Contestatie In Anulare Intemeiata Pe Dispozitiile Art. 317 Alin.1 Cod Procedura Civila. » Consultă Avocat
avocati bucuresti
Calitate procesuala activa pentru declararea caii de atac a recursului in  procedura insolventei. Creditor salarial ce nu figureaza in  tabelul definitiv al  creantelor.Incidenta art. 100 alin. 5 din Legea insolventei si conditiile in care poate fi votat planul de reorganizare de catre creditorii care direct sau indirect, controleaza , sunt controlati sau se afla sub control comun cu debitorul, in sensul  legislatiei pietii de capital.
18 martie 2020
avocat bun
Concediere colectiva. Evaluarea realizarii obiectivelor de performanta. Aplicarea criteriilor de concediere.
18 martie 2020

Contestatie in anulare intemeiata pe dispozitiile art. 317 alin.1 Cod procedura civila.

consultanta juridica avocat

consultanta juridica avocat

Contestatie in anulare intemeiata pe dispozitiile art. 317 alin.1 Cod procedura civila.

 

Cod procedura civila, art. 317 alin.1

 

Potrivit art. 317 alin. 1 C.pr.civila, hotararile irevocabile pot fi atacate cu contestatie in anulare in situatia in care procedura de chemare a partii, pentru ziua cand s-a judecat pricina, nu a fost indeplinita potrivit cu cerintele legii, numai daca acest motiv  nu a putut fi invocat pe calea apelului sau recursului

Fiind vorba de o garantie procesuala  care vizeaza dreptul la aparare, urmeaza ca de incalcarea ei, deci de   necitarea la termenul legal, sa se  poata plange  numai partea care  nu a fost citata si care, nefiind  prezenta in instanta din acest motiv, nu a avut posibilitatea de a se apara sau de a-si prezenta concluziile.

Orice neregularitate procedurala  privitoare la citarea partii pentru ziua cand s-a judecat  cauza in fond, poate constitui temei pentru exercitarea contestatiei  in anulare, insa, asa cum s-a subliniat in literatura de specialitate  si practica  judiciara, pentru analiza  incidentei  art. 317 alin. 1 C.pr.civila, este necesar sa se tina seama de dispozitiile art. 89 alin. 2 C.pr.civila, text potrivit caruia infatisarea partii in instanta acopera   orice vicii de procedura.

In conditiile in care recurentul R.G. a semnat citatia prin care i se aducea la cunostinta termenul fixat pentru judecata recursului si a fost prezent in instanta, fiind asistat de aparator, cu ocazia judecatii pricinii , conform art. 89 alin. 2 C.pr.civila, infatisarea sa in instanta a acoperit orice vicii de procedura.

 

Curtea de Apel Ploiesti, Sectia I Civila,

Decizia civila nr. 4092 din 5 decembrie 2012

 

Prin decizia  nr. 4092 din 5 decembrie 2012 Curtea de Apel Ploiesti a respins ca nefondata,  contestatia in anulare a deciziei civile nr. 655 pronuntata la 28 septembrie 2011 de Curtea de Apel Ploiesti, formulata de contestatorul  R.G. in contradictoriu cu intimatii P.G.si P.F. retinand ca potrivit art. 317 alin. 1 C.pr.civila, hotararile irevocabile pot fi atacate cu contestatie in anulare in situatia in care procedura de chemare a partii, pentru ziua cand s-a judecat pricina, nu a fost indeplinita potrivit cu cerintele legii, numai daca acest motiv  nu a putut fi invocat pe calea apelului sau recursului.

Aceasta dispozitie  constituie pentru  partea care  nu a fost legal citata o garantie a dreptului de aparare ce i-a  fost incalcat in cursul procesului, finalitatea vizata de legiuitor fiind reluarea judecatii in caz de admitere a contestatiei.

Fiind vorba de o garantie procesuala  care vizeaza dreptul la aparare, urmeaza ca de incalcarea ei, deci de   necitarea la termenul legal, sa se  poata plange  numai partea care  nu a fost citata si care, nefiind  prezenta in instanta din acest motiv, nu a avut posibilitatea de a se apara sau de a-si prezenta concluziile.

  In prezenta cauza s-a invocat de catre contestator imprejurarea ca citarea sa in faza  recursului s-a realizat pe numele R. G., desi el se numeste R.G.I. si, in atare situatie, sunt  incidente dispozitiile art. 317 alin. 1 C.pr.civila.

Analizand continutul dovezii de indeplinire a  procedurii de citare pentru termenul din 28 septembrie 2011(singurul termen stabilit in faza procesuala a recursului) cand s-a judecat recursul  si s-a pronuntat hotararea atacata  pe calea contestatiei de fata, se constata ca, desi numele recurentului a fost mentionat in cuprinsul acesteia R, in loc de R cum era corect,  comunicarea citatiei a fost facuta exact la adresa  de domiciliu a acestuia, respectiv in F, str. P, nr…., judetul Dambovita, citatia a fost semnata personal de acesta, iar recurentul a fost prezent in instanta la judecata recursului.

Orice neregularitate procedurala  privitoare la citarea partii pentru ziua cand s-a judecat  cauza in fond, poate constitui temei pentru exercitarea contestatiei  in anulare, insa, asa cum s-a subliniat in literatura de specialitate  si practica  judiciara, pentru analiza  incidentei  art. 317 alin. 1 C.proc.civ., este necesar sa se tina seama de dispozitiile art. 89 alin. 2 C.proc.civ., text potrivit caruia infatisarea partii in instanta acopera   orice vicii de procedura.

In conditiile in care recurentul R.G. a semnat citatia prin care i se aducea la cunostinta termenul fixat pentru judecata recursului si a fost prezent in instanta, fiind asistat de aparator, cu ocazia judecatii pricinii conform art. 89 alin. 2 C.pr.civila, infatisarea sa in instanta a acoperit orice vicii de procedura.

In atare context,  in raport de argumentele expuse anterior, Curtea a apreciat ca, in speta,  nu sunt  incidente dispozitiile  art. 317 alin. 1 C.pr.civila, motiv pentru care, in baza art. 320 C.pr.civila,  a respins ca nefondata contestatia formulata.

(Judecator Veronica Grozescu)

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Consultații Juridice
Consultații Juridice
Bună ziua, Cu ce vă putem ajuta?
Connecting...
Programează Consultație
Luni – Vineri: 10:00 – 18:00

Onorarii Rezonabile - orare, fixe, de succes
Busy
:
:
:

Datele introduse sunt folosite pentru a vă contacta. Prin utilizarea serviciilor, acceptați politica de confidențialitate.
Suntem online
:
:
Această sesiune de discuții s-a încheiat.