Recidiva | Consultanță Juridică Online 24/7 | Discută Cu Un Avocat Specializat
avocatura bucuresti
Amnistia - Cauza care înlătură răspunderea penală
15 martie 2017
caut avocat bucuresti
Tâlhăria urmată de moartea victimei
2 aprilie 2017

Recidiva

caut avocat bucuresti

caut avocat bucuresti

Recidiva

Recidiva

Potrivit art.41 Cod Penal, există recidivă când, după rămânerea definitivă a unei hotărâri de condamnare la pedeapsa închisorii mai mare de 1 an şi până la reabilitare sau împlinirea termenului de reabilitare, condamnatul săvârșește din nou o infracțiune cu intenție sau cu intenție depăşită, pentru care legea prevede pedeapsa închisorii de 1 an sau mai mare.

Există recidivă şi în cazul în care una din pedepse este detențiunea pe viață.

Pentru stabilirea stării de recidivă se ține seama şi de hotărârea de condamnare pronunțată în străinătate, pentru o faptă prevăzută şi de legea penală română, dacă hotărârea de condamnare a fost recunoscută potrivit legii.

Recidiva poate fi postcondamnatorie când a doua infracțiune este săvârșită înainte de executarea integrală a pedepsei aplicate pentru prima infracțiune; postexecutorie când a doua infracțiune este săvârșită după executarea integrală ori considerarea ca executată a pedepsei aplicate pentru prima infracțiune.

Condamnările care nu atrag starea de recidivă sunt cele care privesc fapte ce nu mai sunt prevăzute de legea penală, infracțiunile amnistiate ante şi postcondamnatoriu şi infracțiunile săvârşite din culpă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *