Art. 119
Valorile mobiliare vor fi vandute in conditiile Legii 297/2004 privind piata de capital,
Art. 120
Comentarii generale:
În condiţiile în care unul dintre rolurile axiomatice ale lichidatorului este maximizarea valorificării activului debitorului, legea doreşte să introducă expres o foarte mare flexibilitate în alegerea metodei de vânzare a proprietăţilor, asumându-se implicit faptul că lichidatorul va face toate demersurile care îi stau la îndemână pentru a identifica cât mai mulţi potenţiali cumpărători pentru aceste active.
După obţinerea aprobării din partea adunării creditorilor asupra modalităţii de vânzare, pe baza informaţiilor culese în timpul inventarierii, a rezultatelor evaluării şi a opţiunilor strategice decelate, lichidatorul va întocmi un memorandum de prezentare a proprietăţilor şi va stabili strategia de publicitate (mare publicitate, utilizarea unor canale de publicitate specializate, abordarea unor investitori identificaţi şi cuprinşi într-o listă scurtă etc.), după care va testa interesul pieţei pentru respectivele proprietăţi.
Ca
bune practici,
în tot acest demers, lichidatorul va comunica şi se va consulta cu comitetul creditorilor şi acolo unde este cazul cu creditorii garantaţi cu respectivele imobile.
Comentarii la art. 117 alin. (1) - (5)
Din perspectiva economica, dovedirea „necesitatii sau utilitatii invederate” se face printr-o analiza de oportunitate a variantelor de valorificare a proprietatilor, in special a celor industriale, bazata pe o serie de parametri adecvati domeniului de activitate respectiv Si conditiilor pietii raportati la durata de timp pana la care se apreciaza ca poate efectua valorificare in fiecare varianta analizata in parte.
Depinzand de raspunsul pietei receptat de lichidator in timpul tatonarilor initiale, el va putea spre exemplu, ca pe o piata eficienta sa propuna o licitatie dintr-o valoare evaluata printr-o metoda de comparatii de piata, in timp ce pe o piata ineficienta sau in cazul unei proprietati specializate Si care se tranzactioneaza mai rar sau chiar deloc, sa propuna metoda negocierii directe.
In cel de al doilea caz, valoarea evaluata este de aSteptat sa aiba un caracter mai mic de incredere, motiv pentru care, pentru a se evita tergiversarea procedurii prin intoarceri repetate la adunarea creditorilor pentru aprobarea vanzarii, lichidatorul poate propune adunarii creditorilor ca aceasta sa delege competente de aprobare a ajustarilor la strategie pe care lichidatorul le poate propune dupa verificarea pe piata a propunerii initiale de vanzare.
ASa cum am aratat anterior, un element foarte important la o vanzare in bloc este negocierea proportiei din pret care se aloca partii (lor) din proprietate care au fost puse drept garantii. Trebuie inteles ca aceasta problema nu are, cu foarte rare exceptii, o rezolvare clara, Si de aceea ea poate fi subiectul unor litigii intre creditorii garantati Si ceilalti creditori, menita sa intarzie finalizarea procedurii Si sa diminueze in ultima instanta recuperarea creantelor. Fata de aceasta situatie, abordarea de
bune practici
este ca lichidatorul, asistat eventual de un evaluator sa ofere o argumentatie independenta cu privire la modul de impartire a pretului intre creditorii garantati Si cei negarantati inca din raportul pe care il prezinta in conformitate cu alin. (2).
Controlul de legalitate exercitat de judecatorul-sindic va consta in a urmari respectarea dispozitiilor legale ce preced sau insotesc momentul aprobarii raportului, cum ar fi:
[13]
Votul privind modalitatea de vanzare in bloc a activelor debitorului se va desfaSura cu respectarea conditiilor de cvorum Si de majoritate prevazute la art. 15.
Ca buna practica, in cazul inactivitatii creditorilor, cand nici la a doua convocare a adunarii creditorilor nu este intrunit cvorumul de 30%, Si nu s-a inregistrat nici o contestatie impotriva raportului, consideram ca suntem in prezenta „aprobarii tacite”, Si anume lichidatorul sa solicite judecatorului-sindic sa constate ca raportul a fost aprobat tacit. In acest fel s-ar evita situatiile de blocaj care ar conduce la incalcarea principiului celeritatii. Toate metodele de vanzare au anumite probleme comune, cum ar fi:
Metoda de vanzare prin negociere directa este adecvata pietei actuale atunci cand oferta depaSeSte cererea.
Etapele vanzarii prin negociere directa sunt:
[14]
In cazul vanzarii imobilelor, in cazul in care este identificat prin negociere directa un cumparator care promite sa faca achizitia la un pret ferm, lichidatorul va supune respectiva propunere de vanzare acordului judecatorului-sindic Si al creditorilor garantati, ca fiind pretul minim de plecare pentru o licitatie de supraofertare in care promitentul cumparator identificat va avea drept de preferinta.
Bune practici:
Este recomandabil ca propunerea de vanzare formulata de lichidator sa contina pasul de supraofertare, mentiunea referitoare la publicarea unui anunt privind conditiile de supraofertare Si mentiunea ca vanzarea nu va putea fi facuta decat dupa 30 de zile de la publicarea acestui ultim anunt.
In practica judiciara din domeniul insolventei, s-au adoptat cu caracter obligatoriu reglementarile cuprinse in Codul de procedura civila referitoare la:
De asemenea, se recomanda ca regulamentul de vanzare intocmit de lichidator sa cuprinda urmatoarele
Valorile mobiliare pot fi actiunile, obligatiunile, instrumentele financiare derivate sau orice alte titluri de credit incadrate de Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare in aceasta categorie.
Valorile mobiliare detinute de debitoare pot fi vandute numai prin intermediul societatilor de servicii de investitii financiare sau al altor intermediari autorizati de C.N.V.M.
Raportul de activitate al lichidatorului va detalia toate operatiunile de lichidare efectuate, sumele obtinute ca urmare a vanzarilor efectuate, iar dovezile privind plata acestor sume in contul de lichidare vor fi depuse in copie la raport.
Atunci cand vanzarea imobilelor se face prin licitatie publica, Procesul-Verbal de Adjudecare reprezinta titlu de proprietate, fiind suficient, Si in situatiile prevazute de Legea privind procedura insolventei, pentru inscrierea in registrele de publicitate imobiliara a dreptului de proprietate asupra respectivului imobil in favoarea cumparatorului.
Reducerea de pret pentru vanzarea bunurilor debitoarei nu a fost unanim acceptata de catre creditorii inscriSi pe tabelul datoriilor debitoarei; in consecinta, s-a dispus reluarea formalitatilor de vanzare mentinandu-se pretul din oferta initiala urmand ca, dupa definitivarea tabelului creantelor sa se supuna aprobarii adunarii creditorilor o micSorare a pretului de vanzare a bunurilor evaluate din averea debitoarei. Obs.: Vanzarea (in bloc) nu trebuia aprobata de catre toti creditorii societatii, ci doar de catre toti creditorii garantati Si majoritatea absoluta a celor chirografari conform textului in vigoare la data sentintei.
(Sentinta nr. 565 din 14 aprilie 2003 - Tribunalul Harghita)
vezi pg. 452 din Jurisprudenta
Practic trimestrial, socotit de la începerea lichidării, lichidatorul va întocmi două rapoarte. Un Raport lunar de activitate, al cărui structură şi conţinut este dezvoltat în altă secţiune şi un Raport de distribuire a cărui structură este prezentată în această secţiune.
Din acest punct de vedere este recomandabil ca plata remuneraţiei lichidatorului şi a celorlalte cheltuieli, menţionate la art. 123 pct.
1
.,
să fie prezentate în Raportul lunar de activitate, şi nu în Raport de distribuire din următoarele considerente:
Trebuie reţinut faptul că pot exista perioade de timp în care din diverse motive (litigii, lipsa unor încasări semnificative etc.) să nu fie justificată din punct de vedere practic efectuarea unor distribuţii. Apreciem ca în astfel de perioade cu acceptul comitetului creditorilor să nu se procedeze la întocmirea Raportului de distribuire.
Referitor la notificarea creditorilor cu privire la Raportul de distribuire apreciem că în cazul unui număr semnificativ de creditori, lichidatorul să solicite judecătorului-sindic şi/sau comitetului creditorilor acceptul pentru forme de notificare mai simple. O astfel de formă poate fi constituită din notificarea directă a principalilor creditori şi o notificare prin presă a celorlalţi creditori.
Opinia noastră asupra Raportului de distribuire este că acesta ar trebui să aibă următoarea structură:
încasărilor şi plăţilor efectuate în cadrul procedurii de lichidare, precum şi disponibilităţile de care dispune debitorul la data efectuării distribuirii.
Termenul, condiţiile şi modalitatea de plată a sumelor distribuite - Această secţiune trebuie să asigure prezentarea calendarului de efectuare a plăţilor, informaţiile necesare a fi comunicate de creditori (conturi, adrese etc.) pentru a face posibilă efectuarea plăţilor.