Ratiunea acestui text de lege consta in stabilirea datei deschiderii procedurii, generale ori speciale, ca data de referinta la care toate creantele exprimate in valuta sunt inghetate in lei.
Inregistrarea creantelor exprimate sau consolidate in valuta la valoarea acestora in lei, la cursul Bancii Nationale a Romaniei existent la data deschiderii procedurii nu valoreaza/presupune “verificarea” acestor creante, prin aceasta nefiind contestate nici cuantumul creantei Si nici ordinea de prioritate solicitate de creditorii detinand astfel de creante; prin urmare, dispozitiile mai sus invocate nu contravin celor prevazute la art. 66 alin. (2) din lege, producand efecte depline fata de toti creditorii bugetari care detin creante exprimate ori consolidate in valuta.
Prevederile textului de lege mai sus aratat au caracterul unei norme speciale, care se aplica cu prioritate fata de prevederile oricarui alt act normativ, conform principiului potrivit cu care
o norma generala nu poate deroga de la o norma speciala decat In mod expres,
de maniera ca orice alte dispozitii contrare reprezinta “adaugare” la textul Legii privind procedura insolventei nepermisa conform principiului legalitatii.
Toate actiunile introduse de administratorul judiciar sau de lichidator in aplicarea dispozitiilor prezentei legi, inclusiv pentru recuperarea creantelor, sunt scutite de taxele de timbru.
Art. 78
Masurile prevazute in prezenta sectiune se aplica atat in cazurile de reorganizare judiciara, cat Si in cele de faliment prevazute atat de procedura generala, cat Si de cea simplificata.
Art. 79
Administratorul judiciar sau, dupa caz, lichidatorul poate introduce la judecatorul- sindic actiuni pentru anularea actelor frauduloase incheiate de debitor in dauna drepturilor creditorilor, in cei 3 ani anteriori deschiderii procedurii.
Art. 81
Art.85
Art. 86
Ceea ce americanii denumesc „zona crepusculară”, iar francezii „perioada suspectă” este o perioadă de timp care precede deschiderea procedurii şi în care „debitorii şi creditorii disperaţi sunt tentaţi să găsească modalităţi de a-şi îmbunătăţi situaţiile”
(James J. White, Raymond T. Nimmer). Nici debitorii francezi nu fac excepţie. „Debitorul la pândă trişează cu plăcere, fie că încearcă să-ţi „salveze mobilele” şi să organizeze insolvabilitatea, fie că, şi mai banal, nemairezistând presiunilor anumitor creditori, îi favorizează, în dispreţul principiului egalităţii” (Franşoise Perochon, Regine Bonhomme). Uneori, la deschiderea procedurii, averea debitorului poate prezenta un aspect dezolant, fiind vidată de orice active, prin „grija” debitorului, care a beneficiat de prioritatea informării asupra iminenţei insolvenţei. Aşa cum remarca sarcastic în sec. XVIII poetul britanic Charles Churchill „Şi astfel falimentul, tihnit şi sănătos, se scaldă-n bogăţia din vreme protejată.”
Scopul normelor legale cuprinse în art. 77 - 93 este reîntregirea „averii” debitorului, în vederea unei redistribuiri a activelor, în conformitate cu ordinea de prioritate reglementată de art. 121 şi art. 123.
Averea debitorului nu se confundă cu patrimoniul debitorului. Din art. 3 rezultă că averea cuprinde numai bunuri şi drepturi patrimoniale, dar nu cuprinde şi datoriile debitorului,
Pe parcursul perioadei de observatie, cu acordul cocontractantilor, administratorul judiciar va putea mentine contractele de credit, sau sa le modifice clauzele, astfel incat acestea sa asigure echivalenta viitoarelor prestatii. Modificarile vor fi supuse aprobarii comitetului creditorilor, care va verifica daca ele sunt atat in folosul averii debitorului, cat Si in cel al averii creditorilor.
nici bunurile exceptate de la urmărire silită (art. 406 - 409 din Codul de procedură civilă). Măsurile reglementate de art. 77 - 93 se pot lua atât în procedura generală, cât şi în procedura simplificată.
Acţiunile introduse de administratorul judiciar sau lichidator în acest scop beneficiază de scutire de taxe de timbru, ca de altfel toate acţiunile introduse de către aceştia în cadrul procedurii de insolvenţă.
Pentru administratorul judiciar/lichidator introducerea acestor acţiuni este facultativă, şi nu obligatorie (art. 79). Comitetul creditorilor poate să introducă o astfel de acţiune la judecătorul-sindic, dacă administratorul judiciar/lichidatorul nu o face.
Actele frauduloase sunt cele savarSite cu rea-credinta, in scopul de a leza creditorii Si de a obtine pentru sine sau pentru alta persoana un folos necuvenit. De regula, se savarSeSc cu complicitatea altei persoane, dar este posibila Si savarSirea de catre debitor singur.
Trasaturile caracteristice ale actiunii reglementate de art. 79 sunt urmatoarele:
Subdobanditorul bunului va fi tratat ca Si persoana care a fost parte in actul incheiat cu debitorul. Dupa anularea actului de catre judecatorul-sindic, valoarea se intoarce in averea debitorului. Partenerul contractual de buna-credinta, care nu a fost complice la frauda, va putea sa-Si inregistreze creanta in dosarul de insolventa, la fel ca Si ceilalti creditori, fara a se mai cerceta incadrarea in termenele prevazute in notificarea reglementata in art. 62.
Actiunile reglementate de art. 80 Si art. 81 au ca obiect numai acte ale debitorului anterioare deschiderii procedurii.
„Perioada suspecta” variaza intre 3 ani Si 120 de zile.
Duratele de timp de mai sus nu sunt termene de prescriptie, nici termene procedurale. De aceea, aceste durate nu sunt susceptibile de intrerupere sau suspendare pentru cauzele prevazute in Decretul nr. 167/1958. Ele sunt numai limite legale ale „perioadei suspecte”.
Jurisprudenta
debitorului incheiate anterior deschiderii procedurii, iar termenul pentru inregistrarea acestor actiuni la tribunal, in vederea judecarii de catre judecatorul-sindic, se calculeaza tot de la data deschiderii procedurii. Daca judecatorul-sindic a omis sa pronunte o hotarare prin care sa dispuna deschiderea procedurii, aceasta omisiune nu poate produce efecte in dauna intereselor Si drepturilor subiective ale participantilor la procedura, ocrotite prin normele legale.
(
Curtea de Apel Cluj - Sectia comerciala, Decizia nr. 1979 din 10 decembrie 2002, Buletinul Jurisprudentei, 2002
,
Lumina Lex, 2003, p. 451
);
Art. 82
Nu se va putea cere anularea unui transfer cu caracter patrimonial, facut de catre debitor in cursul desfaSurarii normale a activitatii sale curente.
Art. 112
Aceste prevederi instituie prezumtia potrivit careia actele cu titlu gratuit, efectuate intre perioada de reorganizare (data confirmarii planului de reorganizare) Si intrarea in faliment, vor fi anulate, celelalte acte efectuate in acest interval fiind prezumate ca incheiate in frauda creditorilor Si vor fi anulate, cu exceptia celor pentru care exista acordul creditorilor, a celor care au fost prevazute in plan, a operatiunilor obiSnuite ori a celor raportat la care cocontractantul a fost de buna-credinta la momentul incheierii actului Si dovedeSte acest fapt.
Comentarii generale:
Toate acţiunile în anulare reglementate de art. 80 se bazează pe aceleaşi premise:
Toate acţiunile de acest fel sunt de competenţa judecătorului-sindic.
Comentarii la art. 80 alin. (1) lit. a):
Ratiunea textului consta in incompatibilitatea actelor cu titlu gratuit cu incapacitatea de plata a datoriilor exigibile. Transferurile cu titlu gratuit, efectuate in „perioada suspecta” de 3 ani anteriori deschiderii procedurii, se refera atat la bunuri mobile, cat Si la bunuri imobile.
Dispozitiile art. 80 alin. (1) lit. a) sunt aplicabile Si donatiilor deghizate, renuntarilor la drept fara contraprestatie Si iertarilor de datorie.
Nu sunt vizate de art. 80 alin. (1) lit. a) transferurile cu titlu aparent gratuit, dar in realitate interesate, cum sunt comodatul, mecenatul Si sponsorizarea.
Debitorul poate sa fie generos sau pagubos numai in conditii de executare impecabila a obligatiilor proprii Si de plata integrala a datoriilor sale. In situatii de criza, cand fondurile disponibile nu-i mai ajung pentru a-Si plati datoriile exigibile, luxul de mai sus nu-i mai este ingaduit, iar libertatea lui contractuala este repusa in discutie. Prin operatiuni comerciale se inteleg nu numai actele de comert obiective, ci Si operatiunile privind imobilele cuprinse intr-un fond de comert.
Doua ratiuni justifica anularea acestor contracte, care s-au incheiat aparent valabil, conform cerintelor de validitate prevazute de Codul civil:
Conditiile pentru anulare sunt urmatoarele:
Specificul actiunii, in raport cu cele precedente Si consecutive, consta in existenta unui concert fraudulos intre debitor Si partenerii sai, toti fiind animati de intentia de a-i leza pe creditori prin sustragerea unui bun din sfera celor urmarite in temeiul gajului general al creditorilor.
Trasaturile specifice ale actiunii sunt urmatoarele:
In timp ce dispozitiile art. 41 interzic constituirea de garantii in favoarea creditorilor dupa deschiderea procedurii, textul art. 80 alin. (1) lit. e) reglementeaza actiunea pentru anularea constituirii ori perfectarii unor garantii reale pentru o creanta care era chirografara in cele 120 de zile anterioare deschiderii procedurii. Ratiunea textului este tot prezumtia de favorizare a unui creditor in dauna celorlalti, in „perioada suspecta” din preajma deschiderii procedurii.
Scopul normei legale este de a oferi instrumentul necesar lipsirii de efecte juridice a manevrei unui creditor chirografar care tinde sa-Si amelioreze pozitia, devenind creditor cu garantii, in dauna celorlalti creditori, cu putin inainte de deschiderea procedurii.
DeSi insolvent, debitorul devine Si incorect, platind datoriile nescadente, inaintea celor exigibile. Actiunea reglementata de art. 80 alin. (1) lit. f) urmareSte sa lipseasca de efecte asemenea acte de favoritism.
In cazul in care debitorul a fost parte intr-un contract calificat privind asumarea unor obligatii prin apelarea la instrumente derivative, partea supravietuitoare poate cere compensarea bilaterala a relatiei cu debitorul Si recunoaSterea rezultatului compensarii bilaterale, pe parcursul procedurii. Administratorul judiciar are obligatia ca in cazul in care rezultatul compensarii plaseaza cocontractantul debitorului in pozitia de creditor al procedurii, de a verifica in ce masura contractul nu a fost incheiat - amendat in dauna creditorilor, „in perioada suspecta”, in anticiparea intrarii sub incidenta legii insolventei.
In situatiile enumerate la literele a) - d) se prezuma ca operatiunile pagubitoare pentru creditori au fost posibile datorita abuzului persoanei interesate, care a profitat in acelaSi timp Si de pozitia detinuta in societate, Si de informatiile la care avea acces despre posibila declanSare a procedurii, pentru a obtine un folos injust, in prejudiciul creditorilor. Cu atat mai mult se justifica introducerea acestui tip de actiune atunci cand actele au fost incheiate dupa data deschiderii procedurii.
Activitatea normala/curenta trebuie inteleasa in sensul art. 3 pct. 14 Si art. 49 alin.