Aplicarea prevederilor Codului de procedură civilă în procedura prevăzută de Legea privind procedura insolvenţei acolo unde acestea tind să fie în totală contradicţie cu principiile legii şi mai mult acolo unde legea a prevăzut implicit derogarea de la acestea (vezi art. 12, 25, 26) apare ca o măsură „forţată” în totală contradicţie cu principiile procedurii de insolvenţă.
În consecinţă, aplicarea prevederilor Codului de procedură civilă, acolo unde legea nu cuprinde o derogare expresă, dar care sunt incompatibile cu procedura de insolvenţă, este opera judecăţii fiecărui magistrat, criteriile de apreciere fiind întotdeauna principiile procedurii de insolvenţă.
Dispozitiile art. 20 alin. 1 din Codul de procedura civila privind incompatibilitatea nu sunt aplicabile judecatorului-sindic care pronunta succesiv hotarari in acelaSi dosar, cu exceptia situatiei rejudecarii, dupa casarea hotararii in recurs.
Termenul de recurs este de 10 zile de la comunicarea hotararii, daca legea nu dispune altfel, iar cererea de recurs trebuie depusa la instanta unde functioneaza judecatorul sindic care a pronuntat hotararea ce se ataca, sub sanctiunea anularii, potrivit art.302 Cod de procedura civila.
La instanta de apel se trimite nu dosarul primei instante, ci doar actele care intereseaza solutionarea caii de atac, in copie certificata de grefierul Sef al tribunalului, selectate de judecatorul sindic, cu mentiunea ca in cazul in care instanta de recurs considera necesare Si alte acte din dosarul de fond, poate pune in vederea partilor interesate sa le depuna in copie certificata.
Ar fi recomandabil ca modalitatea de trimitere a dosarului la instanta de recurs sa constea in structurarea dosarului pe sectiuni
[2]
, in mod corespunzator fazei procedurale in care s-a pronuntat hotararea atacata. Aceste sectiuni ar putea fi urmatoarele:
In Anexa 2 prezentam detaliat propunerea de structurare a dosarului de instanta pe sectiunile mentionate mai sus, incluzand in fiecare sectiune tipul de formular/model corespunzator perioadei din procedura.
Avand in vedere principiile celeritatii, unitatii Si colectivitatii guvernate de prezenta lege, recursurile declarate impotriva aceleiaSi hotarari date de catre judecatorul-sindic, se va urmari constituirea unui singur dosar ce va fi inaintat Curtii de Apel.
Dispozitiile Codului de procedura civila privind incompatibilitatea Si abtinerea (art. 24, 25) sunt inaplicabile judecatorului-sindic care a pronuntat o hotarare intr-o etapa a procedurii insolventei Si care, departe de a deveni pentru acest motiv incompatibil, pentru continuarea procedurii, este dator sa efectueze in continuare actele de procedura pe care le impune desfaSurarea Si finalizarea procedurii.
Procedura in sine conduce la premisa ca judecatorul-sindic este competent sa solutioneze toate conflictele care apar in derularea procedurii, fara a se dezinvesti in dosar prin pronuntarea unor hotarari care sunt in competenta lui.
Aproape toate tribunalele au un numar restrans de judecatori-sindici (2 - 6) Si daca s-ar aplica normele Codului de procedura civila privind incompatibilitatea, in scurt timp s-ar ajunge ca toti judecatorii-sindici sa devina incompatibili in toate dosarele acelei instante.
In acest sens, vezi Si comentariile la art. 149din Cap. Dispozitii tranzitorii.