Sanctiune disciplinara
18 martie 2020Nulitate recurs. Art. 301, 302 1 , art. 303 si art. 306 C.proc. civ.
18 martie 2020
Casare cu trimiterea cauzei spre rejudecare. Inexistenta dezbaterilor asupra cererilor deduse judecatii. art. 304 , art.105 cu referire la art. 129 alin. 5 si art. 147 si urm. Cod proc. civ.
C.proc. civ., art. 304 , art.105 cu referire la art. 129 alin. 5 si art. 147
Pronuntarea unei hotarari fara a pune in dezbaterea contradictorie a partilor cererile deduse judecatii, precum si necesitatea administrarii unor probatorii in cauza, incalca, atat dispozitiile art.129 alin.5 Cod pr. civila, cat si art.147 si urmat. Cod pr. civila.
Aceasta operatiune incalca nu numai principiul contradictorialitatii, principiu ce guverneaza procesul civil, ci si dreptul la aparare al partilor consacrat de art.6 din Conventia Europeana a Drepturilor Omului, dispozitie ce are aplicabilitate directa in dreptul intern, conform art.20 din Constitutia Romaniei.
Curtea de Apel Ploiesti, Sectia I Civila,
Decizia civila nr. 384 din 1 februarie 2012.
Prin decizia civila nr. 348 din 1 februarie 2012 s-a admis recursul, formulat de reclamantul
R.M.
impotriva sentintei civile nr. 1898 pronuntata la 16 septembrie 2011 de Tribunalul Prahova, s-a casat sentinta sus mentionata si s-a trimis cauza spre rejudecare la aceeasi instanta.
Pentru a pronunta aceasta decizie, Curtea de Apel a retinut ca din practicaua sentintei civile nr. 1898/16.09.2011, ce face obiectul prezentei cereri de recurs, rezulta faptul ca la termenul la care s-a pronuntat hotararea in cauza, tribunalul a pus in discutie exceptia necompetentei instantei in solutionarea cererii dedusa judecatii, exceptie invocata din oficiu, supunand dezbaterii partilor prezente in sala doar acest aspect.
Cu ocazia deliberarii s-a constatat ca nu se impune admiterea exceptiei necompetentei instantei, tribunalul procedand la respingerea acesteia, dar si la analiza fondului cauzei, dispunand respingerea actiunii fara a pune in dezbaterea contradictorie a partilor cererea de chemare in judecata, astfel cum a fost precizata.
S-a apreciat ca aceasta operatiune incalca nu numai principiul contradictorialitatii, principiu ce guverneaza procesul civil, ci si dreptul la aparare al partilor consacrat de art.6 din Conventia Europeana a Drepturilor Omului, dispozitie ce are aplicabilitate directa in dreptul intern, conform art.20 din Constitutia Romaniei.
Pronuntarea unei hotarari fara a pune in dezbaterea contradictorie a partilor cererile deduse judecatii, precum si necesitatea administrarii unor probatorii in cauza, incalca, atat dispozitiile art.129 alin.5 Cod pr. civila, cat si art.147 si urmat. Cod pr. civila.
Pe cale de consecinta, Curtea, constatand incidenta dispozitiilor art.105 Cod pr. civila, a apreciat ca sunt aplicabile dispozitiile art.304 pct. 5 Cod pr. civila cu referire la dispozitiile art. 312 alin.3 Cod pr. civila pentru a dispune, ca urmare a admiterii recursului declarat in cauza, casarea hotararii ce face obiectul controlului judiciar, retinandu-se totodata, cu ocazia rejudecarii, ca Tribunalul Prahova sa puna in dezbaterea contradictorie a partilor cererea de chemare in judecata, astfel cum a fost precizata, precum si administrarea oricaror probatorii ce vor fi considerate necesare pentru aflarea adevarului in cauza, urmand a fi avute in vedere si celelalte critici inserate in cererea de recurs, care nu mai pot fi analizate de catre Curtea de Apel, fata de solutia ce s-a impus a fi pronuntata.
(Judecator Mioara Grecu)