Teritorialitatea Legii Penale. Comparatie Noul Cod Penal | Discută Cu Avocat Online
consultanta juridica avocat
Aplicarea legii penale temporare. Comparatie Noul Cod penal si Codul penal de la 1968
29 aprilie 2014
cabinet de avocat
Personalitatea legii penale. Comparatie Noul Cod penal si Codul penal de la 1968
29 aprilie 2014

Teritorialitatea legii penale. Comparatie Noul Cod penal si Codul penal de la 1968

caut avocat

caut avocat

Teritorialitatea legii penale. Comparatie Noul Cod penal si Codul penal de la 1968

Teritorialitatea legii penale. Comparatie Noul Cod penal si Codul penal de la 1968

Noul Cod penal

Art. 8. (1) Legea penală română se aplică infracţiunilor săvârşite pe teritoriul României.

(2) Prin teritoriul României se înţelege întinderea de pământ, marea teritorială şi apele cu solul, subsolul şi spaţiul aerian, cuprinse între frontierele de stat.

(3) Prin infracţiune săvârşită pe teritoriul României se înţelege orice infracţiune comisă pe teritoriul arătat în alin. (2) sau pe o navă sub pavilion românesc ori pe o aeronavă înmatriculată în România.

(4) Infracţiunea se consideră săvârşită pe teritoriul României şi atunci când pe acest teritoriu ori pe o navă sub pavilion românesc sau pe o aeronavă înmatriculată în România s‐a efectuat un act de executare, de instigare sau de complicitate ori s‐a produs, chiar în parte, rezultatul infracţiunii.

Codul penal de la 1968

Teritorialitatea legii penale

Art. 3. ‐ Legea penală se aplică infracţiunilor săvârşite pe teritoriul României.

Teritoriul

Art. 142. ‐ Prin termenul "teritoriu" din expresiile "teritoriul României" şi "teritoriul ţării" se înţelege întinderea de pământ şi apele cuprinse între frontiere, cu subsolul şi spaţiul aerian, precum şi marea teritorială cu solul, subsolul şi spaţiul aerian ale acesteia.

Infracţiune săvârşită pe teritoriul ţării

Art. 143. ‐ Prin "infracţiune săvârşită pe teritoriul ţării" se înţelege orice infracţiune comisă pe teritoriul arătat în art. 142 sau pe o navă ori o aeronavă română. Infracţiunea se consideră săvârşită pe teritoriul ţării şi atunci când pe acest teritoriu ori pe o navă sau aeronavă română s‐a efectuat numai un act de executare ori s‐a produs rezultatul infracţiunii.

Observatii PICCJ

Sistematizarea în cadrul aceluiași articol a conceptelor aflate în interdependență, justificat de rațiuni de previzibilitate

Extinderera principiului ubicuității prin includerea actelor de instigare și de complicitate în conceptul legal de infracțiune săvârșită pe teritoriul țării, precum și a ipotezei în care rezultatul infracțiunii s‐a produs, chiar parțial pe acest teritoriu

Cauti un Avocat? Suna acum la 0745-034.638 sau intra pe pagina Avocat !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *