Suma obtinuta din valorificarea bunului adus in garantie se distribuie creditoarei care are o creanta garantata cu bunul valorificat, creanta cu care a fost inscrisa in tabelul definitiv consolidat.
18 martie 2020Actiune pentru plata salariului nulitate partiala a contractului individual de munca.
18 martie 2020
Ordonanta presedintiala. Competenta teritoriala.
Cod procedura civila, art. 581 alin.2
Conform dispozitiilor art. 581 alin. 2 Cod procedura civila, cererea de ordonanta presedintiala se introduce la instanta competenta sa se pronunte asupra fondului dreptului.Pentru a stabili instanta competenta a se pronunta asupra cererii de ordonanbta presedintiala este necesar a se determina instanta competenta sa se pronunte asupra fondului dreptului
.
Curtea de Apel Ploiesti, Sectia a II-a civila, de
Contencios Administrativ si Fiscal,
Decizia nr. 2002 din 21 septembrie 2011.
Prin cererea inregistrata la Tribunalul Buzau reclamanta SC AI SRL a chemat in judecata paratele OP SA si BT si a solicitat pe calea ordonantei presedintiale suspendarea provizorie a executarii scrisorii de garantie bancara de buna executie nr. 244/11.10.2010 in valoare de 616.000 de euro, pana la solutionarea definitiva si irevocabila a litigiului ce face obiectul dosarului aflat pe rolul Tribunalului Bucuresti.
In motivarea cererii, reclamanta a aratat ca intre beneficiarul OP SA si antreprenorul SC AI SRL s-a incheiat contractul guvernat de Conditiile Generale de contract Fidic, cartea Rosie editia 1999, avand ca obiect construirea unei platforme de depozitare a deseurilor, a unei facilitati de bioremediere si a drumului de acces aferent in localitatea C.
In baza dispozitiilor contractuale, antreprenorul SC AI SRL a constituit la BT o garantie bancara in valorare totala de 616.000 euro, valabila pana la data de 4.12.2013, in favoarea beneficiarului OP SA .
Prin scrisoarea de garantie bancara de buna executie emisa de BT se garanteaza irevocabil plata catre beneficiarul OP SA a sumei de 616.000 euro la primirea de catre banca a cererii acestuia in scris, insotita de o garantie care sa afirme ca antreprenorul SC AI SRL si-a incalcat obligatiile contractuale.
Datorita nerespectarii obligatiilor contractuale de catre beneficiar, reclamanta – antreprenorul SC AI SRL a emis notificarea de reziliere 249C/08.04.2011, rezilierea producandu-si efecte dupa expirarea termenului de 14 zile calendaristice de la data luarii la cunostinta de beneficiar, de la data de 26.04.2011.
Conform dispozitiilor contractuale, parata OP SA avea obligatia sa restituie garantia de buna executie reclamantei SC AI SRL in cazul in care rezilierea contractului s-a facut de catre acesta din urma.
Demersurile reclamantei in acest sens au ramas fara nici un rezultat, parata refuzand nejustificat sa restituie garantia de buna executie, parata, la randul ei, a emis o notificare de reziliere a contractului si a solicitat reclamantei SC AI SRL plata unor sume fara justificare contractuala.
In atare situatie, reclamanta a formulat o cerere de chemare in judecata, aflata pe rolul Tribunalului Bucuresti, in contradictoriu cu parata OP SA , prin care sa se constate reziliat contractul incheiat intre parti incepand cu data de 26.04.2011, din culpa paratei, si sa fie obligata aceasta sa restituie scrisoarea de garantia bancara de buna executie, fiind astfel intrunite dispozitiile art. 581 Cod procedura civila pentru suspendarea executarii scrisorii de garantie bancara de buna executie mentionata.
Reclamanta a aratat ca sunt realizate conditia neprejudecarii fondului,
conditia caracterului vremelnic al masurii, caracterul urgent al masurii de suspendare a scrisorii de garantie bancara.
Parata OP SA a invocat exceptia de necompetenta materiala si teritoriala a Tribunalului Buzau si a solicitat trimiterea cauzei spre competenta solutionare Tribunalului Bucuresti, exceptia lipsei de interes, exceptia prematuritatii si exceptia inadmisibilitatii ordonantei presedintiale.
Prin sentinta nr. 3036 din data de 02.08.2011, Tribunalul Buzau a respins ca neintemeiate exceptiile invocate de parata OP SA si a admis actiunea formulata de reclamanta SC AI SRL, impotriva paratelor paratele OP SA Bucuresti si BT, a dispus pe cale de ordonanta presedintiala suspendarea provizorie a executarii scrisorii de garantie bancara de buna executie in valoarea de 616.000 Euro pana la solutionarea definitiva si irevocabila a litigiului ce face obiectul dosarului aflat pe rolul Tribunalului Bucuresti.
Cu privire la exceptia de necompetenta, tribunalul a aratat ca parata a inteles sa invoce exceptia necompetentei teritoriale, si nu exceptia necompetentei materiale, care nu este motivata. sunt aplicabile in cauza art. 9 Cod procedura civila, iar potrivit art. 10 al. 1 si 4 si art. 12 Cod procedura civila reclamantul poata sa introduca actiunea si la locul prevazut pentru executare obligatiei ce face obiectul litigiului, in cauza de fata scrisoarea de executare bancara de buna executie, respectiv plata garantiei, facandu-se la Buzau, la sediul paratei BT SA
Impotriva acestei sentinte a declarat recurs parata SC OP SA.
Curtea a constatat ca recursul este fondat in ceea priveste motivul de recurs privind gresita solutionare a exceptiei de necompetenta teritoriala a Tribunalului Buzau, pentru urmatoarele considerente:
Intimata reclamanta SC AI SRL a solicitat pe cale de ordonanta presedintiala suspendarea provizorie a executarii scrisorii de garantie bancara de buna executie nr. 244/11.10.2010 in valoare de 616.000 de euro, pana la solutionarea definitiva si irevocabila a litigiului ce face obiectul dosarului aflat pe rolul Tribunalului Bucuresti.
Prin cererea ce formeaza obiectul dosarului Tribunalului Bucuresti, pana la solutionarea caruia in mod definitiv si irevocabil intimata reclamanta a solicitat suspendarea provizorie a executarii scrisorii de garantie bancara, reclamanta SC AI SRL a chemat in judecata parata SC OP SA si a solicitat sa se constate reziliat, incepand cu data de 26.04.2011, contractul nr. 8460012140/04.10.2010 incheiat intre parti, din culpa paratei, si sa fie obligata aceasta sa restituie scrisoarea de garantia bancara de buna executie nr. 244/11.10.2010 in valoare de 616.000 de euro emisa de BT SA. Contractul nr. 8460012140/04.10.2010 a fost incheiat intre beneficiarul OP Sa si antreprenorul SC AI SRL, avand ca obiect construirea unei platforme de depozitare a deseurilor, a unei facilitati de bioremediere si a drumului de acces aferent in localitatea C, judetul T, iar in baza dispozitiilor contractuale, antreprenorul SC AI Buzau a constituit la BT o garantie bancara in valorare totala de 616.000 euro, valabila pana la data de 4.12.2013, in favoarea beneficiarului OP SA.
Conform dispozitiilor art. 581 alin. 2 Cod procedura civila, cererea de ordonanta presedintiala se va introduce la instanta competenta sa se pronunte asupra fondului dreptului, iar pentru a stabili instanta competenta a se pronunta asupra cererii de ordonanbta presedintiala este necesar a se determina instanta competenta sa se pronunte asupra fondului dreptului.
Conditiile generale ale contractului incheiat intre parti sunt Conditiile de Contract pentru constructii pentru Cladiri si Lucrari Ingineresti Proiectate de Beneficiari, editie 1999, publicata de FIDIC (Conditions of Contract for Construction for Building and Engineering Works Designed by The Employer, first edition, 1999, published by FIDIC-Federation Internationale des Ingenieurs-Conseils)- (filele 85 si 60 dosar fond).
In ceea ce priveste disputele si rezolvarea lor, conform contractului incheiat intre parti, prin modificarea subclauzei 20.6 din Conditiile generale, orice disputa va fi solutionata de instantele competente din Bucuresti, Romania (Delete sub-clause 20.6 and replace with: Any dispute shall be solved by the competent courts in Bucharest, Romania) (filele 108 si 80 dosar fond)
Fata de obiectul actiunii ce constituie fondul dreptului, competenta materiala apartine tribunalului, conform art. 2 alin. 1 lit. a Cod procedura civila, iar in ceea ce priveste competenta teritoriala, in prezenta acordului de vointa expres in acest sens in contractul incheiat intre parti, competenta teritoriala nu este alternativa, si la alegerea reclamantului, cum a retinut Tribunalul Buzau, ci apartine instantelor din Bucuresti.
Tribunalul Buzau a retinut in mod nelegal competenta teritoriala si aplicabilitatea dispozitiilor art. 9, art. 10 al. 1 si 4 si art. 12 Cod procedura civila, iar considerentele privind faptul ca litigiul se solutioneaza in contradictoriu cu cele doua parate, astfel reclamantul avand posibilitatea sa formuleze actiunea si la locul prevazut pentru executarea obligatiei ce face obiectul litigiului, in cauza scrisoarea de executare bancara de buna executie, plata garantiei, facandu-se la B, la sediul paratei BT SA , sunt nefondate.
Prin inserarea in contractul nr. 8460012140/04.10.2010 incheiat intre beneficiarul OP si antreprenorul SC AI SRL , contract ce constituie legea partilor, a acordului de vointa privind solutionarea disputelor de catre instantele din Bucuresti, a operat o prorogare conventionala de competenta teritoriala, posibila si legala in situatia in care competenta teritoriala este reglementata prin norme dispozitive.
In situatia incheierii intre parti a unei conventii atributive de competenta, investirea de catre reclamant a unei alte instante indreptateste paratul sa invoce, in conditiile art. 159 Cod procedura civila, exceptia de necompetenta.
Faptul ca reclamantul a chemat in judecata si parata BT B nu atrage competenta unei alte instante decat cea competenta sa se pronunte asupra fondului dreptului, de a se pronunta asupra cererii de ordonanta presedintiala.
Reclamanta a solicitat suspendarea executarii scrisorii de garantie bancara pe cale de ordonanta presedintiala, pana la solutionbarea litigiului de fond, reprezentat de actiunea pentru rezilierea contractului si restituirea scrisorii de garantie bancara si in care competenta materiala si teritoriala revine exclusiv Tribunalului Bucuresti, conform normelor codului de procedura civila privind competenta materiala si clauzelor contractului incheiat de parti din punct de vedere teritorial.
Sustinerile intimatei reclamante SC AI SRL si intimatei parate BT SA privind faptul ca in cauza nu poate opera clauza contractuala, privind competenta instantelor din Bucuresti, fata de imprejurarea ca, potrivit Normelor Camerei de Comert de la Paris, competenta pentru solutionarea oricarui litigiu aparut intre garant si beneficiarul scrisorii de garantie de executie bancara apartine tribunalului in raza teritoriala a caruia isi desfasoara activitatea garantul, sunt nefondate.
Cererea de ordonanta presedintiala nu are ca obiect litigiul intre garant, si beneficiar, acestia au calitatea de parati, fiind chemati in judecata de chiar solicitantul scrisorii de garantie, reclamanta SC AI SRL.
Litigiul are ca obiect cererea de ordonanta presedintiala, formulata chiar de catre solicitantul scrisorii de garantie, de suspendare a executarii scrisorii de garantie bancara, fara insa ca intre beneficiar si garant sa existe vreun litigiu, fara a fi declansata procedura de executare a scrisorii de garantie bancara intre beneficiar si garant.
In baza art. 304 pct. 3, art. 581 alin. 2 Cod procedura civila, potrivit art. 312 alin. 6 Cod procedura civila, curtea a casat sentinta si a trimita cauza la instanta competenta sa solutioneze cererea de ordonanta presedintiala, Tribunalul Bucuresti.