Contestatie impotriva tabelului definitiv consolidat al creantelor, Lipsa de interes a lichidatorului judiciar al debitoarei in promovarea caii de atac
28 martie 2020Contestatie la executare vizand masurile asiguratorii dispuse in cadrul procesului penal
28 martie 2020
Contestatie in anulare Inadmisibilita
Index tematic:
Codul de procedura civila
Legislatie relevanta :
art.503 din Codul de procedura civila
Rezumatul problemei de drept:
Motivarea generica a contestatiei in anulare, prin argumente care nu pot fi circumscruise niciunuia dintre motivele reglementate de dispozitiile art.503 din Codul de procedura Civila, atrage inadmisibilitatea acestei cai extraordinare de atac.
Identificare:
Curtea de Apel Ploiesti - Sectia a II-a Civila, de Contencios Administrativ si Fiscal
Decizia civila nr. 592 din 14 februarie 2018
Prin cererea inregistrata pe rolul Curtii de Apel Ploiesti - Sectia a II-a Civila, de Contencios Administrativ si Fiscal sub nr. ,../105/2016/a1. B.C. a formulat contestatie in anulare impotriva deciziei acestei instante nr. 2130/19.10.2017, solicitand admiterea cererii, anularea deciziei si rejudecarea in totalitate a recursului.
Contestatorul a sustinut ca hotararea prin care i s-a respins recursul, ca nefondat, este nelegala si, in masura in care s-ar mentine, s-ar incalca dispozitiile art. 16 al. 1 din Constitutie, potrivit carora cetatenii sunt egali in fata legii si autoritatilor publice, fara privilegii si fara discriminari, iar conform art. 124 al. 2 din Constitutie justitia este unica impartiala si egala pentru toti.
A mai sustinut ca in cazul sau, in mod superficial in opinia sa, instantele nu au retinut aspectul ca B.C. a solicitat intotdeauna de a se asigura echilibrul balantei ce reprezinta simbolul impartialitati justitiei, deoarece atunci cand sunt doua persoane care beneficiaza de terenuri, produse sau valori in procent de 50
%
fiecare, urmeaza ca partea primita sa asigure un echilibru perfect. In cazul sau sustine ca nu a existat aceasta echitate, instantele, in deplina cunostinta de cauza, au evitat prin sentinte stabilirea unui echilibru a despagubirilor acordate celor 2 mostenitori.
Intimata Autoritatea Nationala pentru Restituirea Proprietatilor, prin intampinarea formulata la data de 7 februarie 2018, a invocat exceptia inadmisibilitatii contestatiei in anulare, sustinand in esenta ca in sprijinul contestatiei in anulare pot fi invocate numai nereguli de natura procedurala cum ar fi: nelegala citare si absenta partii, necompetenta, nelegala alcatuire a completului de judecata, omisiunea de a se pronunta asupra unuia dintre recursurile declarate ori aceea de a cerceta vreunul dintre motivele de casare. Insa, motivele invocate de contestator nu se incadreaza in niciunul dintre cele enumerate.
La termenul de judecata din data de 14 februarie 2018, din oficiu, Curtea a pus in discutie exceptia inadmisibilitatii prezentei contestatii in anulare, invocata de catre intimata in contestatie prin intermediul intampinarii, fata de care a ramas apoi in pronuntare.
Examinand exceptia inadmisibilitatii contestatiei in anulare, anterior mentionata, Curtea a constatat urmatoarele :
Contestatia in anulare este o cale de atac extraordinara, ce poate fi promovata numai pentru motivele expres prevazute de lege.
Astfel, potrivit dispozitiilor art. 503 alin.1 si 2 din Codul de procedura civila, „ hotararile definitive pot fi atacate cu contestatie in anulare atunci cand contestatorul nu a fost legal citat si nici nu a fost prezent la termenul cand a avut loc judecata.
Hotararile instantelor de recurs mai pot fi atacate cu contestatie in anulare atunci cand:
- hotararea data in recurs a fost pronuntata de o instanta necompetenta absolut sau cu incalcarea normelor referitoare la alcatuirea instantei si, desi se invocase exceptia corespunzatoare, instanta de recurs a omis sa se pronunte asupra acesteia;
- dezlegarea data recursului este rezultatul unei erori materiale;
- instanta de recurs, respingand recursul sau admitandu-l in parte, a omis sa cerceteze vreunul dintre motivele de casare invocate de recurent in termen;
- instanta de recurs nu s-a pronuntat asupra unuia dintre recursurile declarate in cauza”.
Or, asa cum a aratat anterior, contestatorul s-a declarat nemultumit generic de hotararea atacata, invocand incalcari ale dispozitiilor din Constitutia Romaniei, fara a indica vreunul din motivele prevazute in dispozitiile art. 503 din Codul de procedura civila, anterior citate, sustinand ca, instantele prin hotararile pronuntate nu au asigurat un echilibru in acordarea despagubirilor celor 2 mostenitori.
Curtea a apreciat ca niciunul dintre aceste argumente nu poate fi incadrat in cazurile de contestatie in anulare obisnuita sau speciala, reglementate de dispozitiile legale mentionate.
Astfel, in cauza contestatorul nu a ridicat problema nelegalei sale citari de la termenul la care s-a judecat recursul. De altfel, contestatorul a fost prezent la termenul de judecata din data de 19.10.2017, cand s-a judecat recursul si s-a pronuntat decizia contestata in prezenta cale extraordinara de atac.
Tot astfel, contestatorul nu a ridicat problema necompetentei absolute sau incalcarea normelor privind alcatuirea instantei de recurs, in fata acesteia din urma neridicandu-se o asemenea exceptie sau problema de drept.
De asemenea, Curtea a apreciat ca sustinerile contestatorului nu se pot circumscrie unei “erori materiale”, in sensul dispozitiilor art. 503 al.2 pct.2, anterior citate.
In acest sens, doctrina si jurisprudenta au apreciat in mod unanim ca in categoria “greselilor materiale” care deschid calea contestatiei in anulare se numara greselile in legatura cu aspectele formale ale judecarii recursului, iar nu greselile de judecata, respectiv de apreciere a probelor, a
cererilor partilor, a exceptiilor sau motivelor de recurs invocate ori a dispozitiilor legale aplicabile cauzei.
Or, aspecte/argumentele invocate de catre contestatoare nu privesc vreun aspect formal al judecarii recursului, ci privesc aspecte de judecata a fondului raportului juridic litigios dedus judecatii, respectiv modul in care instantele au acordat despagubirile si nelegalitatea acestuia.
Curtea a mai retinut, fata de solutia pronuntata prin decizia contestata (constatarea nulitatii recursului pentru nemotivare), ca nu sunt incidente nici motivele de contestatie in anulare privind omisiunea cercetarii vreunui motiv de casare sau nepronuntarea asupra vreunui recurs declarat in cauza .
Pentru toate aceste considerente, in temeiul dispozitiilor art.508 din Codul de procedura civila, Curtea a admis exceptia inadmisibilitatii contestatiei in anulare, invocata de catre intimata prin intampinare, contestatie pe a respins-o, ca inadmisibila.