Retroactivitatea Legii Penale | Consultanță Juridică Online 24/7 | Avocat Specializat
avocat online bun
Lipsa plângerii prealabile Cauza care înlătură răspunderea penală
15 martie 2017
avocat bucuresti on line
Abandonul de familie
2 aprilie 2017

Retroactivitatea legii penale

caut avocati bucuresti

caut avocati bucuresti

Retroactivitatea legii penale

Retroactivitatea legii penale

Legea nouă se va aplica şi faptelor săvârşite înainte de intrarea ei în vigoare, dacă mai este favorabilă.

Cazuri de retroactivitate:

  • Legea de dezincriminare atunci când legea nouă nu mai incriminează o anumită faptă prevăzută de legea veche; legea nouă modifică elementele constitutive ale unei fapte reglementate de legea veche, inclusiv aspectele privind vinovăția;
  • Legea penală mai favorabilă;
  • Legea interpretativă mai favorabilă;
  • Legea care prevede regimul de executare a pedepselor;
  • Legea de amnistie sau de grațiere.

Conform art.4 Cod Penal, legea penală nu se aplică faptelor săvârşite sub legea veche, dacă nu mai sunt prevăzute de lege nouă. În acest caz, executarea pedepselor, a măsurilor educative şi a măsurilor de siguranță , pronunțate în baza legii vechi, precum şi toate consecințele penale ale hotărârilor judecătoreşti privitoare la aceste fapte încetează prin intrarea în vigoare a legii noi.

Încetează prin efectul dezincriminării executarea pedepselor, executarea măsurilor educative, executarea măsurilor de siguranță şi consecințele penale ale hotărârii judecătoreşti în cauză.

Ca excepții, legea de dezincriminare nu are ca efect redobândirea gradului militar, pierdut ca urmare a aplicării pedepsei complementare a degradării militare.

Bunurile deja confiscate, ca urmare a executării măsurii de siguranță nu vor fi readuse în patrimoniul persoanei de la care au fost confiscate.

Amenda deja plătită nu se restituie.

Dacă pedeapsa aplicată sub legea veche a fost deja executată la data intrării în vigoare a legii noi de dezincriminare, efectul se va produce numai cu privire la interdicțiile, incapacitățile şi decăderile ce rezultă din condamnare, dezincriminarea nefiind temei pentru restabilirea situației anterioare. În această situație, condamnarea nu va mai fi considerată primul termen al recidivei, putându-se obține o soluție precum renunțarea la aplicarea pedepsei, amânarea aplicării pedepsei ori suspendarea sub supraveghere.

Dacă pedeapsa nu a fost pusă în executare, nu va mai fi pusă în executare.

Dacă după dezincriminare intervine o lege nouă care reincriminează fapta, nu va exista tragere la răspundere penală pentru faptele săvârşite anterior reincriminării.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *