Concediu pentru incapacitate temporara de munca, durata concediului de odihna, perioada concediului medical
27 martie 2020Constatare nulitate cesiune de creanta, Conditii de validitate a cesiunii de creanta
27 martie 2020
Conflict negativ de competenta ivit intre sectiile aceluiasi tribunal
Judecatoria Iasi, Sectia civila, solutioneaza litigii de drept civil, fiind
instanta civila si nu instanta de contencios administrativ, judecatoria nesolutionand decat in mod exceptional, doar in materie contraventionala astfel de cauze.
In atare conditii, rezulta in mod evident, ca apelul indreptat impotriva hotararii pronuntate de Judecatoria Iasi, ca instanta de drept civil este de competenta instantei ierarhice corespunzatoare, respectiv Tribunalul Iasi sectia I -a civila.
Mai mult, natura pricinii si procedura de urmat nu se schimba in calea de atac, ea apartinand, de sfera dreptului civil atata timp cat cauza a fost solutionata ca atare de instanta de fond, instanta de control avand de altfel posibilitatea in cazul in care constata ca prima instanta nu era competenta sa solutioneze cauza, ca instanta civila, de a anula hotararea atacata si trimite cauza spre solutionare instantei competente conform art. 480 alin. 4 C.pr.civ.
Temei de drept: art. 136 raportat la art. 135 C.pr.civ., art. 10 din Legea nr. 554/2004 Curtea de Apel Iasi, Sectia de contencios administrativ si fiscal, Sentinta civila nr. 1/9
ianuarie 2017
Prin sentinta civila nr. 15206/2015, pronuntata in dosarul nr. XX25/245/2015, Judecatoria Iasi a respins actiunea formulata de reclamantul Municipiul Iasi, prin Primar, in contradictoriu cu parata SC „X” SRL.
Impotriva acestei sentinte a declarat apel Municipiul Iasi, dosarul fiind repartizat aleatoriu completului A7, din cadrul sectiei I civila a Tribunalul Iasi.
Prin incheierea de sedinta din 13.10. 2016, completul investit cu solutionarea dosarului a admis exceptia necompetentei functionale si-a declinat competenta de solutionare a cererii de recurs mentionate in favoarea Sectiei a II-a civila si de contencios administrativ a Tribunalul Iasi, in considerarea faptului ca obiectul cauzei il constituie o creanta fiscala - taxa de folosinta pentru un teren proprietate publica, fiind incidente dispozitiile art. 256 al. 3 Cod fiscal.
Prin incheierea din 23.11.2016, Sectia a II-a Civila si de Contencios Administrativ a Tribunalul Iasi si-a declinat la randul ei competenta de solutionare a apelului in favoarea Sectiei I Civila, considerand ca hotararea atacata a fost pronuntata de catre o instanta civila si ca competenta sa functionala nu poate fi atrasa in lipsa unei dispozitii exprese a legiuitorului, in aceasta materie.
Curtea sesizata fiind cu solutionarea conflictului de competenta dintre cele doua sectii potrivit art.136 C.pr.civ. analizand obiectul si natura juridica a cauzei deduse judecatii, in raport de actele si lucrarile dosarului, considerentele celor doua hotarari de declinare a competentei si dispozitiile legale in materie retine urmatoarele:
Obiectul sesizarii Judecatoriei Iasi il formeaza actiunea formulata de reclamantul Municipiul Iasi in contradictoriu cu parata SC „X” SRL de obligarea acestuia la plata sumei de 7410, in temeiul prevederilor 1270 si 1350 N.C.civ. ce reglementeaza raspunderea contractuala.
In atare conditii, Curtea constata ca Judecatoria a fost iinvestita cu o actiune de drept civil, intemeiata pe raspundere contractuala, calea de atac fiind apelul in 30 de zile potrivit cauzelor civile si nu recursul in 15 zile, cale de atac specifica litigiilor de contencios administrativ si fiscal, neavand nicio semnificatie sau urmari in planul competentelor si procedurilor faptul ca suma urmarita se face venit la bugetul local.
Potrivit dispozitiilor art. 95 C.pr.civ competenta solutionarii cererilor de apel impotriva hotararilor pronuntate de judecatorii revine Tribunalului.
In mod firesc, apelul formulat impotriva unei hotarari pronuntate de judecatorie in materia civila apartine Sectiei civile a Tribunalului si nu sectiei de contencios administrativ si fiscal.
In materia contenciosului administrativ si fiscal, tribunalele judeca in prima instanta, conform art.10 alin.1 din Legea nr.554/2004.
Ca instante de apel in materia contenciosului administrativ si fiscal tribunalele, solutioneaza doar apelurile impotriva sentintelor pronuntate de judecatorii in materie contraventionala conform O.G.nr.2/2001.
In conditiile in care cauza a fost solutionata in prima instanta de un complet civil, instanta de control competenta sa analizeze legalitatea si temeinicia acestei solutii este instanta ierarhic superioara corespunzatoare, respectiv sectia civila a Tribunalului Iasi careia ii revine competenta de solutionare a cauzei. Doar in situatia in care se contesta un proces verbal de contraventie putea fi atrasa competenta functionala a instantei de contencios administrativ ca instanta de apel.
Or, in conditiile in care sentinta civila apelata a fost pronuntata de catre Judecatoria Iasi, ca instanta de drept civil si nu ca instanta de contencios administrativ (judecatoria nesolutionand decat in mod exceptional, doar in materie contraventionala, astfel de cauze), apelul indreptat impotriva acestei hotarari este de competenta instantei ierarhice corespunzatoare, Tribunalul Iasi, Sectia I civila.
In acest sens curtea subliniaza ca natura pricinii si procedura de urmat nu se schimba in calea de atac, ea apartinand, de sfera dreptului civil atata timp cat cauza a fost solutionata ca atare de instanta de fond, instanta de control avand de altfel posibilitatea in cazul in care constata ca prima instanta nu era competenta sa solutioneze cauza, ca instanta civila, de a anula hotararea atacata si trimite cauza spre solutionare instantei competente conform art. 480 alin 4 C.pr.civ.