Contestatie impotriva deciziei de concediere dispusa in temeiul art. 65 al.1 din Legea 53/2003, Codul Muncii.
18 martie 2020Exceptia autoritatii de lucru judecat. Conditii pentru existenta identitatii de obiect.
18 martie 2020
Contestatie la titul reprezentat de o hotarare judecatoresca. Aspecte care pot fi valorificate prin intermediul acesteia.
Curtea de Apel Ploiesti, Sectia I Civila,
Decizia civila nr. 4130 din 10 decembrie 2013
Prin Decizia nr. 4130 din 10 decembrie 2013 Curtea de Apel Ploiesti – Sectia I Civila a respins
recursul formulat de debitoarea S.N.T.F.M. SA impotriva Sentintei civile nr. 761 din 26 iunie 2013 pronuntata de Tribunalul Buzau – Sectia I Civila in contradictoriu cu creditorul S.I. , ca nefondat.
Pentru a pronunta aceasta hotarare instanta de recurs a retinut ca, potrivit art. 399 al. 1 teza II Cod pr. civ. daca nu s-a utilizat procedura prevazuta de art. 281
1
Cod pr. civ. se poate face contestatie si cand sunt necesare lamuriri cu privire la intelesul, intinderea sau aplicarea titlului executoriu.
Asadar, pe calea contestatiei la titlu nu poate fi modificat dispozitivul, ci doar se clarifica, se interpreteaza masurile dispuse de instanta prin titlu executoriu.
In alte cuvinte, aceasta procedura a fost pusa la dispozitia partii interesate pentru situatia in care din clupa instantei dispozitivul hotararii nu este suficient de clar, ceea ce poate genera dificultati de executare.
In nici un caz, in cadrul contestatiei la titlu instanta nu este indrituita sa examineze fondul raporturilor juridice dintre parti, pentru ca pe aceasta cale s-ar aduce atingere puterii de lucru judecat a titlului executoriu.
Asemanator, pe calea unei astfel de contestatii nu pot fi cenzurate nemultumirile legate de modul efectiv de executare, pentru acestea partea interesata avand la indemana procedura contestatiei la executarea propriu-zisa.
Raportand aceste consideratii generale la speta pendinte Curtea constata ca, asa cum in mod corect a retinut si instanta de fond, dispozitia din titlu executoriu in discutie, respectiv Sentinta civila nr. 580 din 17 aprilie 2012 a Tribunalului Buzau – Sectia I Civila este clara, fara a genera dificultati de executare.
In realitate nemultumirile recurentei, ce se regasesc atat in continutul contestatiei, cat si a cererii de recurs, vizeaza pe de o parte nemultumiri privind chiar fondul raportului juridic litigios, iar pe de alta parte, suma stabilita in cadrul dosarului de executare silita cu titlu de debit, imprejurari constate in mod corect si de tribunal.
Niciunul din aceste aspecte nu pot face obiect de contestatie la titlu, eventualele greseli de judecata neputand fi invocate decat prin caile de atac impotriva hotararii, iar in privinta executarii propriu-zise recurenta avand deschisa o alta cale.
De altfel, hotararea invocata in sustinerea contestatiei si aflata la filele 10 – 12 dosar fond, mentionata si in cuprinsul motivelor de recurs, este pronuntata intr-un litigiu de munca, deci in cadrul unei cauze in care instanta a avut a se pronunta pe fondul raportului juridic litigios.
(Judecator Adriana Maria Radu)