Certificat de mostenitor, Forta probanta
1 aprilie 2020Circumstanta atenuanta a provocarii (art. 75 alin.1 lit. a cod penal)
1 aprilie 2020
Cheltuieli judiciare privind avocatii din oficiu desemnati de organele judiciare
Potrivit dispozitiilor art.274 alin.1 Cod procedura penala, in caz de condamnare inculpatul este obligat la plata cheltuielilor judiciare avansate de stat, cu exceptia cheltuielilor privind avocatii din oficiu desemnati de organele judiciare, care raman in sarcina statului.
Prin sentinta penala nr.963 din 11 iulie 2014, Tribunalul Dolj, in baza art. 32 Cod penal, raportat la art.188 al. 1 Cod penal, cu aplicarea art.396 al.10 Noul Cod procedura penala si cu aplic.art.5 Noul Cod penal l-a condamnat pe inculpatul D.M.C., la pedeapsa de 3 ani si 6 luni inchisoare si 3 ani interzicerea drepturilor prevazute de art.66 lit. a,b,h Cod penal, ca pedeapsa complementara.
A fost obligat inculpatul la 376 lei cheltuieli judiciare statului,din care 200 lei reprezinta onorariul aparator oficiu la urmarirea penala.
Impotriva acestei sentinte au declarat apel Parchetul de pe langa Tribunalul Dolj si inculpatul D.M.C.
Reprezentantul parchetului a aratat sentinta este nelegala, intrucat, pe de o parte, in mod gresit s-a facut aplicarea dispozitiilor art.5 Cod penal, fapta fiind comisa la 26 aprilie 2014, dupa intrarea in vigoare a noului Cod penal, iar pe de alta parte, in mod gresit inculpatul a fost obligat la plata onorariului aparator din oficiu la urmarirea penala, incalcandu-se dispozitiile art.274 alin.1 Cod procedura penala.
Prin decizia penala nr.1281 din 21 octombrie 2014 a Curtii de Apel Craiova,au fost admise apelurile declarate de Parchetul de pe langa Tribunalul Dolj si inculpat, s-a desfiintat in parte sentinta penala, in sensul ca s-au inlatura dispozitiile privind aplicarea art.5 Cod penal respectiv obligarea inculpatului la 200 lei reprezentand avocat aparator oficiu la urmarirea penala.
S-a dedus detentia preventiva de la 11.07.2014, la zi.
S-au mentinut celelalte dispozitii ale sentintei.
Cheltuielile judiciare au ramas in sarcina statului.
In motivarea deciziei s-au aratat urmatoarele:
In mod gresit instanta de fond a facut aplicarea dispozitiilor art.5 Cod penal, in conditiile in care nu se pune problema aplicarii legii penale mai favorabile, deoarece fapta s-a savarsit la 26 aprilie 2014, dupa intrarea in vigoare a noului Cod penal.
Totodata, in mod gresit a fost obligat inculpatul la plata onorariului aparator oficiu din faza urmaririi penale, in conditiile in care potrivit dispozitiilor art.274 alin.1 Cod procedura penala, in caz de condamnare inculpatul este obligat la plata cheltuielilor judiciare avansate de stat, cu exceptia cheltuielilor privind avocatii din oficiu desemnati de organele judiciare, care raman in sarcina statului.
(Decizia penala nr.1281 din 21 octombrie 2014 - Sectia penala si pentru cauze cu minori, rezumat judecator Camelia Selea).