Adrese utile pe Internet, pentru Designul comunitar
1 aprilie 2020APARAREA DREPTURILOR
1 aprilie 2020
Apelul unui Desen sau Model Comunitar
2.1 Principii generale privind apelul
Deciziile diviziei de anulare sunt susceptibile de apel. Apelul are efect de suspendare.
Deciziile pentru care se poate inainta apel sunt:
- deciziile examinatorilor;
- deciziile privind administrarea desenelor si modelelor;
- deciziile privind anularea unui desen sau model.
Decizia care nu pune capat unei proceduri in privinta uneia dintre parti nu poate face obiectul unui apel decat dupa decizia finala, cu exceptia cazului in care decizia in cauza prevede posibilitatea unui apel independent.
Cine poate inainta apel
R
Apelul poate fi inaintat de orice parte la o procedura care a avut drept rezultat o hotarare. Aceasta parte poate sa inainteze apel impotriva respectivei hotarari, cu exceptia partii care a avut castig de cauza. Celelalte parti la procedura respectiva devin, de drept, parti la procedura de apel.
T
ermenul de introducere a apelului
Apelul, conform art. 57, din Regulamentul 6/2002, trebuie inaintat la Biroul OAPI in scris, in termen de doua luni de la data notificarii hotararii. Apelul nu se ia in considerare fara achitarea taxei. Apelul trebuie sa fie motivat. Motivarea acestuia trebuie transmisa in termen de patru luni de la data notificarii hotararii.
Daca instanta a carei hotarare este atacata considera apelul acceptabil si fondat, trebuie sa-i acorde castig de cauza. Prezenta dispozitie nu se aplica daca procedura opune persoana care a inaintat apelul unei alte parti.
Examinarea apelului
In conditiile in care apelul este acceptat, Camera de Apel studiaza daca poate sa-i dea castig de cauza.
In cursul examinarii, Camera de Apel invita p artile, ori de cate ori este necesar, sa-si prezinte, in termenul acordat, observatiile referitoare la comunicarile prezentate de celelalte parti sau de camera.
In cazul in care Camera de Apel din cadrul OAPI considera a fi necesar ca o parte, un martor sau un expert, sa depuna marturie verbala, se citeaza persoana in cauza.
Din oficiu, OAPI notifica persoanelor implicate toate deciziile si notificarile de a se prezenta in fata sa, precum si alte notificari.
Hotararea privind apelul
Ca urmare a examinarii de fond a apelului, Camera de Apel ia o hotarare cu privire la aceasta, respectiv, fie sa exercite competentele instantei care a pronuntat hotararea atacata, fie sa retrimita cazul spre solutionare instantei in cauza. In cazul in care Camera de Apel retrimite cazul spre solutionare instantei care a pronuntat hotararea atacata, aceasta instanta este obligata sa tina seama de considerentele si de dispozitivul deciziei pronuntate de Camera de Apel, cu conditia ca faptele cazului sa fi ramas aceleasi.Cheltuielile aferente procedurii in cauza vor fi repartizate astfel:
- partea care pierde intr-o actiune in anulare, pentru un desen sau model comunitar inregistrat, sau intr-un apel suporta taxele aferente celeilalte parti, precum si toate cheltuielile ce-i revin acestei parti, indispensabile pentru desfasurarea procedurilor, inclusiv cheltuielile de deplasare, diurnele si remuneratia unui consilier in proprietate industriala (mandatar) sau avocat, in limita tarifelor fixate pentru fiecare categorie de cheltuieli, in conditiile prevazute in Regulamentul de aplicare. Daca p artile au castig de cauza in privinta anumitor capete si in privinta celorlalte nu, Departamentul de anulare sau Camera de Apel decide o repartizare diferita a cheltuielilor;
- partea care pune capat unei proceduri prin renuntarea la un desen sau model comunitar inregistrat, fie pentru ca nu-si reinnoieste inregistrarea, fie pentru ca i si retrage cererea in anulare, suporta taxele si cheltuielile ce revin celeilalte parti.
In cazul in care nu se pronunta o hotarare intr-un anumit caz, Departamentul de anulare sau Camera de Apel are competenta de a decide modul de repartizare a cheltuielilor.
Studiu de caz
Rezumat
(anexa 2)
Impotriva unei decizii de anulare a fost intentat apel printr-o cerere depusa si inregistrata la 09.10.2006, de catre titularul unui model comunitar.
Modelul comunitar a fost inregistrat sub nr. 000609078-0002 si publicat in Buletinul de Design nr. 2007/067, la 26.04.2007, titular Sindelarova, Vera.
La 09.11.2007 J. Blazek Sklo Podebrady, in calitate de reclamant, a depus o cerere si o declaratie de nulitate a modelul comunitar pe motiv ca acesta nu indeplineste cerintele de noutate si caracter individual, conform art. 4-6, din Regulamentul 6/2002, iar ca mijloc de proba, prevede, printre altele, urmatoarele:
- la data de 31.03.2008 Divizia de anulare a emis o decizie prin care declara ca modelul comunitar in litigiu este incorect, in conformitate cu art. 25, respectiv, “desenul sau modelul nu indeplineste conditia de noutate”, obligand titularul sa suporte cheltuielile;
- la data de 16.06.2008 titularul desenului sau modelului comunitar a formulat apel, urmat de o expunere de motive.
Apelul a fost introdus conform art. 56 si 57, din Regulamentul 6/2002, si art. 34, din Regulamentul 2245/2002, ca urmare este admisibil.
Apelul nu este intemeiat, in sensul ca, prin decizia atacata in mod corect, s-a considerat ca modelele difera prin detalii nesemnificative fata de modelul anterior.
Prin urmare, decizia atacata, pe buna dreptate, s-a declarat ca modelul comunitar in litigiu este invalid pentru lipsa de noutate, in baza art. 25 (1), lit. b, din Regulamentul 6/2002. Astfel, apelul trebuie sa fie respins.
Ca urmare, apelul fiind respins, titularul desenului sau modelului comunitar trebuie sa fie obligat sa suporte taxele si costurile suportate de catre reclamant, in coformitate cu art. 70 (1), din Regulamentul 6/2002.
Pentru aceste motive, Consiliul de apel decide:
- respinge apelul;
- obliga pe titularul desenului sau modelului sa suporte taxele si costurile suportate de catre reclamant in procedura de recurs.
Recursul
Deciziile camerelor de apel intra in vigoare numai de la data expirarii termenului de 2 luni sau, daca in acest termen a fost inaintat un recurs Curtii de Justitie, de la data respingerii apelului in cauza.
Recursul este inaintat pe motive de: incompetenta, incalcarea prevederilor Tratatului, nerespectarea dispozitiilor prevazute de Regulamentul 6/2002 sau a oricarei norme legislative de aplicare a acestuia.