Competenta materiala.
18 martie 2020Posibilitatea creditorului majoritar de a desemna un alt administrator judiciar decat cel stabilit provizoriu de catre judecatorul sindic.
18 martie 2020
Procedura insolventei art. 126 din Legea nr. 85/2006 - executarea silita impotriva asociatilor cu raspundere nelimitata
- In cazul formularii de contestatii impotriva tabelului definitiv al creantelor
- Autorizarea executarii silite pentru cheltuielile de lichidare
Legea 85/2006, art. 126
Nulitatea actului administrativ cu caracter normativ, pronuntata printr-o hotarare judecatoreasca irevocabila, nu produce efectele firesti retroactive, ci doar ex nunc, pentru viitor, incepand cu momentul aducerii sale la cunostinta, prin publicarea in Monitorul Oficial al Romaniei.
Curtea de Apel Ploiesti, Sectia a II-a civila, de
Contencios Administrativ si Fiscal,
Decizia nr. 5724 din 29 mai 2013.
Prin decizia nr.5724/29 mai 2013 pronuntata de Curtea de Apel Ploiesti s-a respins, ca nefondat, recursul declarat de paratele
M E, A S, S D si R.V
,
in contradictoriu cu intimatele
M S
,
B A
,
S A
,
M E
,
D V
, intimatul lichidator
C.I.I. P GH
, al debitoarei
SC M & CO SNC
.
Potrivit art. 126 din Legea nr. 85/2006 in cazul in care bunurile care alcatuiesc averea unui grup de interes economic ori a unei societati in nume colectiv sau in comandita nu sunt suficiente pentru plata creantelor inregistrate in tabelul definitiv consolidat de creante, impotriva grupului sau a societatii judecatorul-sindic va autoriza executarea silita, in conditiile legii, impotriva asociatilor cu raspundere nelimitata sau, dupa caz, a membrilor, pronuntand o sentinta definitiva si executorie, care va fi pusa in executare de lichidator, prin executor judecatoresc.
Dupa cum se observa scopul executarii silite impotriva asociatilor cu raspundere nelimitata il constituie plata creantelor inregistrate in tabelul definitiv consolidat, iar prevederile legale mai sus mentionate nu conditioneaza autorizarea executarii silite de efectuarea unor verificari prealabile cu privire la averea asociatilor.
Faptul ca recurentele au formulat contestatie impotriva tabelului definitiv consolidat este lipsit de relevanta juridica in cauza si nu este de natura sa afecteze legalitatea si temeinicia sentintei atacate, in conditiile in care dispozitiile art. 126 din lege nu conditioneaza aceasta autorizare decat de intocmirea tabelului definitiv consolidat,’’ pentru plata creantelor’’, fara nicio referire la eventualele contestatii ce se pot formula impotriva acestuia, in temeiul art. 75 din lege.
Mai mult, pentru solutionarea cu cat mai multa acuratete a cauzei, Curtea a acordat termen de judecata, in vederea solutionarii acestei contestatii respinse, de altfel, de catre judecatorul sindic.
Curtea nu va retine nici critica recurentelor potrivit careia autorizarea executarii silite nu poate fi acordata pentru cheltuielile de lichidare, intrucat acestea urmeaza sa fier acoperite din fondul de lichidare.
Astfel, conform dispozitiilor art. 4 alin. 1 din Legea nr. 85/2006 toate cheltuielile aferente procedurii insolventei, inclusiv cele privind notificarea,convocarea si comunicarea actelor de procedura efectuate de administratorul judiciar si/sau de lichidator, vor fi suportate din averea debitorului.
Potrivit alineat 4 al aceluiasi articol(de care se prevaleaza recurentele), in lipsa disponibilitatilor, in contul debitorului, se va utiliza fondul de lichidare, platile efectuandu-se pe baza unui buget previzionat pe o perioada de cel putin 3 luni, aprobat de judecatorul sindic.
De asemenea, in cazul falimentului creantele vor fi platite in ordinea prevazuta de art. 123 din Legea nr. 85/2006, unde la pct. 1 sunt enumerate: taxele, timbrele sau orice alte cheltuieli aferente procedurii instituite prin legea insolentei, inclusiv cheltuielile necesare pentru conservare si administrarea bunurilor din averea debitorului, precum si la plata remuneratiilor persoanelor angajate, printre care se afla administratorul judiciar si lichidatorul judiciar.
In speta, judecatorul sindic a aplicat corect dispozitiile legale in materie si a autorizat executarea silita si pentru cheltuielile de procedura.
Hotararea de autorizare a executarii silite este pusa in executare de catre lichidator prin intermediul executorului judecatoresc .
Asa fiind, pe masura incasarii sumelor din executarea silita, executorul judecatoresc este obligat sa vireze aceste sume
in contul averii debitoarei indicat de lichidator.
Distributia ulterioara a acestor sume reprezinta o operatiune specifica procedurii falimentului, care nu a fost inchisa.
Prin urmare, aceste sume vor intra
in averea debitoarei din care vor fi suportate toate cheltuielile aferente procedurii insolventei
(potrivit art.4 alin. 1 din lege).
Fata de aceste considerente, Curtea in baza art. 312 c. pr. Civ. a respins recursul ca nefondat si a mentinut sentinta atacata ca fiind legala si temeinica.
(Judecator Mariana Tanasescu)