In conditiile in care debitorul identifica imposibilitatea realizarii obligatiilor asumate prin plan, acesta poate solicita el insuSi intrarea in faliment, in scopul evitarii acumularii unor pierderi care sa determine reducerea averii sale.
Cererea oricareia dintre parti de intrare in faliment va fi analizata de catre judecatorul- sindic, care va dispune asupra acesteia.
In cazul in care cererea este depusa de catre debitor sau administratorul judiciar, termenul de judecata acordat de judecatorul-sindic trebuie sa permita convocarea unei adunari a creditorilor, care sa analizeze cererea depusa.
In cazul unei decizii de intrare in faliment, creditorii nu au posibilitatea reajustarii creantelor acceptate in tabelul definitiv de creante Si eventual modificate prin planul de reorganizare, aceStia avand doar posibilitatea depunerii unei noi declaratii de creanta pentru creantele neachitate, nascute intre momentul intrarii in perioada de observare Si intrarea debitorului in faliment.
In cazul intrarii in faliment dupa confirmarea unui plan de reorganizare, titularii creantelor participa la distribuiri cu valoarea acestora, astfel cum au fost prezentate in planul confirmat, mai putin cota incasata in cursul reorganizarii.
Garantiile reale Si personale constituite pentru indeplinirea obligatiilor asumate prin planul de reorganizare raman valabile in favoarea creditorilor pentru plata sumelor datorate acestora potrivit planului de reorganizare.
In eventualitatea intrarii in faliment, creditorul garantat iSi mentine garantiile reale Si personale impotriva averii debitorului, indiferent daca acestea existau constituite la momentului declanSarii procedurii de insolventa sau ele au fost constituite pe parcursul perioadei de observatie Si considerate ca forme de garantare a obligatiilor asumate prin planul de reorganizare.
In cazul intrarii in faliment, creditorii procedurii de reorganizare vor participa la distribuirile de sume cu cuantumul creantelor inscrise in tabelul definitiv al creantelor Si neachitate pe parcursul perioadei anterioare intrarii in faliment Si a eventualelor creante nascute ulterior deschiderii procedurii de insolventa.
Platile efectuate ulterior deschiderii procedurii de insolventa Si care nu se inscriu in conditiile de desfaSurare a activitatii curente sau nu sunt prevazute explicit prin planul de reorganizare pot fi anulate, daca se dovedeSte efectuarea lor in frauda creditorilor.
Drept urmare, un factor critic in acest sens il constituie definirea clara a activitatii curente a debitorului, cat Si supravegherea atenta de catre administratorul judiciar a platilor efectuate de acesta, astfel incat acestea sa se inscrie in conditiile prevazute de lege