Inselatorie - Santaj » Întreabă Avocat

Inselatorie - Santaj

Boghean Valentin a întrebat 3 ani în urmă

Inselatorie - Santaj

Salutare, Numele meu este Valentin, acum cateva saptamani am vandut o masina.

  1. Contractul folosit nu era cel conform ci un model de pe internet.
  2. La completare s-a gresit seria cartii masinii, fapt observat ulterior.
  3. Cumparatorul a plecat cu masina(pe platforma) si cu actele acesteia in original. Mentionez ca s-a omis trecerea noului proprietar pe certificatul masinii, facanduse totul in graba.
  4. Nu am reusit sa o scot de la impozit neavand cartea masinii in originalAcum "noul proprietar" imi cere o mie de euro ca sa imi pot recupera masina.Ce pot face pentru a rezolva aceasta situatie?

    Va multumesc.

 

Raspuns:

Inselatorie - Santaj

Buna ziua,

Detalii despre inselaciune si santaj regasiti mai jos.

Șantajul Art. 207.

(1) Constrângerea unei persoane să dea, să facă, să nu facă sau să sufere ceva, în scopul de a dobândi în mod injust un folos nepatrimonial, pentru sine ori pentru altul, se pedepsește cu închisoarea de la unu la 5 ani. 

(2) Cu aceeași pedeapsă se sancționează amenințarea cu darea în vileag a unei fapte reale sau imaginare, compromițătoare pentru persoana amenințată ori pentru un membru de familie al acesteia, în scopul prevăzut în alin. (1). 

(3) Dacă faptele prevăzute în alin. (1) și alin. (2) au fost comise în scopul de a dobândi în mod injust un folos patrimonial, pentru sine sau pentru altul, pedeapsa este închisoarea de la 2 la 7 ani. 

Înșelăciunea Art. 244.

(1) Inducerea în eroare a unei persoane prin prezentarea ca adevărată a unei fapte mincinoase sau ca mincinoasă a unei fapte adevărate, în scopul de a obține pentru sine sau pentru altul un folos patrimonial injust și dacă s-a pricinuit o pagubă, se pedepsește cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani. 

(2) Înșelăciunea săvârșită prin folosirea de nume sau calități mincinoase ori de alte mijloace frauduloase se pedepsește cu închisoarea de la unu la 5 ani. Dacă mijlocul fraudulos constituie prin el însuși o infracțiune, se aplică regulile privind concursul de infracțiuni. 

(3) Împăcarea înlătură răspunderea penală.

Daca considerati ca sunt incidente textele de mai sus, puteti sesiza organele competente - Politie, Parchet. Fiind o situatia care se poate rezolva amiabil, va recomandam sa discutati si sa ajungeti la un numitor comun.


Adaugă răspuns

14
+
3
=