Contestatie penala la executare. Instanta competenta. Condamnat aflat in stare de detinere. Concurs de infractiuni.
18 martie 2020Inadmisibilitatea apelului declarat impotriva unei decizii pronuntate de tribunal in apel dupa data de 01.02.2014, calea de atac fiind exercitata impotriva sentintei prin care s-a solutionat de judecatorie o cerere de revizuire a unei hotarari de condamnare pentru infractiuni de evaziune fiscala.
18 martie 2020
Incadrare juridica. Legi penale succesive.
Cod penal, art. 1, art. 2, art.5
Incadrarea juridica a unei fapte prevazute de legea penala trebuie sa se efectueze prin raportare doar la una din legile penale ce au succedat de la data comiterii si pana la data pronuntarii solutiei.
Curtea de Apel Ploiesti, Sectia penala si pentru cauze cu minori si de familie
Decizia nr. 1041 din data de 29 octombrie 2014.
Prin sentinta penala nr. 293 din data de 27 mai 2014 pronuntata de Judecatoria Targoviste, in baza art. 224 alin. 2 Cod penal cu aplicarea art. 38 alin. 1 Cod penal rap. la art. 192 alin. 2 Cod penal din 1969 si art. 33 lit. a Cod penal din 1969, cu aplic. art. 5 Cod penal, cu art. 61 Cod penal, a fost condamnat inculpatul
S.I.A.
, la 1.800 lei amenda penala (180 zile amenda a cate 10 lei).
In baza art. 253 alin. 4 Cod penal cu aplicarea art. 38 alin. 1 Cod penal rap. la art. 217 alin. 4 Cod penal din 1969 cu art. 33 lit. a Cod penal din 1969, a fost condamnat inculpatul
S.I.A
, la 2 ani inchisoare.
Potrivit art. 39 alin. 1 lit. d cod penal, s-a dispus ca inculpatul sa execute pedeapsa inchisorii de 2 ani la care s-a adaugat amenda de 1800 lei.
Conform art. 66 alin. 1 lit. a, b cod penal, au fost interzise inculpatului ca pedeapsa complementara exercitarea drepturilor de a fi ales in autoritatile publice sau in orice alte functii publice, de a ocupa o functie care implica exercitiul autoritatii de stat, pe o perioada de 2 ani de la data ramanerii definitive a prezentei sentinte si pana la executarea sau considerarea ca executata a pedepsei principale.
In temeiul art. 91 Cod penal, s-a dispus suspendarea executarii pedepsei de 2 ani inchisoare si s-a stabilit un termen de supraveghere de 2 ani, conform art.92 Cod penal
S-a atras atentia inculpatului asupra disp. art. 63 alin. 1 Cod penal
In baza art. 93 alin. 1 Cod penal, pe durata termenului de supraveghere, inculpatul a fost obligat: sa se prezinte la Serviciul de Probatiune de pe langa Tribunalul Dambovita, la datele fixate de consilierul de probatiune; sa primeasca vizitele consilierului de probatiune desemnat cu supravegherea sa; sa anunte , in prealabil, schimbarea locuintei si orice deplasare care depaseste 5 zile; sa comunice schimbarea locului de munca; sa comunice informatii si documente de natura a permite controlul mijloacelor sale de existenta.
Conform art. 93 alin. 2 lit. b Cod penal, s-a impus inculpatului sa frecventeze un program de reintegrare sociala derulat de catre serviciul de probatiune sau organizat in colaborare cu institutii din comunitate.
Potrivit art. 93 alin. 3 Cod penal, pe durata termenului de supraveghere, s-a dispus ca inculpatul sa presteze o munca neremunerata in folosul comunitatii, in cadrul Primariei Mun. Targoviste, pe o perioada de 70 de zile lucratoare.
In baza art. 91 alin. 4 Cod penal, s-a atras atentia inculpatului asupra dispozitiilor art. 96 Cod penal
In temeiul art. 404 alin. 4 lit. a Cod pr. penala, cu art. 72 Cod penal, s-a dedus retinerea si arestul preventiv din 14.08.2013, la 20.12.2013.
Potrivit art. 397 alin. 1 Cod proc. penala cu aplicarea art. 25 alin. 1 Cod penal, art. 19 Cod penal, a fost obligat inculpatul sa plateasca partilor civile S A si S V, cate 1.500 lei, cu titlu de despagubiri civile.
Pentru a pronunta aceasta hotarare, instanta de fond a retinut ca in seara zilei de 13.08.2013 in jurul orelor 22.30, partea vatamata S V, din comuna R, judetul D. in timp ce se afla in curtea locuintei sale impreuna cu tatal sau, mama sa si cu un nepot in varsta de 7 ani a vazut un autoturism trecand pe ........., prin fata curtii sale, din directia L catre R. Din zgomotul produs de motor a realizat ca acesta a oprit putin mai jos de curtea sa. Imediat dupa aceea a auzit un zgomot specific de deschiderea si ulterior de inchiderea unei portiere, dupa care, la cateva secunde, a observat silueta unui barbat care a intrat in curtea locuintei sale, insa nu i-a acordat atentie socotind ca poate era fratele sau numitul S I M, ce plecase mai devreme in sat la un prieten. Partea vatamata SV, din locul in care se afla, a putut observa cum persoana in cauza s-a deplasat cativa metri in interiorul curtii, timp in care a incercat in mai multe randuri sa aprinda o bricheta, dupa care a observat o flacara si a auzit imediat un zgomot de geam spart, in timp ce a observat cum flacarile au cuprins holul din interiorul imobilului in care acesta locuia in mod obisnuit impreuna cu familia sa.
Membrii familiei S s-au alertat, iar partea vatamata SV, impreuna cu numitul S I, tatal sau, au alergat in urmarirea agresorului, care fugise din curte in directia R-S, reusind ca dupa circa 10 m sa il prinda pe acesta intrucat se impiedicase si cazuse in santul de scurgere a apei pluviale de pe marginea drumului judetean. Partile vatamate au reusit sa il imobilizeze pe agresor, ocazie cu care la lumina becului de iluminat stradal amplasat pe un stalp chiar in acel loc, partea vatamata SV l-a recunoscut pe acesta ca fiind inculpatul S I A, fostul sot al surorii sale S M L, in prezent plecata in Italia .
Partea vatamata S V si tatal sau au observat ca inculpatul era imbracat cu o pereche de pantaloni scurti de culoare alba, fiind cu bustul gol, iar in maini purta o pereche de manusi din cauciuc de culoare galbena, tip menaj. Acestia l-au intrebat pe inculpatul S I A de ce a recurs la acest gest insa nu au primit nici un raspuns, partile vatamate observand ca inculpatul se afla in vizibila stare de ebrietate, mirosind puternic a alcool.
Cu toate ca S V si S I au intentionat sa il imobilizeze pe agresor si sa anunte organele de politie, au fost intrerupti de strigatele de ajutor ale numitei S A, care solicita sprijin in stingerea incendiului ce incepuse sa se propage din hol spre camerele de locuit.
Cei doi l-au abandonat pe inculpat in locul in care il prinsesera si au mers in curtea locuintei unde, in cateva minute au stins focul, dupa care, iesind din nou in drum pentru a-l gasi pe agresor, au constatat ca acesta reusise sa fuga.
SV a sesizat telefonic, prin serviciul telefonic de urgenta 112 organele de politie cu privire la cele intamplate.
Faptele inculpatului SIA, s-au apreciat ca intrunesc elementele constitutive ale infractiunilor de violare de domiciliu si distrugere, fapte prev. de art. 224 alin 2 cod penal. Cap. la art. 192 alin 2 cod penal din 1969 si art. 253 alin 4 cod penal rap. la art. 217 alin 4 cod penal.
Intrucat inculpatul a savarsit faptele inainte de a fi condamnat definitiv pentru vreuna din ele, instanta de fond a retinut in cauza incidenta disp. art. 38 alin 1 cod penal (art. 33 lit. a cod penal anterior).
La individualizarea pedepsei instanta de fond a facut trimitere la dispozitiile art. 5 cod penal, privind aplicarea legii penale mai favorabile.
Astfel, s-a aratat ca. infractiunea de violare de domiciliu prev. de art. 224 alin 2 cod penal, se pedepseste cu inchisoarea de la 6 luni la 3 ani sau amenda, iar in reglementarea codului penal anterior aceasta era prevazuta in disp. art. 192 alin 2 , fiind pedepsita cu inchisoarea de la 3 la 10 ani.
De asemenea, infractiunea de distrugere prev. de art. 253 alin 4 cod penal, se pedepseste cu inchisoarea de la 2 la 7 ani, in reglementarea anterioara fiind prevazuta in disp. art. 217 alin 4 cod penal si sanctionata cu inchisoarea de la 3 la 15 ani.
Prin urmare, legea mai favorabila s-a apreciat ca fiind codul penal intrat in vigoare la 1.02.2014 .
De asemenea, la individualizarea pedepsei, s-au avut in vedere criteriile generale de individualizare prevazute de art. 74 cod penal anterior, respectiv imprejurarile comiterii infractiunilor, starea de pericol creata prin faptele inculpatului, lipsa antecedentelor penale ale inculpatului, atitudinea de regret a acestuia fata de fapta comisa.
S-a apreciat de catre instanta ca pentru savarsirea infractiunii de violare de domiciliu, se poate aplica inculpatului o amenda orientata catre minimul special, respectiv 1800 lei (180 zile amenda a cate 10 lei).
In ceea ce priveste infractiunea prev. de art. 253 alin 4 cod penal, prima instanta s-a orientat la pedeapsa inchisorii de 2 ani.
Pedepsele astfel aplicate au fost contopite conform dispozitiilor art. 39 alin 1 lit. d) cod penal, in sensul ca inculpatul sa execute inchisoarea de 2 ani la care s-a adaugat amenda de 1800 lei.
In temeiul disp. art. 66 alin 1 lit. a, b cod penal, s-au interzis inculpatului ca pedeapsa complementara exercitarea drepturilor de a fi ales in autoritatile publice sau in orice alte functii publice, de a ocupa o functie care implica exercitiul autoritatii de stat pe o perioada de 2 ani de la data ramanerii definitive a prezentei sentinte si pana la executarea sau considerarea ca executata a pedepsei principale.
Cu privire la modalitatea de executare, instanta de fond a apreciat ca pedeapsa aplicata inculpatului poate fi suspendata sub supraveghere in conformitate cu dispozitiile art. 91 cod penal
Au fost puse in vedere inculpatului dispozitiile art. 63 alin 1 cod penal, privind inlocuirea numarului de zile amenda neexecutate, cu un numar corespunzator de zile cu inchisoare, in situatia in care acesta, cu rea credinta, nu va executa pedeapsa amenzii.
Urmare a suspendarii executarii pedepsei de 2 ani aplicate inculpatului, s-a pus in vedere acestuia ca trebuie sa respecte masurile de supraveghere prevazute de art. 93 alin 1 cod penal, pe durata termenului de supraveghere, iar in temeiul art. 93 alin 2 lit b cod penal, s-a impus inculpatului sa frecventeze un program de reintegrare sociala derulat de catre Serviciul de Probatiune de pe langa Tribunalul Dambovita sau organizat in colaborare cu institutii din comunitate.
De asemenea, s-a impus inculpatului sa presteze o munca neremunerata in folosul comunitatii, in cadrul Primariei Municipiului Targoviste, pe o perioada de 70 de zile lucratoare, conform disp.art. 93 alin 3 cod penal.
S-a atras atentia inculpatului asupra disp.art. 96 cod penal, privind revocarea suspendarii executarii pedepsei sub supraveghere.
In conformitate cu dispozitiile art. 404 alin 4 lit. a cod procedura penala si art. 72 cod penal, s-a dedus retinerea si arestul preventiv din 14.08.2013 , la 20.12.2013.
Impotriva acestei hotarari au declarat apel Parchetul de pe langa Judecatoria Targoviste si inculpatul SIA.
In sedinta publica din data de 29.10.2014 prezent personal in fata instantei de control judiciar inculpatul a declarat ca isi retrage apelul formulat.
In motivarea caii de atac procurorul a precizat printre altele ca incadrarea juridica a faptelor retinute in sarcina inculpatului nu este una corect efectuata de catre judecatorul fondului avand in vedere ca acesta face referire atat la temeiul de drept stabilit de Codul penal intrat in vigoare la 01.02.2014 cat si la temeiul de drept ce a reglementat aceiasi fapta anterior acestei date. Considera procurorul ca incadrarea juridica a faptelor trebuia sa se faca trimitere doar la un singur temei de drept reglementat de una sau cealalta dintre legile penale succesive.
Examinand apelul procurorului prin prisma criticii anterior expusa, Curtea a considerat ca aceasta cale de atac a fost fondata asa cum se va arata in continuare.
Probele administrate in cauza si care au fost insusite de catre inculpat prin declaratia data in fata instantei de fond au condus instanta de control judiciar la concluzia ca situatia de fapt a fost corect retinuta de catre judecatorul fondului.
Referitor la incadrarea juridica criticata de catre procuror, instanta de control judiciar a apreciat ca intr-adevar judecatorul fondului facand referire la dispozitiile mai multor legi penale ce s-au succedat in timp nu a respectat principiul activitatii legii penale si al legalitatii incriminarii.
Observand derularea in timp a procesului penal in care sunt stabilite activitatile infractionale ale inculpatului se constata ca de la momentul producerii acestora si pana la data pronuntarii sentintei apelate s-au derulat in timp doua legi penale consecutive care au reglementat fiecare aceste fapte penale.
Solutionarea unei astfel de imprejurari este stabilita de art.5 Cod penal care in virtutea principiilor anterior amintite stabileste ca „in cazul in care de la savarsirea infractiunii pana la judecarea definitiva a cauzei au intervenit una sau mai multe legi penale se aplica legea mai favorabila ”.
Aceste dispozitii legale sunt imperative, motiv pentru care magistratul trebuie sa incadreze faptele deduse judecatii doar conform legii penale mai favorabile si nu sa raporteze respectivele fapte la toate actele normative care le-au reglementat.
Avand in vedere cele de mai sus dar si dispozitiile deciziei nr.265 a Curtii Constitutionale din 6 mai 2014 conform carora
dispozitiile art.5 din Codul penal sunt constitutionale in masura in care nu permit combinarea prevederilor din legi succesive in stabilirea si aplicarea legii penale mai favorabile
, instanta de control judiciar a considerat ca legea penala mai favorabila si care trebuie sa clarifice situatia juridica a spetei de fata este Codul penal intrat in vigoare la 01.02.2014.
La aceasta concluzie s-a ajuns avand in vedere limitele de pedeapsa stabilite de aceasta noua lege penala care sunt mai blande cat cele prevazute de Codul penal anterior.
Pentru considerentele mai sus expuse, Curtea in baza art.421 pct.2 lit. a Cod procedura penala a admis apelul declarat de Parchetul de pe langa Judecatoria Targoviste, a desfiintat in parte, in latura penala sentinta apelata si rejudecand a stabilit ca faptele inculpatului intrunesc elementele constitutive ale infractiunilor de violare de domiciliu prev. de art. 224 alin 2 cod penal, si de distrugere prev. de art. 253 alin 4 cod penal, condamnandu-l conform acestor noi incadrari juridice.
( Judecator Florentin Teisanu)