Caracterele Juridice Ale Dreptului De Proprietate Privată | Consultanță Juridică 24/7
cabinet avocat
Obiectul raportului juridic civil. Clasificarea bunurilor
16 ianuarie 2017
avocati
Rezoluțiunea și rezilierea
30 ianuarie 2017

Caracterele juridice ale dreptului de proprietate privată

firma avocatura

firma avocatura

Caracterele juridice ale dreptului de proprietate privată

Caractere juridice

Dreptul de proprietate privată este absolut, exclusiv și perpetuu.

  1. Drept absolut

Titularul dreptului de proprietate are posibilitatea de a trage toate foloasele de pe urma bunului, de a profita de toată utilitatea pe care i-o conferă acesta și de a efectua toate actele materiale sau juridice conform nevoilor și intereselor sale.

  1. Drept exclusiv

Titularul exercită singur toate atributele dreptului de proprietate, cu excluderea tuturor celorlalte persoane, acestea având obligația de a nu face nimic de natură a aduce atingere dreptului titularului.

Acest caracter cunoaște unele limitări, atunci când există un dezmembrământ al dreptului de proprietate privată, precum și atunci când bunul frugifer se afșă în posesia unui terț de bună-credință.

  1. Drept perpetuu

Se înțelege pe de o parte că dreptul de proprietate nu are o durată limitată în timp, iar pe de altă parte, că dreptul de proprietate nu se pierde prin neîntrebuințare din partea titularului.

Înstrăinarea lucrului nu este de natură să stingă dreptul de proprietate, ci dreptul se va regăsi în patrimoniul dobânditorului, deci înstrăinarea transmite dreptul de proprietate fără să îl stingă.

Dreptul de proprietate nu se pierde prin moartea titularului sau prin încetarea existenței persoanei juridice.

În ceea ce privește limitările, în cazul exproprierii este posibil să se schimbe natura și conținutul dreptului. În anumite cazuri expres prevăzute de lege, acțiunea în revendicare este supusă prescripției extinctive sau unui termen de decădere, ceea ce înseamnă că neuzul poate afecta protecția judiciară sau chiar pierderea dreptului de proprietate, fără însă a se stinge dreptul ca drept abstract.

Prin excepție, s-ar putea admite că dreptul de proprietate se stinge în momentul în care bunul mobil este abandonat de proprietarul său.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Consultații Juridice
Consultații Juridice
Bună ziua, Cu ce vă putem ajuta?
Connecting...
Programează Consultație
Luni – Vineri: 10:00 – 18:00

Onorarii Rezonabile - orare, fixe, de succes
Busy
:
:
:

Datele introduse sunt folosite pentru a vă contacta. Prin utilizarea serviciilor, acceptați politica de confidențialitate.
Suntem online
:
:
Această sesiune de discuții s-a încheiat.