PENSIE DE INTRETINERE NEPLATITA 3 LUNI » Întreabă Avocat

PENSIE DE INTRETINERE NEPLATITA 3 LUNI

Apreutesei Anca a întrebat 3 ani în urmă

PENSIE DE INTRETINERE NEPLATITA 3 LUNI

Buna ziua, Am hotarare judecatoreasca definitiva prin neapelare din data de 03.05.2019,in care pensia de intretinere pentru fiecare copil, in cazul meu unul minor si altul ce va deveni major in aceasta luna,este stabilita la 1250 ron fiecare copil pana la majoratul fiecaruia (din pacate in hotarare nu se specifica si dupa varsta majoratului, daca se continua studiile sau daca este elev la varsta de 18 ani).

Tatal copiilor,care a fost plecat in strainatate vreme de 2 ani si 7 luni,si care la data stabilirii pensiei era in strainatate,a revenit in tara de la sfarsitul lunii aprilie .

IN luna aprilie 2019 mi-a trimis pe mail demisia de la firma din strainatate si jumatate din pensia de intretinere, motivand ca si-a dat demisia,deci imi va plati jumatate de luna.

IN luna mai a virat 513 ron,iar in luna iunie 527 ron si,totodata,i-a transmis fiicei noastre ca incepand cu luna iulie 2019 nu ii va mai da pensie pentru ca devine majora si conform cu ce apare in hotararea judecatoreasca,scrie negru pe alb ca se va acorda pana la varsta majoratului.

Am nevoie de ajutor din partea dumneavoastra pentru a ma sfatui ce sa fac in aceste conditii in care,eu,ca mama ramasa singura,am fost nevoita sa ajung sa cumpar mancare si cele necesare copiilor de pe cardul de credit.

Inteleg ca tot eu ar trebui sa aduc dovezi ca tatal copiilor ar fi putut plati suma stabilita in hotararea judecatoreasca si ca nu este rea intentie in neplata pensiei din partea lui.

Din pacate,nu am decat marturia fiicei mele,careia i-a marturisit ca lucreaza la negru si discutiile mele cu el in care,dupa data de 16 mai 2019,ziua fiului nostru,cand i-am cerut bani pentru petrecerea de sfarsit de an a declarat ca gata,i s-a terminat si ultimul salariu pe care l-a primit din strainate pe cadoul fiului nostru.

Ar putea fi constrans sa aduca extrasul bancar cu platile avute de la inceputul anului si pana in aprilie + fisa fiscala pe ultimul an de munca in strainatate in care este stipulat ca are o deducere de 3300 euro pentru ca are familie care sa arate ca putea plati pensia alimentara in lunile aprilie si mai,cel putin?

In plus,faptul ca nu a depus cerere de micsorare pensie,cu care m-a"amenintat" ca ma asteapta la judecata nu atesta faptul ca, CU REA INTENTIE si doar pentru a se razbuna pe mine,din pacate,plateste pensia asa cum are dansul chef?

Va multumesc anticipat si imi cer scuze ca am facut o intreaga poveste,dar am nevoie de un sfat...din pacate, situatia financiara nu imi permite angajarea unui avocat.

Raspuns

PENSIE DE INTRETINERE NEPLATITA 3 LUNI

Buna ziua,

Detalii despre pensia de intretinere regasiti in raspunsurile de mai jos.

https://consultantavocat.ro/intrebari/pensie-de-intretinere-major/

https://consultantavocat.ro/intrebari/pensie-de-intretinere-major-continuarea-studiilor/

https://consultantavocat.ro/model-actiune-pentru-stabilirea-obligatiei-legale-de-intretinere-copil-major-aflat-in-continuarea-studiilor-dar-numai-pana-cel-mai-tarziu-la-implinirea-varstei-de-26-de-ani/

Se poate formula o noua cerere pentru copilul major.

In instanta puteti solicita administrarea oricarui mijloc de proba, inclusiv efectuarea unor adrese pentru a se afla veniturile actuale, daca va fi cazul.

 

Cu privire la neplata pensiei timp de 3 luni : CAPITOLUL II Infracţiuni contra familiei

Art. 378

Abandonul de familie

(1) Săvârşirea de către persoana care are obligaţia legală de întreţinere, faţă de cel îndreptăţit la întreţinere, a uneia dintre următoarele fapte:

a) părăsirea, alungarea sau lăsarea fără ajutor, expunându-l la suferinţe fizice sau morale;

b) neîndeplinirea, cu rea-credinţă, a obligaţiei de întreţinere prevăzute de lege;

c) neplata, cu rea-credinţă, timp de 3 luni, a pensiei de întreţinere stabilite pe cale judecătorească,

se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă.

(2) Cu aceeaşi pedeapsă se sancţionează neexecutarea, cu rea-credinţă, de către cel condamnat a prestaţiilor periodice stabilite prin hotărâre judecătorească, în favoarea persoanelor îndreptăţite la întreţinere din partea victimei infracţiunii.

(3) Acţiunea penală se pune în mişcare la plângerea prealabilă a persoanei vătămate.

(4) Fapta nu se pedepseşte dacă, înainte de terminarea urmăririi penale, inculpatul îşi îndeplineşte obligaţiile.

(5) Dacă, până la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare, inculpatul îşi îndeplineşte obligaţiile, instanţa dispune, după caz, amânarea aplicării pedepsei sau suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, chiar dacă nu sunt îndeplinite condiţiile prevăzute de lege pentru aceasta.


1 Answers

Best Answer

Apreutesei Anca answered 3 ani ago
Multumesc frumos!
Imi mai puteti spune,va rog,de la ce data incep sa se calculeze cele 3 luni de neplata pensie intretinere conforma cu hotararea judecatoreasca? De la data hotararii executorii (04.03.2019) sau de la data hotararii definitive prin neapelare (03.05.2019)?


Adaugă răspuns

14
+
10
=