Potrivit rapoartelor lichidatorului, situatia care a condus la insolventa debitoarei s-a produs in anii 2001 - 2002, interval de timp in care administrarea debitoarei s-a facut de catre prezenta administratoare a debitoarei. Avand in vedere faptul ca din probatoriul efectuat nu s-a putut stabili nici o legatura de cauzalitate intre activitatea foStilor administratori ai debitoarei din perioada 1994 - 2001 Si perioada ulterioara, in care s-au ivit cauzele care au condus la declanSarea procedurii prevazute de Legea nr. 64/1995, instanta a respins cererea de angajare a raspunderii foStilor administratori in conformitate cu prevederile art. 137 alin. (1) din Legea nr. 64/1995, republicata.
17 martie 2020In situatia in care din probele depuse la dosarul cauzei rezulta in mod indubitabil indeplinirea tuturor conditiilor cumulative generale stabilite de art. 998 Si 999 din Codul civil, Si cele speciale stabilite in art. 137 alin. (1) din Legea nr. 64/1995, republicata, instanta este obligata sa pronunte responsabilitatea membrilor organelor de conducere pentru ajungerea debitoarei in stare de insolventa.
17 martie 2020
Judecatorul-sindic a constatat ca fostul administrator al debitorului se face vinovat de savarSirea faptelor prevazute de art. 137 (fostul art. 124) alin. (1) lit. a), d) Si e) din Legea nr. 64/1995, republicata Si modificata prin Legea nr. 149/2004, prin aceea ca, prin negasirea de catre lichidator a activelor inscrise in ultimul bilant contabil intocmit, se prezuma ca administratorul a folosit bunurile societatii in interes propriu, a deturnat sau a ascuns o parte din activul societatii, marind astfel pasivul, iar pe de alta parte a tinut o contabilitate fictiva Si nu a tinut o contabilitate in conformitate cu legea.
Judecatorul-sindic a constatat ca sunt intrunite conditiile raspunderii civile delictuale prevazute de art. 998 - 999 din Codul civil Si, avand in vedere faptul ca asociata este moStenitoarea legala, ca sotie supravietuitoare a defunctului administrator al falitei, acceptanta a succesiunii dupa defunct, a admis fata de aceasta cererile formulate de reclamantele creditoare Si, in consecinta, a obligat-o pe parata sa achite in contul averii debitoarei suma de 2.713.777.719 lei.
Judecatorul-sindic a respins cererile reclamantelor creditoare fata de ceilalti parati, moStenitori legali, in calitate de descendenti-fii ai defunctului administrator al debitoarei, neacceptanti ai succesiunii dupa acesta.
(Tribunalul Satu Mare - Sentinta nr. 66/F/LC din 11 februarie 2005)
Prin cererea inregistrata in dosarul de faliment privind pe falita SC "M." SA Satu Mare, reclamanta creditoare DGFP Satu Mare, in contradictoriu cu paratii M.F., M.G.D. Si M.D.A., moStenitori ai fostului administrator decedat al societatii falite, reprezentata prin lichidatorul SC "C." SA Satu Mare, a solicitat ca, prin sentinta ce se va pronunta in cauza, paratii sa fie obligati sa achite in contul averii debitoarei suma reprezentand cuantumul total al datoriilor falitei fata de creditorii ei sociali. In drept, a invocat dispozitiile art. 124 - 127 din Legea nr. 64/1995, republicata, Si dispozitiile Codului de procedura civila.
Prin cererea depusa in dosarul de faliment de fata, reclamanta creditoare SC "I." SA Hunedoara a achiesat la cererea de angajarea raspunderii materiale a membrilor organelor de conducere ale debitoarei, in temeiul art. 124 din Legea nr. 64/1995, republicata.
Prin cererea inaintata in dosarul de fata, reclamanta creditoare SC "G." SA, societate in faliment, prin lichidatorul sau judiciar SC "F." SA TimiSoara, in contradictoriu cu moStenitorii legali ai fostului administrator al falitei, defunctul M.G., a solicitat angajarea raspunderii acestora potrivit art. 124 din Legea nr. 64/1995, republicata.
Examinand actele de la dosarul cauzei, judecatorul-sindic a retinut urmatoarele:
Societatea falita SC "M." SA Satu Mare s-a infiintat in anul 1993, astfel cum rezulta din fiSa firmei debitoare, aflata la dosar, Si din rapoartele intocmite de lichidatorul desemnat in cauza, SC "C." SA, avand ca asociati pe numitii M.V., M.I., T.N. Si M.G., care a indeplinit Si calitatea de administrator, Si sotia acestuia M.F., obiectul de activitate al firmei fiind activitatea de comert.
Procedura falimentului societatii debitoare SC "M." SA Satu Mare s-a declanSat prin Incheierea judecatorului-sindic din 20.02.2002, din dosarul de fata, la cererea creditoarei AJOFM Satu Mare.
La data de 2.03.2001, fostul administrator al falitei, M.G., a decedat, moStenitorii legali ai acestuia fiind sotia supravietuitoare M.F. Si fiii acestora, M.G.D. Si M.D.A., insa moStenitoarea legala acceptanta a succesiunii dupa defunct este doar sotia supravietuitoare M.F.
Conform raportului lichidatorului, falita nu a mai desfaSurat activitate dupa decesul administratorului M.G., iar sotia defunctului, asociata a firmei, a declarat ca nu Stie nimic despre documentele contabile ale firmei Si nici despre activele acesteia, astfel ca singurul document contabil in baza caruia lichidatorul a putut analiza activitatea falitei a fost bilantul contabil intocmit la 30.12.1996, obtinut de la DGFP Satu Mare.
In acest bilant societatea are inregistrate active de valori mari, care nu au fost gasite in fapt pentru a fi evaluate Si valorificate in cadrul procedurii.
Din acelaSi document rezulta ca s-au ridicat avansuri de trezorerie, nedecontate, Si exista inregistrati clienti neincasati, pentru care nu s-au efectuat demersuri in vederea incasarii datoriei in favoarea societatii falite.
Fata de cele de mai sus, judecatorul-sindic a constatat ca fostul administrator al falitei, M.G., se face vinovat de savarSirea faptelor prevazute de art. 137 (fostul art. 124) alin. (1) lit. a), d) Si e) din Legea nr. 64/1995, republicata Si modificata prin Legea nr. 149/2004, prin aceea ca, prin negasirea de catre lichidator a activelor inscrise in ultimul bilant contabil intocmit, se prezuma ca administratorul a folosit bunurile societatii in interes propriu, a deturnat sau a ascuns o parte din activul societatii, marind astfel pasivul, iar pe de alta parte a tinut o contabilitate fictiva Si nu a tinut o contabilitate in conformitate cu legea.
Judecatorul-sindic a constatat ca sunt intrunite conditiile raspunderii civile delictuale prevazute de art. 998 - 999 din Codul civil Si, avand in vedere faptul ca asociata M.F. este moStenitoarea legala, ca sotie supravietuitoare a defunctului administrator al falitei, acceptanta a succesiunii dupa defunct, a admis fata de aceasta cererile formulate de reclamantele creditoare DGFP Satu Mare, in nume propriu, Si pentru creantele preluate de la CJP Satu Mare, SC "I." Hunedoara Si SC "G." SA, prin lichidatorul sau SC "F." SA, Si, in consecinta, a obligat-o pe parata sa achite in contul averii debitoarei falite SC "M." SA Satu Mare, societate in faliment, reprezentata prin lichidatorul SC "C." SA Satu Mare.
Judecatorul-sindic a respins cererile reclamantelor creditoare fata de paratii M.G.D. Si M.D.A., moStenitori legali, in calitate de descendenti-fii ai defunctului M.G., neacceptanti ai succesiunii dupa acesta.