Procedura de camera preliminara. Obiect.
17 martie 2020Camera preliminara. Avocat
17 martie 2020
Camera preliminara Conditii
Index tematic: Cod penal
Legislatie relevanta : art. 9 Cod penal
Rezumatul problemei de drept:
Locul savârsirii activitatii infractionale. Conditii pentru incidenta principiului personalitatii legii penale române.
Identificare:
Curtea de Apel Ploiesti – Sectia Penala si pentru cauze cu minori si de familie
Incheierea penala din 06 iunie 2018
Faptul ca intr-un anumit moment al urmaririi penale s-a considerat incident principiul personalitatii legii penale, apreciindu-se ca un segment al activitatii infractionale ar fi avut loc pe teritoriul unei tari straine, nu poate conduce la neregularitatea actului de sesizare, in conditiile in care in urma activitatilor specifice s-a retinut ca inculpatul ar fi actionat in parte pe teritoriul României.
Principiul personalitatii legii penale
este prevazut de art. 9 C.pen. si se bazeaza pe cetatenia subiectului activ. Astfel, conform alin (1), legea penala româna se aplica
infractiunilor savârsite in afara teritoriului României de catre un cetatean român sau de catre o persoana juridica româna, insa numai daca pedeapsa prevazuta de legea româna este detentiunea pe viata ori inchisoarea mai mare de 10 ani
.
In aceasta prima ipoteza, fapta trebuie doar sa fie calificata ca infractiune conform legii penale române, fara sa conteze daca este calificata ca infractiune si potrivit legii locului unde a fost comisa, iar subiectul activ trebuie sa aiba cetatenia româna la data savârsirii faptei.
In a doua ipoteza prevazuta de alin (2), legea penala româna se aplica
infractiunilor savârsite in afara teritoriului tarii de catre un cetatean român sau de o persoana juridica româna, daca fapta e prevazuta ca infractiune si de legea penala a tarii unde a fost savârsita ori daca a fost comisa intr-un loc care nu e supus jurisdictiei niciunui stat
. Doar in aceasta situatie, se impune existenta unei duble incriminari, dar si sanctionarea faptei de catre legea româna cu pedeapsa cu inchisoarea de maximum 10 ani ori cu pedeapsa amenzii.
Potrivit teoriei ubicuitatii, infractiunea este considerata a fi savârsita pe teritoriul României "daca se constata ca pe acest teritoriu s-a comis un act de executare a infractiunii consumate ori a tentativei, un act de participare sub orice forma la infractiune sau daca s-a produs pe teritoriul României, rezultatul unei astfel de fapte.
Or, cât timp
inculpatul contestator a fost trimis in judecata, retinându-se in esenta racolarea numitei S. N. C., profitând de situatia materiala precara a acesteia, cu scopul de a o determina sa practice prostitutia pe teritoriul Marii Britanii sub coordonarea si protectia membrilor grupului infractional, asigurându-i transportul catre Marea Britanie, nu se poate retine ca activitatea infractionala pentru care inculpatul a fost trimis in judecata a avut loc integral pe teritoriul unui stat strain, astfel incât sa fie necesara precizarea incidentei dispozitiilor art. 9 alin. (2) C.pen. Cum cel putin o parte a activitatii infractionale s-a desfasurat in România (identificare, racolare si achitare tarif de transport), in virtutea principiului ubicuitatii, fapta este considerata a fi comisa in România. Faptul ca fata de alte persoane, cu privire la care s-a dispus anterior un transfer de procedura in virtutea faptului ca in calitate de cetateni români ar fi actionat pe teritoriul Marii Britanii, ar fi incidente dispozitiile art. 9 alin. (2) C.pen, chiar daca acele persoane ar avea calitatea de subiect activ plural al unei infractiuni la comiterea careia ar fi participat si inculpatul contestator, nu poate impune retinerea in sarcina inculpatului contestator a dispozitiilor de aplicare a legii penale conform principiului personalitatii legii penale.
Autorul sintezei,
Judecator Alexandru Raul Nestor