Art. 87
Daca un bun mobil, vandut debitorului Si neplatit de acesta, era in tranzit la data deschiderii procedurii Si bunul nu este inca la dispozitia debitorului Si nici alte parti nu au dobandit drepturi asupra lui, atunci vanzatorul iSi poate lua inapoi bunul. In acest caz toate cheltuielile vor fi suportate de catre vanzator Si el va trebui sa restituie debitorului orice avans din pret. Daca vanzatorul admite ca bunul sa fie livrat, el va putea recupera pretul prin inscrierea creantei sale in tabelul de creante. Daca administratorul judiciar/lichidatorul cere ca bunul sa fie livrat, el va trebui sa ia masuri sa se plateasca din averea debitorului intregul pret datorat in baza contractului.
Art. 88
Daca debitorul este parte intr-un contract cuprins intr-un acord master de netting prevazand transferul anumitor marfuri, titluri reprezentative ale marfurilor sau active financiare, cotate pe o piata reglementata de marfuri, servicii Si instrumente financiare derivate, la o anumita data sau intr-o perioada determinata de timp, Si scadenta sau perioada se termina dupa data deschiderii procedurii, se va efectua o operatiune de compensare bilaterala a tuturor contractelor cuprinse in acordul master de netting respectiv,
iar diferenta rezultata va trebui sa fie platita averii debitorului, daca aceasta este creditoare, Si va fi inscrisa in tabelul de creante, daca este o obligatie a averii debitorului.
Art. 89
Daca un comisionar, care detine titluri pentru bunuri ce urmeaza a fi primite ori pentru marfa, devine subiectul unei cereri introductive, comitentul va fi indreptatit sa-Si ia inapoi titlurile ori marfa sau sa ceara ca valoarea lor sa fie platita de catre comisionar.
Art. 90
Art. 91
Faptul ca un proprietar al unui imobil inchiriat este debitor in prezenta procedura nu va desfiinta contractul de inchiriere, in afara de cazul in care chiria nu este inferioara chiriei practicate pe piata. Cu toate acestea, administratorul judiciar/lichidatorul poate sa refuze sa asigure prestarea oricaror servicii datorate de proprietar chiriaSului pe timpul inchirierii. In acest caz, chiriaSul poate evacua cladirea Si poate sa ceara inregistrarea creantei sale in tabel sau poate detine in continuare imobilul, scazand din chiria pe care o plateSte costul serviciilor datorate de proprietar. Daca chiriaSul alege sa continue a detine imobilul, el nu va fi indreptatit la inscrierea creantei in tabel, ci va avea numai dreptul de a scadea din chiria pe care o plateSte costul serviciilor datorate de proprietar.
Art. 92
Administratorul judiciar/lichidatorul poate sa denunte un contract prin care debitorul s-a obligat sa efectueze anumite servicii specializate sau cu caracter strict personal, in afara de cazul in care creditorul accepta efectuarea prestatiei de catre o persoana desemnata de administratorul judiciar/lichidator.
Art. 93
La data deschiderii procedurii, debitorul se află de cele mai multe ori, sub aspect economic, într-o reţea de raporturi contractuale în curs de executare. Menţinerea acestor contracte poate fi utilă şi chiar vitală, în cazul reorganizării, mai ales a contractelor cu furnizorii, cu beneficiarii şi cu băncile. O situaţie specială o prezintă contractele cu personalul salariat, datorită componentei sociale. Pe de altă parte, continuarea executării unor contracte ar putea majora pasivul debitorului, mai ales dacă se are în vedere că unele creanţe născute după deschiderea procedurii sunt prioritare în raport cu cele precedente. Datorită acestei diversităţi de situaţii, contractele în curs de executare nu continuă automat, după deschiderea procedurii, ci continuarea depinde de opţiunea administratorului judiciar/lichidatorului.
Termenii textului („menţinere” şi „denunţare”) nu sunt întâmplători. Înlocuirea rezilierii cu denunţarea se explică prin neîndeplinirea cerinţelor Codului civil pentru reziliere, deoarece debitorul nu şi-a îndeplinit şi nu este în măsură să-şi îndeplinească propria obligaţie. Prin subterfugiul denunţării se oferă administratorului judiciar o scuză legitimă de a rupe relaţia contractuală neconvenabilă, iar prin menţinere, acelaşi administrator judiciar îşi impune propria voinţă de a continua executarea contractului.
Prevederile alin. (1) se aplica, in mod corespunzator, in cazul membrilor societatilor cooperative Si ai grupurilor de interes economic.
Mentinerea sau denuntarea se raporteaza la contractele in curs de executare, fiind excluse contractele integral executate Si cele substantial executate. De exemplu, conform alin. (4), vanzarea unui bun imobil cu rezerva proprietatii pana la plata integrala a pretului este integral executata de vanzator, Si nu este supusa dispozitiilor art. 86 alin. (1). Solutia este diametral opusa in cazul bunurilor mobile, dupa cum rezulta din art. 90 alin. (1).
Denuntarea contractului se poate realiza sau din initiativa administratorului judiciar (art. 86 alin. (1) fraza I) sau din initiativa partii contractante (fraza a II-a).
In cazul denuntarii contractului, creanta pentru despagubiri se inregistreaza tot la dosarul de insolventa (alin. (2) al art. 86).
Contractul de credit bancar poate fi mentinut in aceleaSi conditii ca Si celelalte contracte, dar modificarea clauzelor presupune acordul institutiei de credit, precum Si aprobarea comitetului creditorilor, pentru a se verifica daca satisfac deopotriva interesele debitorului Si ale creditorilor.
Contractele de munca sunt supuse termenelor legale de preaviz pentru denuntare, cu exceptia procedurii simplificate Si a falimentului, situatii in care nu se vor mai parcurge etapele concedierii colective, Si va fi acordat doar preavizul de 15 zile lucratoare. Contractele de inchiriere vor fi denuntate cu respectarea preavizului legal.
Platile periodice restante nu vor fi platite de debitor la data mentinerii contractului, ci creantele cu acest titlu vor fi inscrise in tabelul definitiv al creantelor impotriva averii debitorului.
In situatia bunurilor achizitionate de debitor, neachitate de acestea Si aflate inca in tranzit la data deschiderii procedurii, initiativa initierii returnarii lor la furnizor apartine furnizorului care va suporta Si cheltuielile ocazionate.
O consecinta a acestui fapt este aceea ca, in cazul in care ulterior exprimarii unei astfel de cereri debitorul solicita cu acordul administratorului judiciar, sau prin lichidator, dupa caz, aducerea bunului in averea sa, furnizorul va fi indreptatit la considerarea creantei sale drept creanta curenta in sensul art. 49 alin. (1) sau alin. (2) dupa caz.
In situatia existentei unui contract al debitorului cu marfuri, actiuni sau instrumente derivative, tranzactionat pe o piata reglementata, a carui scadenta este ulterioara datei deschiderii procedurii, diferenta neta pozitiva se incaseaza in averea debitorului, in timp ce diferentei negative i se va acorda in tabelul de creante pozitia corespunzatoare nivelului de garantare Si incadrarii ei drept operatie speculativa sau curenta in sensul art. 49 alin. (1).
Legea ofera comisionarului (creditor al debitorului insolvent) posibilitatea de a alege intre alternativa cererii de a i se returna bunul Si a introducerii unei cereri de creanta pentru valoarea bunului. In situatia in care comisionarul era angajat pentru a achizitiona valori sau bunuri pe care nu le achizitionase la data cererii introductive, comisionarul nu are decat alternativa inscrierii creantei.
Ordinea de prioritate va depinde, in cazul continuarii activitatii debitorului in perioada de observatie, de incadrarea sau nu a operatiunii in categoria operatiunilor curente sensul art. 49 alin. (1).
Situatia debitorului consignatar este similara cu cea a debitorului comisionar pentru situatia in care titlul sau marfa se afla in posesia sa. O atentie deosebita la restituirea marfii trebuie sa o dea practicianul in insolventa eventualelor avansuri sau altor avantaje facute de debitor consignantului in legatura cu pretul bunului.
In cazul in care nu exista motive contractuale de terminare a contractului de inchiriere al unui imobil din averea debitorului insolvent, chiar daca respectivul imobil se vinde, el se va vinde grevat de contractul de inchiriere, contractelor de inchiriere neaplicandu-li-se prevederile art. 53.
Tocmai de aceea, daca chiriaSul alege sa ramana in contractul de inchiriere chiar Si in situatia in care debitorul nu se poate achita de obligatiile de intretinere a imobilului prevazute prin contract, el nu este indreptatit decat la deducerea din chirie a respectivelor cheltuieli, Si nu la inscrierea sumelor in tabelul de creanta.
Este evident faptul ca in eventualitatea in care astfel de cheltuieli exced pretul chiriei, practicianul in insolventa trebuie sa analizeze contractul in sensul art. 80 lit. b) Si/sau
Admitand ca un contract de prestare a unor servicii specializate sau cu caracter strict personal aflat in derulare la data deschiderii procedurii este un contract rezonabil din punct de vedere comercial (alternativ aspectul ar cadea sub incidenta articolului 80), articolul are aplicabilitate numai in situatia in care dupa deschiderea procedurii debitorul nu intentioneaza sa-Si mai continue activitatea.
Conform art. 229 din Legea nr. 31/1990, republicata, situatiile in care falimentul asociatului atrage de drept dizolvarea societatii sunt dupa cum urmeaza:
„(1) Societatile in nume colectiv sau cu raspundere limitata se dizolva prin falimentul, incapacitatea, excluderea, retragerea sau decesul unuia dintre asociati, cand, datorita acestor cauze, numarul asociatilor s-a redus la unul singur.
Este evident din cele de mai sus ca doar in cazul in care debitorul se afla in procedura
falimentului
sau in
procedur
a
simplificat
a Si in acelaSi timp indeplineSte conditiile prevazute de art. 228 din Legea nr. 31/1990, republicata, se poate vorbi de dizolvarea de drept a societatii in care este asociat.
In toate celelalte cazuri, Si in special in reorganizare, decizia privind participatiile debitorului in alte societati comerciale trebuie facuta luandu-se in considerare principiul maximizarii averii debitorului.
F0032 Notificarea denunţării unui contract