Apel. Solutii la judecata.
18 martie 2020Circumstante atenuante personale. Obligatia motivarii lor.
18 martie 2020
Criteriile medico-psihosociale de identificare si de incadrare intr-o categorie de handicap, pentru copii.
Varsta copilului nu poate constitui unicul criteriu la schimbarea gradului de handicap
Ordinul nr. 725/2002 al ministrului sanatatii si familiei si al secretarului de stat al Autoritatii Nationale pentru Protectia Copilului si Adoptie (la a carei emitere s-a avut in vedere Conventia cu privire la drepturile copilului, adoptata de Adunarea Generala a Organizatiei Natiunilor Unite la 20.11.1989)
Ordinul nr. 725/2002 al ministrului sanatatii si familiei si al secretarului de stat al Autoritatii Nationale pentru Protectia Copilului si Adoptie (la a carei emitere s-a avut in vedere Conventia cu privire la drepturile copilului, adoptata de Adunarea Generala a Organizatiei Natiunilor Unite la 20.11.1989) sunt determinate criteriile medico-psihosociale de identificare si de incadrare intr-o categorie de handicap, pentru copii, pe baza carora se stabilesc masurile de protectie speciala, serviciile de interventie (reabilitare-recuperare) si sprijin necesare, pentru asigurarea conditiilor de dezvoltare optima (bio-psihosociala) in raport de nevoile individuale si particularitatile contextuale, pentru fiecare copil.
Conform actului normativ mentionat, evaluarea si incadrarea intr-un grad de handicap au drept finalitate cresterea calitatii vietii copilului prin imbunatatirea ingrijirii si interventiei personalizate cu scop recuperator si de facilitare a integrarii sociale.
Curtea de Apel Ploiesti, Sectia I civila
Decizia nr. 318 din 9 martie 2015.
Prin decizia civila nr. 318/9 martie 2015, Curtea de Apel Ploiesti a admis apelul declarat de reclamantii MF si MV, impotriva sentintei civile nr. 2764/3 decembrie 2014 pronuntata de Tribunalul Prahova, in contradictoriu cu paratul CJ P - COMISIA PENTRU PROTECTIA COPILULUI, a schimbat in tot sentinta civila nr. 2764/3 decembrie 2014 a Tribunalului Prahova, in sensul ca a admis contestatia, a anulat hotararea nr. X emisa de Consiliul Judetean Prahova - Comisia pentru Protectia Copilului si, pe cale de consecinta, a anulat certificatul de incadrare a copilului MM, nascut la data de 9.12.2004, in grad de handicap accentuat, stabilind incadrarea acestuia in grad de handicap grav. A fost obligat paratul la eliberarea certificatului de incadrare in grad de handicap grav, pentru copilul MM.
Curtea reaminteste ca prin Ordinul nr. 725/2002 al ministrului sanatatii si familiei si al secretarului de stat al Autoritatii Nationale pentru Protectia Copilului si Adoptie (la a carei emitere s-a avut in vedere Conventia cu privire la drepturile copilului, adoptata de Adunarea Generala a Organizatiei Natiunilor Unite la 20.11.1989) sunt determinate criteriile medico-psihosociale de identificare si de incadrare intr-o categorie de handicap, pentru copii, pe baza carora se stabilesc masurile de protectie speciala, serviciile de interventie (reabilitare-recuperare) si sprijin necesare, pentru asigurarea conditiilor de dezvoltare optima (bio-psihosociala) in raport de nevoile individuale si particularitatile contextuale, pentru fiecare copil.
Conform actului normativ mentionat, evaluarea si incadrarea intr-un grad de handicap au drept finalitate cresterea calitatii vietii copilului prin imbunatatirea ingrijirii si interventiei personalizate cu scop recuperator si de facilitare a integrarii sociale.
In cauza pendinte judecatii, conform actelor medicale existente la dosar, minorul MM, nascut la data de 9.12.2004, sufera de diabet zaharat tip I insulinodependent si intoleranta la gluten, afectiuni medicale necontestate de parat.
In acest context, al existentei unei afectiuni ireversibile, ce necesita insulinoterapie intensiva (4 injectii/zi) autocontrol glicemic precis (8-10 glicemii/zi) pentru detectarea hipoglicemiilor si ajustarea corespunzatoare a dozelor de insulina, este cert ca minorul MM are nevoie de ingrijire speciala si supraveghere permanenta din partea unui adult.
Asadar, varsta minorului nu poate constitui unicul criteriu la schimbarea gradului de handicap din „grav” in „accentuat”, cu toate consecintele ce decurg din aceasta privind drepturile si interesele copilului, rationamentul judecatorului fondului neavand fundament in probatoriul administrat si in legislatia in materie (detaliata in preambulul expunerii).
In considerarea argumentelor expuse, raportate la finalitatea incadrarii intr-un grad de handicap – cresterea calitatii vietii copilului, prin imbunatatirea ingrijirii si interventiei personalizate, Curtea, in temeiul art. 480 alin.2 Cod pr.civila, a admis apelul, a schimbat in tot sentinta, in sensul ca a admis contestatia, a anulat hotararea nr. X emisa de Consiliul Judetean Prahova - Comisia pentru Protectia Copilului si, pe cale de consecinta, a anulat certificatul de incadrare a copilului MM, nascut la data de 9.12.2004, in grad de handicap accentuat, stabilind incadrarea acestuia in grad de handicap grav. A fost obligat paratul la eliberarea certificatului de incadrare in grad de handicap grav, pentru copilul MM.
(Judecator Cristina – Paula Brotac )