parte cererea de chemare in judecata formulata de reclamantul …, in contradictoriu cu parata ..., avand ca obiect obligatie de a face.
A obligat parata sa elibereze reclamantului o adeverinta in cuprinsul careia sa ateste drepturile salariale lunare, defalcate pe eventuale sume componente, incasate de reclamant pentru munca prestata in perioada 01.05.1986 – 19.04.1993.
A respins ca nefondat capatul al doilea de cerere prin care s-a solicitat obligarea paratei la acordarea de daune-morale.
In motivare Tribunalul a retinut urmatoarele:
Prin cererea inregistrata pe rolul Tribunalului Vrancea – Sectia I Civila reclamantul … a chemat in judecata pe parata ... solicitand instantei ca prin hotararea pe care o va pronunta sa fie obligata parata:
1) sa elibereze reclamantului o adeverinta din care sa reiasa situatia salariilor pe care le-a incasat pe perioada 1986 – 1994 si sa puna la dispozitie statele de plata;
2) la plata de daune morale de 25.000 lei pentru repararea prejudiciului cauzat prin refuzul eliberarii adeverintei respective.
3) sa fie obligata parata la cheltuieli de judecata.
In motivarea cererii reclamantul a aratat, in esenta, ca a adresat paratei o cerere la data de 25.05.2016 prin care i-a solicitat sa-i emita o adeverinta din care sa rezulte situatia salariilor lunare incasate in perioada in care a fost angajat al paratei, un astfel de act fiind necesar pentru recalcularea drepturilor de pensie, insa parata a refuzat eliberarea unui astfel de inscris.
In drept, s-au invocat prevederile art. 34 alin. 5) din Codul muncii, art. 8 din HG 500/2011 si art. 1349 Cod civil.
Parata … a formulat intampinare
prin care a solicitat respingerea actiunii
.
In esenta, parata a invederat ca prin cererea depusa la societate reclamantul nu a indicat perioada lucrata, salariatul de compartimentul personal fiind initial in imposibilitate de a stabili perioada angajarii, iar ulterior, ca urmare a unor solicitarii de informatii suplimentare, reclamantul a manifestat un comportament agresiv.
De asemenea, s-a aratat ca reclamantul nu a iesit la pensie din cadrul paratei, ca pensia sa a fost determinata pe baza mentiunilor din cartea de munca, ca nu se poate vorbi despre indreptatirea sa la recalcularea pensiei atat timp cat se afla in posesia cartii de munca, iar reclamantului i s-au eliberat adeverinte prin care s-a atestat vechimea in munca si grupa de munca.
Prin urmare, este lipsita de interes cererea reclamantului atat timp cat acesta detine toate documentele care atesta veniturile incasate.
La termenul de judecata din data de 27.02.2017 instanta a solicitat lamuriri reclamantului cu privire la obiectul real al primului capat de cerere, reclamantul declarand ca doreste obligarea paratei doar la emiterea adeverintei in care sa ateste veniturile obtinute, iar nu si obligarea la predarea statelor de plata.
De asemenea, la acelasi termen reclamantul a precizat ca salariile pe care le incasa erau mai mari decat cele stipulate in cartea de munca.
In dovedirea cererii si in aparare s-a administrat proba cu inscrisuri.
Analizand actiunea de fata, Tribunalul a retinut urmatoarele.
I. Cu privire la primul capat de cerere.
a)
Prin primul capat de cerere reclamantul a solicitat obligarea paratei sa-i emita o adeverinta in cuprinsul careia sa ateste drepturile salariale lunare de care a beneficiat reclamantul in perioada 01.05.1986 – 19.04.1993.
b)
Obligatia angajatorilor, fostilor angajatori sau detinatorilor arhivei fostilor angajatori de a elibera angajatilor sau fostilor angajati adeverinta in care sa ateste drepturile salariale de care au beneficiat in perioada raporturilor de munca este una indiscutabila, ea rezultand din cuprinsul prevederilor art. 34 alin. 5) din Codul muncii, precum si din anumite prevederi din legislatia pensiilor, respectiv art. 165 alin. 2) din Legea nr. 263/2010 si art. 125 din HG 257/2011 privind normele de aplicare a legii pensiilor.
c)
Parata nu a facut dovada eliberarii catre reclamant a unei adeverinte in care sa ateste drepturile salariale incasate de catre reclamant in perioada raporturilor de munca, circumstante in care primul capat de cerere este intemeiat.
d)
Apararile formulate de catre parata nu pot fi retinute pentru urmatoarele considerente.
d
1
)
Astfel, sub un prim aspect, desi nu a inteles sa invoce in mod expres exceptia lipsei de interes a actiunii, parata a facut mentiuni in finalul intampinarii cu privire la o pretinsa lipsa de interes a reclamantului in obtinerea unei adeverinte cuprinzand drepturile salariale, indicand drept argument faptul ca reclamantul se afla in posesia cartii de munca si a doua adeverinte in care i s-a atestat vechimea in munca si grupa de munca.
Tribunalul constata insa ca nu poate fi retinuta aceasta aparare a paratei in raport doar cu aceste argumente si cu probele pe care a inteles sa le administreze.
In acest sens parata nu a inteles sa indice instantei (iar nu altor autoritati) in cadrul dosarului de fata ce categorii de drepturi salariale a incasat reclamantul in perioada raporturilor de munca si sa dovedeasca o astfel de sustinere.
Daca parata ar fi invederat ca singurele categorii de drepturi salariale incasate de catre reclamant ar fi fost retributia tarifara (salariul de incadrare) care era stipulata in carnetul de munca si sporul de vechime si ar fi dovedit aceasta sustinere prin depunerea la dosar a copiei statelor de plata (in extras), atunci s-ar fi justificat cu prisosinta lipsa de interes a reclamantului in formularea cererii de chemare in judecata intrucat adeverinta pe care doreste sa o obtina nu ar fi putut atesta drepturi salariale mai mari decat cele valorificate deja la stabilirea pensiei. Asadar, adeverinta nu ar fi putut conduce la recalcularea drepturilor de pensie cu consecinta maririi pensiei.
In schimb, reclamantul a invederat instantei ca in perioada raporturilor de munca a incasat sume de bani mai mari decat cele stipulate in cartea de munca, sustinere care nu poate beneficia decat de prezumtia de credibilitate mai ales in conditiile modului in care parata a inteles sa-si formuleze apararea, omitand sa afirme in mod transant ce categorii de drepturi salariale a incasat reclamantul.
Asadar, in raport de pozitiile procesuale exprimate de catre parti, tribunalul acorda credibilitate sustinerilor reclamantului, considerand astfel ca este suficient de probabil ca in perioada raporturilor de munca reclamantul sa fi incasat si diverse sume suplimentare salariului de incadrare si sporului de vechime, cum ar fi premii, spor de acord global, ore suplimentare, ore de noapte, etc.
d
2
)
Sub un al doilea aspect, Tribunalul constata ca parata a efectuat demersuri administrative la Casa de pensii pentru a solicita informatii privind categoriile de venituri ce se pot valorifica pentru obtinerea drepturilor de pensie, iar in urma raspunsului a comunicat reclamantului aceste informatii, facand trimitere la categoriile de sporuri care nu se iau in calcul la stabilirea pensiei, sporuri prevazute la pct. VI din Anexa 15 din HG 257/2011.
Acest demers al paratei se inscrie in aceeasi linie cu pozitia procesuala exprimata in cauza de fata, si anume, parata incearca sa dovedeasca si sa convinga pe reclamant ca eliberarea adeverintei cu drepturile salariale nu i-ar aduce niciun folos intrucat nu ar putea conduce la recalcularea pensiei cu consecinta majorarii acesteia.
Tribunalul constata ca aceasta conduita a paratei nu face nimic altceva decat sa sporeasca prezumtia de credibilitate in ceea ce priveste sustinerile reclamantului in sensul ca ar fi obtinut si sume suplimentare celor mentionate in cartea de munca. Astfel, nu se intelege ratiunea logica pentru care i se aduce la cunostinta reclamantului ca nu se iau in considerare o serie de anumite categorii de sume (sporuri, premii, etc) daca reclamantul nu ar fi obtinut niciuna dintre acestea.
Era elementar de simplu ca parata sa instiinteze reclamantul ca a studiat toate statele de plata pe care le detine si a constatat ca acesta nu a obtinut nicio alta suma cu exceptia salariului de incadrare si a sporului de vechime, daca aceasta ar fi situatia reala, fiind lipsita de ratiune logica oferirea de explicatii cu privire la sume care nu au fost incasate de catre reclamant.
d
3
)
Sub un al treilea aspect, luand ca premisa de lucru prezumtia ca reclamantul a obtinut si alte sume decat salariul de incadrare si sporul de vechime, Tribunalul constata opinia paratei in sensul ca reclamantul nu ar putea beneficia de o recalculare a pensiei este eronata, cauza acestei erori constand probabil in lipsa de informatii complete referitoare la interpretarea si aplicarea legislatiei din materia pensiilor.
Astfel, daca, ipotetic, reclamantul ar fi obtinut sume cu titlu de spor de acord, premii sau alte categorii de sume suplimentare salariului de incadrare si sporului de vechime, atunci exista probabilitatea destul de ridicata, aproape de certitudine, ca acesta sa poata valorifica aceste venituri si sa obtina recalcularea pensiei pe calea unei actiuni judiciare specifice in ipoteza refuzului organului de pensie de a valorifica aceste ipotetice venituri, instantele de judecata fiind obligate sa interpreteze legislatia pensiei in conformitate cu interpretarea ce a fost data de ICCJ prin deciziile in interesul legii nr. 19/2012 (valorificarea la pensie a sumelor pentru care s-a platit contributie) si nr. 19/2011 (valorificarea sumelor primite cu titlu de acord global).
e)
In raport de cele aratate mai sus la lit. a) - c), retinand indreptatirea reclamantului la obtinerea unei adeverinte in care sa se ateste drepturile salariale obtinute de acesta in perioada raporturilor de munca si constatand ca informatiile furnizate de catre parata si probele administrate de aceasta nu sunt suficiente pentru a considera ca cererea este lipsita de interes, Tribunalul va admite primul capat de cerere si va obliga parata sa emita adeverinta solicitata.
Totodata, in raport de deciziile in interesul legii nr.19/2011 si nr. 19/2012, pentru a se preintampina eventuale neclaritati in ipoteza in care instanta ar fi sesizata ulterior cu vreo noua actiune, se va stabili ca adeverinta sa cuprinda drepturile salariale lunare defalcate pe eventuale sume componente.
II. Cu privire la cel de-al doilea capat de cerere.
Prin cel de-al doilea capat de cerere s-a solicitat obligarea paratei la plata sumei de 25.000 lei cu titlu de daune morale pentru refuzul paratei de a elibera adeverinta de venituri la cererea scrisa a reclamantului.
Tribunalul retine ca neindeplinirea de catre parata a obligatiei de a emite adeverinta reclamantului a generat suferirea unui prejudiciu moral de catre acesta, nefiind necesar a se administra probe suplimentare in acest sens.
In raport de fapta savarsita si de intensitatea rezonabila a prejudiciului Tribunalul constata ca pentru repararea acestuia nu se impune acordarea vreunei sume de bani, recunoastere dreptului reclamantului si solutia dispusa in solutionarea primului capat de cerere constituind o satisfactie morala suficienta pentru repararea prejudiciului moral suferit de catre reclamant.
Impotriva acestei sentinte a formulat apel reclamantul …, solicitand schimbarea in parte a ei, in sensul obligarii paratei la plata daunelor morale solicitate prin actiune.
In motivare a aratat ca parata i-a creat un prejudiciu moral semnificativ, ca urmare ar trebui obligata la o reparatie morala, chiar mai mica decat cea solicitata, dar proportionala cu prejudiciul.
Hotararea pronuntata de instanta de fond la primul capat de cerere nu poate fi calificata ca un echivalent al prejudiciului moral ce se impunea a-i fi acordat.
In drept, cererea s-a intemeiat pe dispozitiile art. 466 si urm. Cod de procedura civila.
Intimata nu a formulat intampinare.
Examinand apelul declarat prin prisma motivelor invocate de apelant, Curtea apreciaza ca acesta este nefondat fata de urmatoarele considerente:
Daunele morale constau in atingerea adusa valorilor care definesc personalitatea umana, valori care se refera la existenta fizica a omului, la viata, la sanatate si integritate corporala, la cinste, la demnitate, onoare, prestigiu profesional si alte valori similare.
Scopul acordarii daunelor morale consta in realizarea, in primul rand, a unei satisfactii morale pentru suferinte de acelasi ordin, iar nu a unei satisfactii patrimoniale.
Repararea daunelor morale trebuie sa fie inteleasa ca un complex de masuri nepatrimoniale si patrimoniale, al caror scop este acela ca, in functie de particularitatile fiecarui caz in parte, sa ofere victimei o anumita satisfactie sau usurare, pentru suferintele indurate.
Repararea prejudiciului moral trebuie sa fie realizata printr-o compensare echitabila, aceasta presupune ca nu se poate ignora natura valorilor lezate dar nici nu se poate constitui in temei al imbogatirii, pentru ca s-ar deturna finalitatea acordarii daunelor morale, care trebuie sa se produca efecte, in primul rand, pe plan afectiv si moral.
In privinta criteriilor de stabilire a despagubirilor reprezentand daune morale, Inalta Curte de Casatie si Justitie a fost constanta in a decide ca acestea se stabilesc prin apreciere, in raport cu consecintele negative suferite de victima pe plan fizic, psihic si afectiv, importanta valorilor lezate, masura in care au fost lezate aceste valori, intensitatea cu care au fost percepute consecintele vatamarii, perpetuarea in timp a acestor consecinte, masura in care i-a fost afectata situatia familiala, profesionala si sociala. In cuantificarea prejudiciului moral, aceste criterii sunt subordonate conditiei aprecierii rezonabile, pe o baza echitabila, corespunzatoare prejudiciului real si efectiv produs victimei.
Referitor la prejudiciul moral, judecatorul apreciaza, de la caz la caz, daca prejudiciul trebuie reparat sub forma baneasca si in ce cuantum sau, dimpotriva, daca nu trebuie astfel reparat intrucat gravitatea sa nu justifica o asemenea masura.
Cade in sarcina reclamantului sa aduca un minim de argumente si indicii din care sa rezulte masura afectarii drepturilor nepatrimoniale prin fapta ilicita a paratului.
In speta, reclamantul nici macar nu a motivat in ce a constat prejudiciul moral suferit. Desigur, se poate presupune ca refuzul fostului angajator de a-i elibera adeverinta solicitata de aproape doi ani este de natura a crea o stare de stres, de insatisfactie sau de revolta, insa nu s-a facut dovada ca acestea ar fi atins un asemenea grad in care sa aduca atingere acelor valori care definesc personalitatea umana, mai sus mentionate.
In mod corect a retinut instanta de fond ca in raport de fapta savarsita si de intensitatea rezonabila a prejudiciului creat nu se impune acordarea vreunei sume de bani, recunoasterea dreptului reclamantului si solutia dispusa in solutionarea primului capat de cerere constituind o satisfactie morala suficienta pentru repararea prejudiciului moral suferit de catre reclamant.
In consecinta, in baza art. 480 N. Cod de procedura civila, instanta va respinge apelul ca nefondat.
Recunoasterea de catre parat a pretentiilor reclamantului
Recunoasterea de catre parat a pretentiilor reclamantului
Cuprins pe materii
: Recunoasterea de catre parat a pretentiilor reclamantului
Legislatie relevanta
: art.454 Cod procedura civila; art.436 Cod procedura civila
Rezumat
:
Paratul care a recunoscut pretentiile la primul termen de judecata la care partile sunt legal citate nu va putea fi obligat la plata cheltuielilor de judecata, cu exceptia cazului in care, prealabil pornirii procesului, a fost pus in intarziere de catre reclamant sau se afla de drept in intarziere. Dispozitiile art.1522 al.5 Cod civil raman aplicabile.
Prin recunoasterea pretentiilor de catre parat prin intampinare, fata de disp. art. 454 Cod procedura civila, paratul nu putea fi obligat la plata cheltuielilor de judecata.
Decizia civila nr. 64/15.02.2018 a Curtii de Apel Galati
Prin contestatia formulata si inregistrata sub nr. …./121/2017 pe rolul Tribunalului Galati, contestatorul … a solicitat in contradictoriu cu intimata ... anularea deciziei nr. 6/13.03.2017.
Motivandu-si in fapt contestatia a aratat ca este salariatul societatii intimate in functia de responsabil protectia mediului.
La inceputul lunii martie 2017 i s-a cerut sa dea o nota explicativa cu privire la un presupus incident pe care l-ar fi cauzat prin nerespectarea dispozitiilor date de catre superiorul sau.
A sustinut contestatorul ca s-a conformat si prin nota explicativa a precizat ca nu a primit nicio dispozitie cu privire la atributiile sale de serviciu, insa la cateva zile a aflat ca in urma cercetarii disciplinare a fost sanctionat”.
A apreciat ca decizia este nula absolut, intrucat nu s-a efectuat cercetarea disciplinara prealabila fiind incalcate dispozitiile art. 267 din Codul muncii.
In sustinerea contestatiei s-a folosit de proba cu inscrisuri.
Intimata in termen legal a formulat intampinare prin care a aratat ca s-a incercat solutionarea litigiului pe cale amiabila, insa contestatorul nu a data curs acesteia.
A depus la dosarul cauzei in copie propunere acord amiabil, extras stat de plata privind suma de restituit, nota explicativa data de contestator, referat privind efectuarea cercetarii disciplinare prealabile, decizia nr. 6/13.03.2017, corespondenta purtata prin email cu contestatorul.
In temeiul disp. art. 258 C.pr.civ. instanta a incuviintat proba cu inscrisuri.
Prezenta cerere este scutita de la plata taxei judiciare de timbru, in temeiul disp. art. 270 din Codul muncii.
Prin Sentinta Civila nr. 1023/10.10.2017 s-a respins ca nefondata exceptia nulitatii absolute a deciziei de sanctionare nr. 6/13.03.2017.
S-a admis contestatia formulata de contestatorul …, in contradictoriu cu intimata parata … si s-a dispus anularea deciziei de sanctionare nr. 6/13.03.2017 si a fost obligata intimata sa restituie contestatorului suma retinuta in baza deciziei anulate.
A fost obligata intimata sa plateasca contestatorului cheltuielile de judecata in cuantum de 1000 lei.
Potrivit disp. art. 248 C.pr.civ. instanta a analizat cu prioritate exceptia nulitatii absolute a deciziei de sanctionare.
Potrivit art. 251 din Codul muncii sub sanctiunea nulitatii absolute nicio masura, cu exceptia celei prevazute la art. 248 alin. (1) lit. a – (avertisment) nu poate fi dispusa mai inainte de efectuarea unei cercetari disciplinare.
In prezenta cauza, contestatorului i s-a cerut sa dea o nota explicativa cu privire la incidentul din data de 01.03.2017, ocazie cu care, a aratat ca la momentul in care directorul general l-a contactat telefonic era in birou si completa notificari catre ISU pentru transporturi de deseuri periculoase, concepea un e-mail catre APM referitor la raportarea de acumulatori, completa un referat pentru plata Anexa 1 APM si referat de plata catre IMNR – raport incercare continut cupru, si nu a inteles ca trebuie sa participe la inspectia organizata la acel moment.
Avand in vedere ca prin nota explicativa contestatorul a avut in vedere evenimentul din data de 01.03.2017 pentru care i s-a aplicat sanctiunea de diminuare a salariului de baza cu 10% pe luna de zile, instanta a retinut ca cercetarea disciplinara prealabila a fost efectuata, asa incat a respins ca nefondata exceptia nulitatii absolute invocata de catre intimata.
Cu privire la fondul cauzei s-au retinut urmatoarele:
Din continutul deciziei nr. 6/13.03.2017 s-a retinut ca fapta ce i se imputa contestatorului consta in faptul ca in data de 02.03.2017 nu ar fi respectat dispozitia legala a conducatorului ierarhic superior si ar fi incalcat atributiile de serviciu „prevazute de art. 39 alin. 2 lit a, b, c si g din Codul muncii…si din Regulamentul Intern – art. 4, art. 97 alin. 1 lit. a, b, c si r, art. 100 lit. e si n”.
Raspunderea specifica relatiei de munca, raspunderea disciplinara intervine ori de cate ori persoana angajata incalca, prin fapta savarsita cu vinovatie, obligatia de a respecta disciplina muncii.
Raspunderea disciplinara presupune intrunirea cumulativa a urmatoarelor cerinte:
- existenta unor abateri de la obligatiile de serviciu ale salariatului, inclusiv incalcarea normelor de comportare;
- fapta salariatului sa fie savarsita cu vinovatie;
- prin fapta sa salariatul sa fi adus atingere ordinii necesare bunei desfasurari a activitatii in unitate.
Persoanei vinovate de savarsirea unei abateri disciplinare, i se aplica o pedeapsa, aceasta avand un caracter precumpanitor moral sau material dupa caz, in functie de gravitatea abaterii savarsite.
Potrivit disp. art. 247 al. 1 din Codul muncii republicat „Angajatorul dispune de prerogativa disciplinara, avand dreptul de a aplica, potrivit legii, sanctiuni disciplinare salariatilor sai ori de cate ori constata ca acestia au savarsit o abatere disciplinara.
In prezenta cauza, contestatorul, prin nota explicativa, a sustinut ca nu a inteles ca trebuie sa participe la inspectia organizata, iar intimata nu a dovedit prin niciun mijloc de proba ca intr-adevar, i s-ar fi dat o dispozitie in acest sens si ca nu ar fi dus-o la indeplinire.
Mai mult, intimata a incercat stingerea litigiului pe cale amiabila, ceea ce conduce la concluzia ca a fost in eroare cu privire la aplicarea sanctiunii.
Fata de aceste considerente, instanta a admis contestatia, a dispus anularea deciziei nr. 6/13.03.2017 si a obligat intimata sa restituie contestatorului suma retinuta in baza deciziei anulate.
In temeiul disp. art. 453 C.pr.civ. instanta a obligat intimata sa plateasca contestatorului suma de 1000 lei cu titlu de cheltuieli de judecata.
Impotriva acestei sentinte a declarat apel parata …, solicitand schimbarea in parte a ei, in sensul eliminarii dispozitiei privind obligarea societatii la plata cheltuielilor de judecata in cuantum de 1000 lei.
In motivare a aratat ca prin intampinarea formulata a solicitat instantei aplicarea art. 454 Cod de procedura civila privind exonerarea societatii de la obligatia de plata a cheltuielilor de judecata, prin prisma art. 436 Cod de procedura civila privind recunoasterea pretentiilor reclamantului.
A incercat solutionarea pe cale amiabila a litigiului, pentru a evita o judecata pe fond a cauzei, ceea ce ar fi presupus cheltuieli mari determinate de administrarea probatorului, insa contestatorul nu a dat curs propunerilor sale.
Societatea nu a fost pusa in intarziere anterior cererii de chemare in judecata, conform prevederilor art. 1522 Cod civil, astfel cheltuielile de judecata raman in sarcina creditorului, societatea fiind in interiorul unui termen rezonabil de indeplinire a obligatiei, astfel cum este definit acesta de norma legala.
In drept, cererea s-a intemeiat pe dispozitiile art. 466 si urm. Cod de procedura civila.
Intimatul a formulat intampinare, prin care a solicitat respingerea apelului ca nefondat, apreciind ca hotararea Tribunalului Galati este legala si temeinica.
Instanta de fond a retinut ca nu exista abaterea disciplinara in baza careia a fost sanctionat, iar recunoasterea pretentiilor sale de catre societate a fost in fapt o incercare de minimizare a costurilor ocazionate de proces, neexistand in realitate o veritabila recunoastere a pretentiilor.
Daca ar fi existat buna credinta, societatea ar fi procedat la revocarea deciziei contestate si la plata drepturilor salariale retinute in temeiul actului anulat.
Examinand apelul declarat prin prisma motivelor invocate de apelanta, Curtea apreciaza ca acesta este fondat fata de urmatoarele considerente:
Potrivit art. 436 alin. 1 Cod de procedura civila (1) Cand paratul a recunoscut in tot sau in parte pretentiile reclamantului, instanta, la cererea acestuia din urma, va da o hotarare in masura recunoasterii.
In prezenta cauza, prin intampinarea depusa parata a solicitat in mod expres aplicarea dispozitiilor art. 436 Cod de procedura civila, aratand ca a incercat incheierea unui acord amiabil cu reclamantul, prin care partile ar fi solutionat litigiul, decizia contestata urmand a fi revocata, cu repunerea partilor in situatia anterioara emiterii ei.
In mod gresit instanta de fond a procedat la solutionarea cauzei cu ignorarea recunoasterii de catre parat a pretentiilor reclamantului. Este irelevant ca recunoasterea nu a fost reala, ci s-a urmarit evitarea costurilor ocazionate de proces, atat timp cat parata a fost de acord cu revocarea deciziei de sanctionare.
Societatea nu mai avea posibilitatea sa revoce unilateral decizia de sanctionare ulterior comunicarii acesteia catre salariat, in acest sens retinand si Inalta Curte de Casatie si Justitie prin Decizia nr. 18/2016 – Completul pentru dezlegarea unor chestiuni de drept.
Ca urmare, singura modalitate de evitare a cheltuielilor cu procesul ar fi fost incheierea unui acord amiabil, pe care insa reclamantul nu a dorit sa il incheie.
Potrivit art. 454 Cod de procedura civila, paratul care a recunoscut, la primul termen de judecata la care partile sunt legal citate, pretentiile reclamantului nu va putea fi obligat la plata cheltuielilor de judecata, cu exceptia cazului in care, prealabil pornirii procesului, a fost pus in intarziere de catre reclamant sau se afla de drept in intarziere. Dispozitiile
art. 1.522
alin. (5) din Codul civil raman aplicabile.
Or, in prezenta cauza reclamantul nu a facut dovada ca ar fi pus-o in intarziere pe parata anterior introducerii cererii de chemare in judecata, potrivit prevederii legale mai sus mentionate.
Fata de recunoasterea pretentiilor reclamantului de catre parata prin intampinare, fata de dispozitiile art. 454 Cod de procedura civila, parata nu putea fi obligata la plata cheltuielilor de judecata.
In consecinta, in baza art. 480 N. Cod de procedura civila, instanta va admite apelul si va schimba in parte sentinta apelata, in sensul ca va respinge ca nefondat capatul de cerere privind obligarea paratei la plata cheltuielilor de judecata.
Vor fi mentinute celelalte dispozitii ale sentintei, care nu au facut obiectul prezentului apel.