Protejarea drepturilor de proprietate intelectuala
1 aprilie 2020Aspecte controversate art. 83 alin. 1 lit. b din Legea nr. 84/1998
1 aprilie 2020
Constatarea tehnico-stiintifica a pirateriei prin Internet, Mecanism PEER-TO-PEER (P2P), Metoda BitTorrent
Internetul reprezinta „parghia” care asigura schimbul rapid de informatii, de date intre utilizatori, in concluzie, Internetul este considerat ca baza a societatii informationale. Societatea in care traim este o societate informationala, tinand seama ca la locurile de munca si in casele noastre gasim un calculator conectat la Internet, tinand seama ca Internetul ne ofera raspunsuri la multe din intrebarile noastre zilnice, tinand seama ca pentru indeplinirea multor nevoi profesionale si personale „intram pe Internet si accesam diverse pagini web”.
Evolutia tehnologica a condus si a contribuit din plin la dezvoltarea metodelor de transfer din cadrul tipurilor de retele din cadrul Internetului, astfel ca schimbul intre “simple informatii si date” sa se transforme in schimburi de fisiere. Prin notiunea de fisier se intelege o colectie de date si informatii, care pot fi
cifre si numere, text, desene, fotografii, filme, sunete, piese muzicale si combinatii intre acestea
(vezi http://ro.wikipedia.org/wiki/Fisier).
Este creata astfel premisa circulatiei, in cadrul Internetului, a creatiilor intelectuale, situatie care devine „delicata” atunci cand nu se acorda remuneratia cuvenita titularilor de drepturi sau reprezentantilor acestora.
Pe platforma Internetului se pot construi doua tipuri de retele, retele peer-to-peer (P2P) si retele bazate pe server.
Dintre aceste doua tipuri de retele, reteaua P2P a avut cel mai mare succes in randul utilizatorilor. Intr-o retea P2P nu exista servere dedicate si nici o organizare ierarhica a calculatoarelor - toate calculatoarele sunt egale (peer-to-peer, de la egal la egal). Fiecare calculator are atat rol de client, cat si de server, ceea ce duce la faptul ca nu este necesara existenta unui administrator care sa se ocupe de retea, ci fiecare utilizator trebuie sa aiba grija de propriul calculator. Toate aceste motive implica un cost, in general, mic, pentru construirea unei retele P2P. Utilizand conectivitatea oferita de Internet, membrii unei astfel de retele permit accesul direct in calculatorul propriu, pentru o utilizare (schimb de fisiere - files), in comun - intre membrii retelei, a ceea ce detine fiecare. Acest schimb informational poarta denumirea de
file sharing
(to share - a imparti) si se realizeaza prin operatiunile de transmitere si copiere de fisiere.
Operatiunea de copiere (descarcare) in calculatorul personal, a unui fisier, poarta denumirea de download (reproducere, in sensul Legii 8/1996), iar cea de transmitere a unui fisier poarta denumirea de upload (comunicare, punere la dispozitie, in sensul Legii 8/1996).
Doua, din cele mai cunoscute si folosite in intreaga lume, sisteme de file sharing din cadrul retelelor P2P sunt
DC++
si
BitTorrent.
DC++
este un client (program pentru calculator) de file sharing pentru utilizarea retelei P2P, care permite transmiterea (upload) fisierelor proprii, precum si descarcarea (download) de fisiere din reteaua dedicata (creata). Ca facilitati, mentionez usurinta folosirii (interfata simpla), cautare avansata a fisierelor dorite, posibilitatea de conectare simultana la mai multe retele P2P, reluarea download-urilor (copierilor) intrerupte. Pentru a se realiza operatiunea de download a unui fisier gasit intr-un calculator, programul
DC++
obliga utilizatorul sa permita accesul altor membri din retea la fisiere existente in propriul sau calculator. Transferul de fisiere se realizeaza prin intermediul unui
Hub
(dispozitiv central unde sunt conectate toate calculatoarele din retea), care mentine si coordoneaza
legatura dintre cele 2 calculatoare, primul care are fisierul si-l transmite (upload) catre cel de-al doilea calculator care vrea fisierul si-l copiaza (download).
BitTorrent
reprezinta un protocol (sistem) de transfer de fisiere, caracteristic retelelor P2P, destinat schimbului de fisiere (file sharing), in care utilizatorii (user-ii) sunt conectati direct unii la altii, fara a fi nevoie de interventia altor dispozitive.
Ambele sisteme de file sharing, explicate mai sus, folosesc programe pentru calculator care instiinteaza, chiar obliga utilizatorul sa puna la dispozitie fisiere existente in propriul calculator. Altfel spus, orice membru al unei retele P2P, care utilizeaza pentru transfer de fisiere una din metodele mentionate mai sus, este constient ca se afla in postura de upload-er (transmitator pentru fisierele care-i apartin si exista in propriul calculator).
S-a constatat ca tehnologia retelei de tip P2P este recunoscuta pentru rolul sau major in download-ul de filme, muzica si soft. Sistemele de sharing
DC++
sau
BitTorrent
creeaza „teritoriul” perfect de download si upload de fisiere continand opere protejate prin drept de autor. Utilizarea acestor metode de file sharing ofera
“piratilor”
o serie de avantaje, la prima vedere, precum: costuri relativ mici (plata abonamentului la Internet), rapiditate in circulatia operei, posibilitatea alegerii operei pentru download (tinand seama de numarul mare de utilizatori), nedetectabilitatea faptelor comise, prin faptul ca nu exista suportul pirat al operei - disc optic, nu exista dovada download-ului (reproducerii) si upload-ului (comunicarii, punerii la dispozitia publicului) de opere protejate „ce este in calculatorul personal este al meu si al familiei”.
Toate acestea au condus ca in Raportul Special 301 pe anul 2007,
International Intellectual Property Alliance
, sa se aprecieze pentru Romania un procent foarte ridicat al ratei pirateriei pe Internet.
BitTorrent
reprezinta acel protocol de transfer de fisiere in care exista un server central care coordoneaza actiunile user-ilor (peers). Serverul central doar coordoneaza conexiunile, fara a avea cunostinta de continutul fisierelor distribuite (transmise/primite, uploaded/downloaded). Accesul la acest server central se face prin intermediul unui site (numit Tracker) care "mediaza" legaturile dintre utilizatori, inlesnind transferurile de date. Aceasta “mediere” se realizeaza prin intermediul fisierelor “ .torrent”. Cheia psihologiei BitTorrent este ca userii care realizeaza operatiunea de download (primire de fisiere) realizeaza in acelasi timp si operatiunea de upload (transmitere de fisiere). In aceasta maniera, reteaua este utilizata in modul cel mai eficient. Userii realizeaza operatiunea de download pentru o opera de la toti ceilalti useri care pana in acel moment au copiat total/partial opera si sunt conectati in acel moment la retea. Singura limitare cu privire la viteza de download/upload este data de nivelul conexiunii la Internet pe care o are user-ul.
Prin analogie, pentru a descrie protocolul de transfer de fisiere de tip BitTorrent, trebuie sa ne imaginam un grup de oameni, stand intr-o sala de biblioteca. Fiecare persoana din aceasta sala poate in acelasi timp sa vorbeasca si sa asculte orice alta persoana din sala. Fiecare din aceste persoane incearca sa completeze copia unei carti. Persoana A anunta ca are paginile 1-10, 23, 42-50, si 75. Persoanele C, D si E au fiecare lipsa paginile pe care le are persoana A, si atunci ei sunt coordonati la persoana A, pentru a le da copii dupa paginile care le lipsesc. Persoana B anunta ca are paginile 11-22, 3137, si 63-70. Persoanele A, D si E ii spun persoanei B ca doresc copii ale paginilor sale, astfel ca persoana B le da acestora copii ale paginilor sale. Acest proces continua pana cand toate persoanele din sala anunta ca au toate paginile din carte. Persoanele din sala sunt coordonate unele catre altele, pana cand toti au totul. Poate exista o persoana din sala care are intreaga copie a cartii. Aceasta anunta atunci ca nu are nevoie de nici o alta pagina de la nici o alta persoana. In situatia data, aceasta persoana va da celorlalte persoane nu toata cartea, ci doar paginile care le lipsesc acestora. Persoana S va da, la diferite persoane, diferite pagini, care acestora le lipsesc. In terminologia BitTorrent, persoana S este numita SEED.
Tracker
- Trackerul este un site care "mediaza" legaturile dintre utilizatori, inlesnind transferurile de date.
Fisier .torrent
- Este un fisier de marimi reduse, care contine:
- date despre arhivele/fisierele componente ale materialului pentru download (numarul lor, marimea etc.);
- date de identificare despre utilizatorul care a efectuat operatiunea de download.
Client de
torrente
- Un program pentru calculator care poate interpreta continutul fisierelor .torrent.
Leecher
- Este un utilizator al trackerului care a inceput download-area unui material.
Seeder
- Este un utilizator al trackerului care copiaza un material, astfel incat ceilalti
utilizatori pot sa downloadeze de la el, fractiunile din material pe care acesta le are in acel moment.
Peer
- Denumire comuna pentru
seederi
si
leecheri
.
Ratio
- Reprezinta raportul upload(Gb)/download(Gb).
Fisier .nfo
- Este un fisier din componenta oricarui torrent de pe acest site-uri de tip Tracker. Acesta contine o descriere completa a materialului si, in cazul softurilor, in general (si al jocurilor, in particular), contine si un ghid de instalare a respectivului soft, inclusiv eventualele seriale si CD-Key-uri necesare. Acest fisier poate fi vizualizat de catre utilizatori, pana la download-ul propiu-zis al operei.
In concluzie, orice reproducere de opera, in acceptiunea Legii 8/1996, care este insotita sau are in componenta sa fisier(e) cu extensia .nfo, este o reproducere neautorizata a operei.
- Puncte atinse in constatarile tehnico-stiintifice, efectuate de ORDA, pentru evidentierea faptelor de piraterie pe Internet, prin metoda BitTorrent
Pentru evidentierea activitatilor de piraterie pe Internet, prin metoda BitTorrent, raportul de constatare tehnico-stiintifica are la baza:
- identificarea clientului de torrente folosit;
- identificarea numarului, denumirii si marimii fisierelor .torrent;
- identificarea tipului si denumirii operelor care au fost reproduse prin corespondenta cu fisierele .torrent;
- identificarea denumirii site-ului, tracker-ului folosit pentru download-ul si upload-ul operelor identificate;
- identificarea ratiei (raport download/upload) pentru operele reproduse (copiate) si in acelasi timp comunicate, puse la dispozitia publicului. Asa cum s-a aratat mai sus, inceputul copierii unei opere coincide cu inceputul comunicarii, punerii la dispozitia publicului a respectivei opere, fara posibilitate de interventie din partea utilizatorului.
Exemplu:
In urma verificarii unui hard disc, s-a constatat existenta clientului de torrente
(program pentru calculator)
Bitlord.
Accesarea acestui program a condus la identificarea unui numar de 2 fisiere .torrent, cu urmatoarele titluri, marime, data si locatie de reproducere:
Tabelul 1
Titlu fisier | Ext. | Marime fisier | Data reproducere fisier | Locatie |
1408.2007.DVDR.NTSC.RoSubbed.torrent | to rrent | 19,427 | 6/28/2007 | Program FilesBitLordT orrents |
Die.Hard.4.2007.DVDR.TELECINE.NTSC. CUSTOM.RO-WTF.torrent | torrent | 23,384 | 7/1/2007 | Program FilesBitLordT orrents |
Total fi |
Urmare evidentelor inregistrate in clientul de torrente
Bitlord
, s-a procedat la identificarea fiecarui tracker corespunzator fiecarui fisier tip torrent in parte,
precum si a tipului si titlurilor operelor care au fost download-ate (copiate/reproduse) si upload-ate (comunicate public/puse la dispozitia publicului).
Datele sunt mentionate in tabelul de mai jos:
Tabelul 2
Titlu torrent | Tip opera | Titlu opera | Tracker folosit |
1408.2007.DVDR.NTSC.RoSubbed.torrent | audiovizual | 1408 | www.torrentbits.ro |
Die.Hard.4.2007.DVDR.TELECINE.NTSC.CUSTOM.RO- WTF.torrent | audiovizual | Live Free or Die Hard | www.torrentbits.ro |
In continuare, s-a procedat la identificarea, pentru fiecare opera in parte, a datelor privitoare la total download (marime date reproduse/stocate), total upload (marime date comunicate/puse la dispozitia publicului) si ratia (raport dintre total download si total upload). Aceste informatii sunt prezentate in tabelul de mai jos:
Tabelul 3
Titlu torrent | Titlu opera | Total Download | Total Upload | Rati e |
1408.2007.DVDR.NTSC.RoSubbed.torrent | 1408 | 4,15 GB | 10,15 GB | 2,45 |
Die.Hard.4.2007.DVDR.TELECINE.NTSC.CUSTOM.RO- WTF.torrent | Live Free or Die Hard | 4,57 GB | 25,80 GB | 5,65 |
Informatii BitLord: Torrent-uri totale: 2
Total downloadat: 8.72 GB
Total uploadat: 35.95 GB
Din verificarile efectuate asupra hard discului, s-a constatat ca cele 2 opere audiovizuale au fost identificate ca fiind reproduse pe calea L:112, asa cum se vede in figura anterioara.
In masura posibilitatilor, se procedeaza la identificarea torrentului cu titlul 1408.2007.DVDR.NTSC.RoSubbed http://torrentbits.ro/:
Se analizeaza corespondenta intre fisierele cu extensia .torrent si fisierele cuprinzand operele corespunzatoare acestora si stocate pe hard disc, atat din punct de vedere al titlurilor, al datelor de stocare, cat si al continutului.
In concluzie, cele doua opere audiovizuale au fost reproduse (download in marime totala de 8,72 GB) si comunicate public/puse la dispozitia publicului (upload in marime totala de 35,95 GB), fara acordul titularilor de drepturi, prin intermediul
protocolului de transfer de fisiere BitTorrent,
cu ajutorul clientului de torrente Bitlord.
Persoana care realizeaza reproducerea unei opere in calculator (copiere, download, stocare), opera protejata prin drept de autor, incalca dreptul patrimonial prevazut de art. 13 din Legea nr. 8/1996 si intra sub incidenta art. 140 din aceeasi lege.
Aceeasi persoana, din momentul inceperii reproducerii unei opere, avand in vedere ca, in acelasi timp, o si ofera, spre copiere, altor utilizatori ai sistemului, desfasoara si activitatea de comunicare publica/punere la dispozitia publicului a operei respective si intra sub incidenta art. 139
8
din Legea nr. 8/1996.
Nu se poate pune problema reproducerii unor opere pentru uz personal sau pentru cercul normal al unei familii, deoarece delimitarea cercului normal al unei familii presupune neprejudicierea autorului sau titularului dreptului de exploatare. In spiritul legii, sustinem ideea ca, prin cercul normal al unei familii, s-a considerat un grup restrans de prieteni, caruia i s-ar putea transmite copia operei si nicidecum un numar de ordinul miilor de persoane, asa cum este cazul numarului de membri utilizatori ai unui Tracker.