Reabilitarea de drept - Cauza care înlătură consecințele condamnării
15 martie 2017Abandonul de familie
2 aprilie 2017Sancționarea recidivei
Sancționarea recidivei
Potrivit art.43 Cod Penal, dacă înainte ca pedeapsa anterioară să fi fost executată sau considerată ca executată se săvârșește o nouă infracțiune în stare de recidivă, pedeapsa stabilită pentru aceasta se adaugă la pedeapsa anterioară neexecutată ori la restul rămas neexecutat din aceasta.
Când înainte ca pedeapsa anterioară să fi fost executată sau considerată ca executată sunt săvârșite mai multe infracțiuni concurente, din care cel puțin una se află în stare de recidivă, pedepsele stabilite se contopesc potrivit dispozițiilor referitoare la concursul de infracțiuni, iar pedeapsa rezultată se adaugă la pedeapsa anterioară neexecutată ori la restul rămas neexecutat din aceasta.
Dacă prin însumarea pedepselor în condițiile de mai sus s-ar depăşi cu mai mult de 10 ani maximul general al pedepsei inchisorii, iar pentru cel puțin una din infracțiunile săvârșite pedeapsa prevăzută de lege este închisoarea de 20 de ani sau mai mare, în locul pedepselor cu închisoarea se poate aplica pedeapsa detențiunii pe viață.
Când pedeapsa anterioară sau pedeapsa stabilită pentru infracțiunea săvârșită în stare de recidivă este detențiunea pe viață, se va executa pedeapsa detențiunii pe viață.
Dacă după ce pedeapsa anterioară a fost executată sau considerată ca executată se savarseste o nouă infracțiune în stare de recidivă, limitele speciale ale pedepsei prevăzute de lege pentru noua infracțiune se majorează cu jumătate.
Dacă după rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare pentru noua infracțiune şi mai înainte ca pedeapsa să fi fost executată sau considerată ca executată se descoperă că cel condamnat se află în stare de recidivă, instanța aplică dispozițiile de mai sus.
Dispozițiile se aplică şi în cazul în care condamnarea la pedeapsa detențiunii pe viață a fost comutată sau înlocuită cu pedeapsa închisorii.
Dacă al doilea termen al recidivei postcondamnatorie este o infracțiune unică, pedeapsa stabilită pentru aceasta se adaugă la pedeapsa anterioară neexecutată sau la restul ramas neexecutat din aceasta.
Dacă al doilea termen este format dintr-un concurs de infracțiuni şi suntem în ipoteza recidivei postcondamnatorii, pedepsele stabilite pentru infracțiunile concurente se contopesc potrivit dispozițiilor referitoare la concursul de infracțiuni, iar pedeapsa rezultată se adaugă la pedeapsa anterioară neexecutată ori la restul rămas neexecutat din aceasta.
Dacă al doilea termen al recidivei este format dintr-un concurs de infracțiuni şi suntem în ipoteza recidivei postexecutorii, se vor aplica mai întâi regulile de la recidiva postexecutorie, iar apoi cele de la concurs.
Dacă după ce pedeapsa anterioară a fost executată sau considerată executată se săvârșește o nouă infracțiune în stare de recidivă postexecutorie, limitele speciale ale pedepsei prevăzute de lege pentru noua infracțiune se majorează cu jumătate.
Starea de recidivă trebuie descoperită în timpul executării.
Potrivit Deciziei nr.15/2014, Înalta Curte de Casație şi Justiție a stabilit că în interpretarea dispozițiilor art.6, alin.1, Cod Penal, pentru ipoteza unei infracțiuni comise în stare de recidivă postexecutorie judecată definitiv înainte de intrarea în vigoare a Noului Cod Penal, pedeapsa aplicată prin hotărârea de condamnare se va compara cu maximul special prevăzut în legea nouă pentru infracțiunea săvârşită prin luarea în considerare a dispozițiilor legale.
Dacă după săvârșirea infracțiunii care reprezintă al doilea termen al recidivei şi mai înainte ca pedeapsa să fi fost executată ori considerată ca executată, se descoperă că cel condamnat se află in stare de recidivă, instanța aplică regulile de mai sus.
Dacă o nouă infracțiune este săvârșită atât în condițiile de la recidiva postcondamnatorie, cât şi în cele de la recidiva postexecutorie, se vor aplica mai întâi regulile de la recidiva postexecutorie, iar apoi cele ale recidivei postcondamnatorii.