Indicarea obiectului cererii si a valorii acestuia, Neindeplinirea obligatiei de catre apelant Sanctiune
30 martie 2020Anulare titlu proprietate Instanta competenta
30 martie 2020
Conflictul negativ de competenta
- Legea nr. 134/2010 privind Codul de procedura civila republicat : art. 130 alin.
- , art. 131 alin. (1), art. 235
Daca, in aplicarea art. 131 C.pr.civ., instanta a constatat ca este competenta general, material si teritorial sa solutioneze cauza, mentionand acest lucru in incheierea interlocutorie de sedinta, nu mai poate invoca ulterior din oficiu exceptia necompetentei materiale cu consecinta declinarii competentei.
Curtea de Apel Timisoara, Sectia I civila, Sentinta civila nr. 1/PI din 5 ianuarie 2016, F.S.
Prin cererea inregistrata la Tribunalul Caras-Severin, reclamanta I.M. a solicitat sa fie obligat paratul Parchetul de pe langa Judecatoria Resita sa sesizeze instanta civila cu privire la desfiintarea totala a inscrisurilor false vizand imobilele care au facut obiectul dosarului penal nr. 737/P/2009.
Competenta de solutionare a cauzei a fost declinata in favoarea Judecatoriei Resita care, la randul sau, a constatat ca Tribunalului Caras-Severin s-a declarat competent in solutionarea pricinii si, constatand ivit conflictul negativ de competenta, a dispus trimiterea cauzei la Curtea de Apel Timisoara pentru pronuntarea regulatorului de competenta.
Astfel investita, Curtea a retinut urmatoarele:
Reclamanta a investit Tribunalul Caras-Severin cu o cerere prin care a solicitat obligarea paratului Parchetul de pe langa Judecatoria Resita la a sesiza instanta civila competenta in vederea desfiintarii totale a inscrisurilor false referitoare la o serie de imobile care au facut obiectul dosarului penal nr. 737/P/2009 in care s-a emis Ordonanta din 18.06.2010.
La primul termen de judecata, instanta civila a Tribunalului Caras-Severin, in baza art. 131 C.pr.civ. a constatat ca este competenta general, material si teritorial sa solutioneze cauza, mentionand acest lucru in incheierea de sedinta de la acea data, incheiere care, potrivit art. 131 alin. (1) teza 2 C.pr.civ. are caracter interlocutoriu, ceea ce presupune ca instanta se considera legata de dispozitiile sale (art. 235 din acelasi cod).
Dupa cateva termene de judecata - interval in care cauza a si ramas in pronuntare iar apoi s-au redeschis dezbaterile si s-au rezolvat incidente procedurale legate de incompatibilitatea judecatorilor - instanta si-a constatat necompetenta in solutionarea pe fond a cauzei in raport cu obiectul ei si cu dispozitiile art. 94 lit. h) C.pr.civ. si a declinat competenta in favoarea Judecatoriei Resita.
Cata vreme exceptia invocata din oficiu de Tribunalul Caras-Severin nu priveste un aspect de necompetenta generala ci unul ce tine de necompetenta materiala, invocarea din oficiu a exceptiei nu era permisa de lege decat la primul termen de judecata la care partile au fost citate [art. 131 alin. (2) coroborat cu art. 129 alin. (2) pct. 2 C.pr.civ.].
Or, tribunalul nu a invocat aceasta exceptie ci, dimpotriva, a constatat, potrivit art. 131 alin. (1) C.pr.civ., ca este instanta competenta general, material si teritorial sa solutioneze cauza, caracterul interlocutoriu al incheierii de sedinta in care s-a mentionat asumarea competentei legand-o in acest sens.
In consecinta, Curtea a stabilit ca Tribunalului Caras-Severin ii revine competenta solutionarii in prima instanta a cererii formulate de reclamanta.