Aplicarea de catre prima instanta a dispozitiilor art. 320 1 C.pr.pen. Posibilitatea instantei de control judiciar de a verifica situatia de fapt retinuta de prima instanta.
18 martie 2020Inselaciune, elemente constitutive.
18 martie 2020
Circumstante atenuante prevazute de art. 74 Cod penal si efectele acestora, prevazute de art. 76 Cod penal.
Codul penal, art. 74, art. 76
Imprejurarile care pot constitui circumstante atenuante personale prevazute de art. 74 Cod penal, trebuie motivate, iar pedeapsa principala se reduce sub minimul prevazut de textul de lege incriminat de art. 76 Cod penal.
Curtea de Apel Ploiesti, Sectia Penala si pentru cauze cu minori si de familie,
Decizia penala nr. 421/R din 1 aprilie 2011.
Prin sentinta penala nr. 6 din 17.01.2011, pronuntata de Judecatoria Sinaia, inculpatul R.C.N, a fost condamnat la pedeapsa de 2 ani inchisoare pentru savarsirea infractiunii de conducere pe drumurile publice, a unui autovehicul de catre o persoana avand exercitiul drepturilor de a conduce, suspendat, prevazut de art. 86 alin.2 din O.U.G. nr. 195/2002, republicata, cu retinerea dispozitiilor art. 74 si 76 lit.e Cod penal.
Conform art. 71 Cod penal, i s-a interzis inculpatului exercitiul drepturilor prevazute de art. 64 lit.a teza a-II-a si b Cod penal, din momentul in care hotararea de condamnare va ramane definitiva si pana la terminarea executarii pedepsei.
In baza art. 81 cod penal, s-a dispus suspendarea conditionata a executarii pedepsei pe durata termenului de incercare de 4 ani, prevazute de art. 82 Cod penal si conform art. 358 Cod procedura penala, i s-a atras atentia inculpatului asupra consecintelor prevazute de art. 83 Cod penal.
Totodata, in baza art. 71 alin.5 Cod penal, s-a dispus suspendarea conditionata si a pedepselor accesorii aplicate inculpatului, pe durata termenului de incercare aratat mai inainte.
Pe baza probelor administrate in cauza, Judecatoria Sinaia a retinut ca, la data de 5.03.2009 inculpatul R.C.N., se afla la volanul unui autoturism pe care l-a condus pe drumurile publice DN 1, iar pe raza orasului Comarnic, judetul Prahova, a fost oprit pentru control de catre Politia Rutiera – Serviciul Rutier – Biroul Drumuri Nationale si Europene D.N.1.
In urma verificarilor efectuate s-a stabilit ca, la 5.03.2009 permisul de conducere al inculpatului figura in baza de date cu sanctiunea complementara contraventionala a suspendarii exercitiului dreptului de a conduce autovehicule pe drumurile publice, in perioada 15.01.2009 – 15.03.2009, asa cum rezulta din baza de date a Compartimentului Implementari Abateri Auto din cadrul I.P.J. Prahova.
In consecinta, instanta de fond, a constatat ca, inculpatul a comis infractiunea prevazute de art. 86 alin.1 din O.U.G. nr.195/2002 republicata si a dispus condamnarea acestuia la pedeapsa de 2 ani inchisoare, cu retinerea dispozitiilor art. 74 si art. 76 lit.e Cod penal, a carei executare a fost suspendata conditionat in baza art. 81 Cod penal.
Sentinta a fost atacata cu recurs de catre Parchetul de pe langa Judecatoria Sinaia, care a invocat motive de nelegalitate si netemeinice.
Astfel, se sustine ca, retinand circumstantele atenuante personale prevazute de art. 74 si 76 lit.e Cod penal, instanta de fond trebuia sa coboare pedeapsa sub limita minima prevazuta de lege, intrucat fapta pentru care inculpatul a fost trimis in judecata este pedepsita de lege cu inchisoarea cuprinsa intre 6 luni si 3 ani si raportat la aceste limite, instanta trebuia sa faca aplicarea dispozitiilor art. 76 lit.e Cod penal si sa coboare pedeapsa sub limita minima de, 6 luni inchisoare.
De asemenea, in opinia parchetului nu se justifica nici retinerea de circumstante atenuante personale fata de inculpat, avand in vedere atitudinea de nerecunoastere a vinovatiei cu ocazia cercetarilor penale.
S-a solicitat admiterea recursului, casarea in parte a sentintei si inlaturarea motivelor de nelegalitate si netemeinicie.
Prin decizia penala nr. 421 din 1.04.2011, pronuntata de Curtea de Apel Ploiesti – Sectia Penala si pentru Cauze cu Minori si de Familie, a fost admis recursul declarat de Parchetul de pe langa Judecatoria Sinaia, impotriva sentintei penale pronuntata de instanta de fond, pe care a casat-o in parte, a inlaturat dispozitiile art. 74 si art. 76 lit.e Cod penal si a redus pedeapsa aplicata inculpatul R.C.N. de la 2 ani inchisoare la 1 an inchisoare, precum si termenul de incercare prevazut de art. 81 Cod penal, la 3 ani, mentinand restul dispozitiilor sentintei.
Din considerentele deciziei instantei de control judiciar rezulta ca, nu se justifica retinerea circumstantelor atenuante personale prevazute de art. 74 Cod penal, in favoarea inculpatului, cu atat mai mult cu cat instanta de fond, nu a aratat imprejurarile care pot fi considerate circumstante atenuante.
Pe de alta parte, retinand aceste circumstante potrivit art. 76 lit.e Cod penal, prima instanta, trebuia sa stabileasca o pedeapsa, care sa fie coborata sub limita minima de 6 luni prevazut de textul de lege.
Neprocedand astfel, in cauza a fost pronuntata o hotarare nelegala.
Tinand seama ca fapta inculpatului, dedusa judecatii, se sanctioneaza de lege cu inchisoarea situata in limitele de la 6 luni la 3 ani, s-a apreciat ca, se impune reducerea pedepsei de 2 ani stabilita de prima instanta, la 1 an inchisoare, asa cum s-a aratat mai inainte, mentinandu-se restul dispozitiilor sentintei.
(Judecator Vasile Maracineanu)