Actul Sexual Cu Minor - Consultanță Juridică Online 24/7 - Avocat On-line
caut avocat bucuresti
Principiile fundamentale ale procesului penal
18 octombrie 2012
cabinet avocatura
Abuzul in serviciu contra intereselor publice
5 noiembrie 2012

Actul sexual cu minor

caut avocat bun

caut avocat bun

Actul sexual cu minor 

Art. 198 C.pen. incriminează actul sexual de orice natură cu o persoană de sexdiferit sau de acelaşi sex care nu a împlinit vârsta de 15 ani, sau care are vârsta între15 şi 18 ani, dacă fapta a fost săvârşită de anumite persoane1, folosind calitatea pecare o au faţă de victimă.

Conţinutul infracţiunii

Obiectul juridic este acelaşi ca şi cel de la infracţiunea de viol, respectivrelaţiile sociale privitoare la libertatea sexuală a persoanei.

Obiectul material – îl constituie corpul victimei.

Subiecţii infracţiunii:

Subiectul activ – pentru alin. 1 poate fi orice persoană (bărbat sau femeie) iarpentru alin. 2 acesta este un subiect calificat – doar bărbatul sau femeia care aucalitatea de tutore, curator, supraveghetor, îngrijitor, medic curant, profesor saueducator al minorului.

Actul sexual cu un minor

Subiect pasiv – la alin. 1 – doar un minor sub 15 ani indiferent de sex; la alin.2 – un minor cu vârsta cuprinsă între 15 şi 18 ani, care se află faţă de făptuitor întrunadin situaţiile speciale care decurg din calitatea făptuitorului faţă de victimă.

Latura obiectivă – se distinge în funcţie de cele două modalităţi aleinfracţiunii:

a) prima modalitate – alin 1 – acţiunea constă într-un act sexual cu un minor sub 15ani, fără constrângere fizică sau morală, cu consimţământul victimei;

b) a doua modalitate – alin. 2 – acţiunea constă într-un act sexual cu un minor între15 şi 18 ani, dacă fapta este săvârşită de tutore, curator ori de către supraveghetor,îngrijitor, medic curant, profesor sau educator, folosind calitatea sa.

Prin urmare, elementul material constă într-un act sexual acceptat de minor (deci un raport sexual obişnuit sau o relaţie sexuală între persoane de acelaşi sex).

Cerinţe esenţiale:

  • • minorul să aibă vârsta sub 15 ani;
  • • minorul să aibă vârsta între 15 şi 18 ani, iar subiectul activ să fie o persoană cu o anumită calitate şi să folosească această calitate pentru a întreţine actul sexual cu minorul.

Urmarea imediată – o vătămare a relaţiilor sociale şi a libertăţii sexuale, a relaţiilor de încredere şi respect între minor şi autor.

Legătura de cauzalitate este exprimată în raportul cauză-efect între acţiunea, actul sexual şi vătămarea relaţiilor sociale ocrotite.

Latura subiectivă – infracţiunea se săvârşeşte cu intenţie directă sau indirectă.

Există şi o cerinţă esenţială: pentru fiecare din variantele infracţiunii:

  • • pentru alin. 1 – autorul să fi ştiut vârsta minorului;
  • • pentru alin. 2 – autorul să-şi fi folosit calitatea pe care o avea în raport cu minorul.

Sancţiunea – pentru ambele variante ale formei simple a infracţiunii pedeapsa este închisoarea de la 2 la 7 ani şi interzicerea unor drepturi.

Tentativa se pedepseşte.

Forme agravate

Art. 198 alin. 3 şi 4 prevede două modalităţi de agravare a infracţiunii:

a) Art. 198 alin. 3 – actul sexual cu un minor sub 15 ani, când fapta s-a săvârşit de cel care avea îngrijirea, ocrotirea, educarea, paza sau tratamentul minorului sau dacă faptele prevăzute în alin. 1 şi 2 (asupra unui minor sub 15 ani sau asupra unui minor cu vârsta cuprinsă între 15 şi 18 ani de cel care are calitatea de tutore, curator, supraveghetor, îngrijitor, medic curant, profesor, educator, folosind calitatea aceasta) au avut ca urmare o vătămare gravă a integrităţii corporale sau a sănătăţii minorului.

Pentru ambele situaţii – pedeapsa este închisoarea de la 3 la 15 ani şi interzicerea unor drepturi.

b) Altă modalitate de agravare – art. 198 alin. 4 – dacă fapta a avut ca urmare moartea victimei.

Pedeapsa este de la 7 la 18 ani şi interzicerea unor drepturi.

Tentativa se pedepseşte conform art. 204 C. pen..

Afla mai multe despre drepturile minorilor accesand pagina Avocat drept penal.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *