Remuneratie compensatorie pentru copia privata, Obligatia de plata a importatorului de suporturi/aparate
1 aprilie 2020Organism de gestiune colectiva a drepturilor de autor
1 aprilie 2020
Masura confiscarii speciale, dreptul de autor si drepturile conexe, Confiscarea speciala a marfurilor pirat
Cuprins pe materii
: Drept penal. Partea generala. Dispozitii privind
confiscarea, prevazute in legi speciale
Indice alfabetic
: Drept penal
- confiscarea marfurilor pirat
Legea nr. 8/1996,
art. 139 alin. (14) lit. c)
In cazul condamnarii pronuntate pentru savarsirea infractiunii de comercializare de marfuri pirat, prevazute de art. 139
6
alin. 2 si 3, din Legea nr. 8/1996, modificata, scoaterea din circuitul comercial, prin confiscare si distrugere, a copiilor efectuate ilegal dupa operele sau produsele purtatoare de drepturi conexe originale se dispune in baza art. 139 alin. 14 lit. c din Legea nr. 8/1996, si nu in baza art. 118 Cod penal. Aceasta deoarece art. 139 alin. 14 din Legea nr. 8/1996 constituie norma speciala in materia confiscarii, cu aplicare exclusiva asupra produselor pirat, in timp ce art. 118 Cod penal reprezinta norma generala.
Tribunalul Timis, sectia penala, Sentinta nr. 280/PI/7.04.2008
Prin sentinta penala mentionata, definitiva prin neapelare, inculpata G.A.V a fost condamnata la o pedeapsa rezultanta de 1 an inchisoare, cu aplicarea art. 81 Cod penal, pentru savarsirea in concurs real a infractiunilor prevazute de art. 139
6
alin. 2 si 3, din Legea nr. 8/1996, cu aplicarea art. 74-76 Cod penal, si de art. 140 alin. 1 lit. a din aceeasi lege, cu aplicarea art. 74-76 Cod penal.
In baza art.139 pct. 14 din Legea nr. 8/1996, a dispus confiscarea a 106 DVD-uri si 155 CD-uri, produse pirat ridicate de la inculpata.
Pentru a pronunta aceasta hotarare, instanta a retinut ca la data de 11.03.2006 inculpata a fost depistata de organele de politie in piata Flavia, din Timisoara, comercializand videograme, 163 CD-uri si 106 DVD-uri, care au fost trimise la Oficiul Roman pentru Drepturile de Autor, in vederea efectuarii constatarii tehnico-stiintifice, pentru a se stabili daca sunt produse originale sau produse pirat. Din raportul de constatare tehnico-stiintifica a rezultat ca cele 163 de CD-uri si 106 DVD-uri sunt videograme inregistrate cu opere audio-vizuale ce prezinta caracteristicile urmatoare: sunt de tip inregistrabile, procurate din comert, sub forma de compact discuri neinregistrate, tampografiate ulterior, nu sunt inscriptionate cu codul producatorului si cu celelalte coduri si serii obligatorii produselor originale, deci sistemul de codare este incomplet, au coperte ce sunt copii realizate prin fotografierea copertelor produselor originale, nu au marcaje holografice conform prevederilor legale si, in concluzie, sunt produse pirat.
S-au constituit parti civile ROACT Bucuresti, cu suma de 684 USD, respectiv, 1703,16 lei, reprezentand contravaloarea operelor ilegal detinute si distribuite catre public, Burchel & Asociatii, in numele „Vivendi Games”, „Blizzard Entertainment” si „Electronic Arts Inc”, cu suma de 419,7 EUR, respectiv, 1368,2 lei.
Hotararea instantei este relevanta sub aspectul masurii confiscarii produselor pirat, care in mod corect au fost ridicate de la inculpata, in temeiul art. 139 alin. 14 din Legea nr. 8/1996.
Nota:
In practica unor instante, in cazul infractiunilor constand in punerea in circulatie de marfuri pirat ori detinere de marfuri pirat in scopul comunicarii publice, in privinta institutiei confiscarii, s-a constatat ca aceste bunuri au fost confiscate in diferite temeiuri: art. 118 alin. 1 lit. a), b) sau f), din Codul penal.
Conform art. 118 alin. 1 lit. a), sunt supuse confiscarii speciale bunurile produse prin savarsirea faptei prevazute de legea penala.
Aceste dispozitii pot fi invocate pentru a dispune confiscarea numai daca cercetarile se desfasoara si pentru fapta prin care s-au produs bunurile pirat, respectiv, realizarea de produse pirat prevazuta de art. 139
6
alin. 1 lit. a), din Legea nr. 8/1996, ceea ce nu se impune in cazul infractiunilor al caror obiect se refera la punerea in circulatie de produse pirat.
Prin urmare, apreciem ca nu poate fi dispusa confiscarea unui bun in baza art. 118 lit. a) intr-o cauza penala, retinand drept temei o fapta care nu formeaza obiectul cercetarii, urmaririi sau judecatii in cauza respectiva.
De asemenea, este gresita confiscarea bunurilor pirat puse in circulatie ori detinute in scopul comunicarii publice, in temeiul art. 118 alin. 1 lit. b), intrucat marfurile sau produsele pirat reprezinta obiectul material al infractiunilor in cauza si nu bunuri folosite la savarsirea infractiunii, in acest din urma caz fiind avute in vedere bunurile folosite pentru executarea elementului material al infractiunii.
Consideram ca nici aplicarea art. 118 alin. 1 lit. f), din Codul penal, nu este corecta intrucat chiar daca sunt supuse intr-adevar confiscarii bunurile a caror detinere este interzisa de lege, confiscarea speciala prevazuta in cuprinsul unei legi se va efectua in temeiul acelui act normativ si nu in baza art. 118 din Codul penal. Confiscarea bunurilor pirat, in cazul infractiunilor din Legea nr. 8/1996, se dispune in baza art. 139 alin. 14 din aceasta lege, care constituie o norma speciala in materia confiscarii, cu aplicare exclusiva asupra produselor pirat, si nu in baza art. 118 din Codul penal, ce reprezinta o norma generala.
Uneori, instantele au dispus gresit aplicarea art. 139 alin. 16, raportat la alin. 14 lit. b) sau c), din Legea nr. 8/1996, text potrivit caruia masura scoaterii din circuitul comercial,
prin confiscare si distrugere, a copiilor efectuate ilegal poate fi dispusa si de procuror, cu ocazia rezolvarii cauzei in faza de urmarire penala.
Prin urmare, art. 139 alin. 14 din Legea nr. 8/1996 este norma de trimitere catre alin. 16. Acest ultim alineat are aplicabilitate numai la urmarirea penala, unde procurorul poate dispune, cu ocazia rezolvarii cauzei, luarea acestor masuri.
Asadar, temeiul de drept in baza caruia se dispune de catre instanta confiscarea marfurilor pirat il constituie art. 139 alin. 14 lit. c), din Legea nr. 8/1996.