Admisibilitatea cumulului dobanzilor legale cu actualizarea sumei restante, obligatia angajatorului de plata a unor drepturi salariale
31 martie 2020Admisibilitatea apelului declarat doar de catre intervenientul accesoriu
31 martie 2020
Admisibilitatea cererii de revizuire intemeiata pe o decizie a Curtii Constitutionale de constatare a neconstitutionalitatii unei legi
Codul de procedura civila de la 1865: art. 322 pct. 10
Legea nr. 134/2010 privind Codul de procedura civila rep.: art. 509 pct. 11
Motivul de revizuire reglementat de art. 322 pct. 10 din Cod de procedura civila de la 1865, respectiv art. 509 pct. 11 din noul Cod de procedura civila, vizeaza doar situatia in care Curtea Constitutionala a declarat neconstitutionala legea, ordonanta ori o dispozitie dintr-o lege sau dintr-o ordonanta care a facut obiectul unei exceptii de neconstitutionalitate, invocate de parti sau de catre instanta din oficiu in litigiul
Pagina 31 din 36
solutionat prin hotararea supusa revizuirii, ori alte dispozitii din actul atacat, care, in mod necesar si evident, nu pot fi disociate de prevederile mentionate in sesizare.
Astfel, stabilirea neconstitutionalitatii unei legi, a unei ordonantei ori a unei dispozitii dintr-o lege sau dintr-o ordonanta care a stat la pronuntarea unei anumite solutii, urmare a admiterii exceptiei invocate intr-un alt dosar, nu deschide calea revizuirii in dosarul in care nu a fost ridicata problema neconstitutionalitatii.
Prin cererea de revizuire, inregistrata la Curtea de Apel Timisoara sub nr. 956/59/2015, revizuienta P.M.S. a chemat in judecata intimatul Inspectoratul Scolar Judetean Caras-Severin, solicitand anularea deciziei civile nr. 2335/09.10.2012 pronuntata de Curtea de Apel Timisoara in dosarul nr. 202/115/2012, rejudecarea cererii de recurs si modificarea hotararii recurate, in sensul admiterii cererii de chemare in judecata.
In motivarea cererii de revizuire se arata, in esenta, ca, prin decizia nr. 279/2015, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei nr. 431/17.06.2015, Curtea Constitutionala a declarat ca neconstitutionale prevederile art. 52 alin. (1) lit. b) din Codul muncii, iar decizia nr. 673/27.11.2011 a fost emisa de catre Inspectoratul Scolar Judetean Caras-Severin in temeiul dispozitiilor art. 52 alin. (1) lit. b) din Codul muncii.
In drept, cererea de revizuire a fost intemeiata pe dispozitiile art. 509-513 din noul Cod de procedura civila, iar la solicitarea instantei de recurs, revizuienta a precizat ca invoca prevederile art. 322 pct. 10 din Codul de procedura civila de la 1865 ca temei de drept al cererii pendinte.
Intimatul nu a depus intampinare, desi a fost citat cu aceasta mentiune.
Examinand cererea de revizuire prin prisma motivelor invocate si a dispozitiilor art. 322 pct. 10 din Codul de procedura civila de la 1865, Curtea retine urmatoarele:
Art. 322 pct. 10 din Codul de procedura civila de la 1865 prevede ca revizuirea unei hotarari data de o instanta de recurs, atunci cand evoca fondul, se poate cere daca, dupa ce hotararea a devenit definitiva, Curtea Constitutionala s-a pronuntat asupra exceptiei invocate in acea cauza, declarand neconstitutionala legea, ordonanta ori o dispozitie dintr-o lege sau dintr-o ordonanta care a facut obiectul acelei exceptii ori alte dispozitii din actul atacat, care, in mod necesar si evident, nu pot fi disociate de prevederile mentionate in sesizare.
Prin urmare, fata de precizarea expresa din text, acest motiv de revizuire vizeaza doar situatia in care Curtea Constitutionala a declarat neconstitutionala legea, ordonanta ori o dispozitie dintr-o lege sau dintr-o ordonanta care a facut obiectul unei exceptii de neconstitutionalitate, invocate de parti sau de catre instanta din oficiu in litigiul solutionat prin hotararea supusa revizuirii, ori alte dispozitii din actul atacat, care, in mod necesar si evident, nu pot fi disociate de prevederile mentionate in sesizare.
Astfel, stabilirea neconstitutionalitatii unei legi, a unei ordonantei ori a unei dispozitii dintr-o lege sau dintr-o ordonanta care a stat la pronuntarea unei anumite solutii, urmare a admiterii exceptiei invocate intr-un alt dosar, nu deschide calea revizuirii in dosarul in care nu a fost ridicata problema neconstitutionalitatii.
In speta, partile sau instanta nu au invocat exceptia de neconstitutionalitate a prevederilor art. 52 alin. (1) lit. b) teza intai din Codul muncii, astfel incat prevederile art. 322 pct. 10 din Codul de procedura civila de la 1865 nu sunt aplicabile.
Avand in vedere considerentele de fapt si de drept expuse anterior, Curtea a respins cererea de revizuire.