Concedii si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate
30 martie 2020Competenta materiala in materia divortului - impacarea partilor
30 martie 2020
Completare hotarare Inadmisibilitate
Completare hotarare. Inadmisibilitate.
Art. 281 indice 2 alin.1 Cod pr. civila.
Institutia „completarii hotararii” se poate cere doar in cazul hotararilor impotriva carora se poate declara apel sau recurs, precum si a celor date in fond dupa casare cu retinere in recurs.
Curtea de Apel Bacau - Sectia I civila Decizia civila nr. 1768 din 9 decembrie 2013
La data de 04.06.2013 recurentul A.G. a promovat cerere de indreptare lamurire si completare a deciziilor nr. 2062/12.11.2012 si nr. 526/27.03.2013 pronuntate de Curtea de Apel Bacau.
Prin incheierea din 19.06.2013 s-a solutionat cererea de indreptare, lamurire si completare a deciziei nr. 2068/12.11.2012 a Curtii de Apel Bacau.
Prin aceiasi incheiere s-a dispus detasarea cererii privind decizia civila nr. 526/27.03.2013 a Curtii de Apel Bacau si trimiterea la completul care a pronuntat-o pentru fixare de termen.
Avand in vedere faptul ca a fost desfiintat completul C15, cererea a fost repartizata aleatoriu.
Prin incheierea din 14.10.2013 pronuntata de Curtea de Apel Bacau in dosarul nr. 10/32/2013 s-a respins cererea de indreptare si lamurire hotarare a deciziei civile nr. 10/32/2013 si a fost disjunsa cererea avand ca obiect „completare hotarare” care a primit termen la 11.11.2013 in sedinta publica.
La acel termen instanta a invocat din oficiu exceptia inadmisibilitatii exceptiei cu privire la care se retin urmatoarele:
In speta sunt incidente dispozitiile art.281 ind.2 Cod procedura civila alin.1 Cod procedura civila conform cu care „daca prin hotararea data instanta a omis sa se pronunte asupra unui capat de cerere principal sau accesoriu ori asupra unei cereri conexe sau incidentale se poate cere completarea hotararii in acelasi termen in care se poate declara, dupa caz, apel sau recurs impotriva acelei hotarari, iar in cazul hotararilor date in fond dupa casarea cu retinere, in termen de 15 zile de la pronuntare”.
Prin institutia completarii unei hotarari judecatoresti legiuitorul a urmarit sa asigure celeritatea in solutionarea cauzelor aflate pe rolul instantelor de judecata, evitand exercitarea unei cai de atac pentru repararea omisiunii instantei, atunci cand aceasta priveste erori materiale si nu au incidenta asupra fondului dreptului substantial dedus judecatii.
Din analiza dispozitiilor art.281 ind.2 alin.1 Cod procedura civila rezulta ca se poate cere completarea hotararii pronuntata in recurs numai in cazul hotararilor date in fond dupa
casarea cu retinere, nu si in celelalte cazuri, respectiv cand instanta de recurs modifica hotararea recurata sau respinge recursul.
De esenta este faptul ca Curtea Constitutionala a fost sesizata cu exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor art. 281 ind.2 alin.1 teza finala Cod procedura civila sustinandu-se in motivarea exceptiei ca prevederile legale sus-mentionate contravin dispozitiilor art.16 alin.1, ale art. 14 din Conventia pentru apararea drepturilor omului si a libertatilor fundamentale si Protocolului nr.12 la aceasta conventie. S-a invocat ca se creeaza o discriminare intre justitiabilii carora nu li s-a solutionat o cerere in speta de acordare a cheltuielilor de judecata efectuate in recurs - dupa un criteriu lipsit de obiectivitate, respectiv solutia data in recurs.
Prin decizia nr.630/28.04.2009 Curtea Constitutionala a respins exceptia de neconstitutionalitate a prevederilor art.281 ind.2 alin.1 teza finala din Codul de Procedura Civila. Curtea a observat ca aspectele criticate de autorul exceptiei vizeaza omisiunea legiuitorului de a reglementa completarea hotararilor judecatoresti atunci cand instanta de recurs modifica hotararea recurata sau respinge recursul, insa complinirea lacunelor textelor de lege prin efectuarea controlului de constitutionalitate excede competentei Curtii Constitutionale, care potrivit art.2 alin.3 din Legea 47/1992 se pronunta numai asupra problemelor de drept, fara a putea modifica sau completa prevederea legala supusa controlului.
Cum in speta s-a solicitat completarea unei hotarari prin care s-a respins ca nefondata contestatia in anulare si cum dispozitiile art.281 ind.2 Cod procedura civila stabilesc ca institutia „completarii hotararii” se poate cere doar in cazul hotararilor impotriva carora se poate declara apel sau recurs, precum si a celor date in fond dupa casare cu retinere in recurs, cererea a fost respinsa ca inadmisibila.