4.
Data deschiderii procedurii reprezinta:
Data deschiderii procedurii este de importanta cruciala in stabilirea masei credale, precum Si in derularea ulterioara a activitatii debitorului. Fata de aceasta data se stabilesc o serie de elemente importante cum ar fi:
face o a doua cerere de reorganizare;
In termen de 10 zile de la deschiderea procedurii, potrivit art. 33 alin. (4) sau (6), debitorul este obligat sa depuna la dosarul cauzei actele Si informatiile prevazute la art. 28 alin. (1).
Art. 61
Art. 62
(1) Notificarea va cuprinde:
Art. 63
Daca debitorul are bunuri supuse transcriptiei, inscriptiei sau inregistrarii in registrele de publicitate, administratorul judiciar/lichidatorul va trimite instantelor, autoritatilor sau institutiilor care tin aceste registre o copie de pe sentinta
12
de deschidere a procedurii, spre a se face mentiune.
Depunerea de catre debitor a documentelor prevazute de art. 28 este menita a oferi administratorului judiciar informatiile necesare cu privire la creditori, astfel incat, in baza listei depuse de debitor, administratorul judiciar va emite notificari creditorilor cuprinSi in aceasta lista.
Indata dupa deschiderea procedurii insolventei, administratorul judiciar va notifica deschiderea procedurii atat debitorului, cat Si creditorilor cuprinSi in lista depusa de debitor. De asemenea, administratorul judiciar va transmite notificari Si catre administratia financiara, casa judeteana de asigurari de sanatate Si inspectoratul teritorial de munca, pentru ca aceStia sa iSi declare eventualele creante in timp util Si a evita eventualele contestatii ulterioare.
Aceasta notificare se va trimite de catre administratorul judiciar numit de judecatorul-sindic prin hotararea de deschidere a procedurii, indiferent daca cererea introductiva privind deschiderea procedurii insolventei este formulata de catre debitor sau de unul dintre creditori.
Comunicarea se va face prin fax, poSta (scrisoare recomandata cu confirmare de primire) sau prin orice alt mijloc care sa permita verificarea datei Si confirmarea primirii notificarii de catre creditor.
In vederea asigurarii opozabilitatii fata de terti a deschiderii procedurii, administratorul judiciar va comunica aceasta notificare atat catre oficiul registrului comertului sau, dupa caz, registrul societatilor agricole, dar Si catre Serviciul de Carte Funciara Si Arhiva Electronica de Garantii Reale Mobiliare in raza carora se gasesc bunurile debitorului.
Pe langa aceste masuri de publicitate, in baza art. 3 pct. 27 din lege, a fost publicata Hotararea Guvernului nr. 460 din 19 mai 2005 privind continutul, etapele, conditiile de finantare, publicare Si distribuire a Buletinului procedurilor de reorganizare judiciara Si faliment (publicata in Monitorul Oficial nr. 474/03.06.2005). Referitor la aprobarea procedurii de comunicare a actelor de procedura, precum Si in vederea editarii Buletinului, au fost emise ordinele ministrului justitiei nr. 1187 Si nr. 1188/23.08.2005.
Acest act normativ prevede ca, in acest Buletin, vor fi publicate: citatii, convocari,
notificari Si comunicari ale hotararilor pronuntate de instantele judecatoreSti care aplica procedura de reorganizare judiciara Si faliment
Si ale altor documente prevazute de lege.
Buletinul este structurat pe judete, firme, organe care aplica procedura insolventei Si categoriile de acte prevazute mai sus.
Conform art. 4 din Hotararea Guvernului nr. 460/19.05.2005, elementele obligatorii pe care trebuie sa le contina
notificarea
sunt urmatoarele:
In ceea ce priveSte
comunicarea hotararilor pronuntate de instantele judecatoreSti
care aplica procedura insolventei Si a altor documente prevazute de lege, art. 5 prevede ca acestea trebuie sa cuprinda urmatoarele mentiuni:
In cazul in care procedura este deschisa in urma cererii formulate de catre debitor, notificarea va cuprinde Si termenul in care creditorii vor putea formula eventualele opozitii, precum Si termenul pentru solutionarea acestora, care nu va depaSi 10 zile de la data expirarii termenului de depunere a acestora.
Termenul pentru inregistrarea cererii de admitere a creantelor asupra averii debitorului este de maximum 60 de zile de la deschiderea procedurii.
Termenul pentru verificarea creantelor, intocmirea, afiSarea Si comunicarea Tabelului preliminar al creantelor, in procedura generala, nu va depaSi 30 de zile de la expirarea termenului pentru inregistrarea cererii de admitere a creantelor asupra averii debitorului.
Termenul pentru afiSarea Tabelului definitiv al creantelor nu va depaSi, in procedura generala, 30 de zile de la expirarea termenului pentru verificarea creantelor, intocmirea, afiSarea Si comunicarea Tabelului preliminar al creantelor.
Sedinta Adunarii Creditorilor va fi convocata intr-un termen situat in maxim 5 zile de la expirarea termenului de verificare a creantelor Si intocmire a Tabelului preliminar al creantelor.
Avand in vedere importanta primei Adunari a Creditorilor, aceasta poate fi tinuta la tribunal. Prin notificarea transmisa, administratorul judiciar va face mentiune inclusiv locul Si ora la care adunarea este convocata. In cazul in care se considera oportuna organizarea adunarii la tribunal, pentru a nu afecta Sedintele de judecata, adunarea creditorilor nu se va fixa pe timpul unui termen de judecata, deoarece la Sedintele adunarii creditorilor nu pot participa decat creditorii debitorului, aceste Sedinte neavand un caracter public.
Comunicarea prevazuta de art. 63 se va face catre Serviciul de Carte Funciara de pe langa judecatoria in raza careia se afla bunurile imobile (in conditiile Legii nr. 7/1996 privind cadastrul Si publicitatea imobiliara). Pentru regiunile in care nu a fost definitivata procedura de introducere a sistemului cadastral Si in care functioneaza registrele de inscriptiuni Si transcriptiuni, comunicarea se va face catre autoritatile care gestioneaza aceste registre. In privinta bunurilor mobile afectate de garantii, comunicarea se va face catre Arhiva Electronica de Garantii Reale Mobiliare conform Legii nr. 99/1999, Titlul VI, Si Regulamentului aprobat prin Hotararea Guvernului nr. 802/1999 (modificat Si completat prin HOTARARE Nr. 350 din 18 martie 2004 privind modificarea Si completarea
Regulamentului pentru organizarea Si functionarea Arhivei Electronice de Garantii Reale Mobiliare).
Administratorul judiciar va mentiona atat datele de identificare ale debitorului, cat Si cele ale bunurilor imobile/mobile pentru a facilita identificarea corecta de catre respectivele autoritati a bunurilor afectate garantiei Si in privinta carora este necesara efectuarea mentiunilor.
Astfel, in cazul bunurilor imobile, administratorul judiciar va mentiona in notificare toate numerele de carte funciara Si numerele topografice/cadastrale, iar in cazul bunurilor mobile inregistrate la Arhiva Electronica de Garantii Reale Mobiliare, va mentiona numarul avizului de inscriere a garantiei.
In cazul in care administratorul judiciar nu se va afla in posesia tuturor informatiilor necesare pentru identificarea corecta a tuturor bunurilor mobile/imobile, acesta va transmite notificarea prevazuta la art. 63 mentionand date cat mai complete despre debitor Si bunurile acestuia, urmand ca, pe masura ce se gaseSte in posesia mai multor informatii, sa le completeze in mod corespunzator.
In acest context, informatiile prezentate de debitor in lista bunurilor mobile Si imobile referitoare la eventualele garantii care greveaza bunurile aflate in patrimoniul sau primesc o importanta deosebita.
Obligatia indeplinirii acestei formalitati revine administratorului judiciar.
Administratorul judiciar va face comunicarea indata dupa pronuntarea hotararii de deschidere a procedurii (in cazul in care debitorul a prezentat toate informatiile prevazute de art. 28) sau indata dupa ce administratorul judiciar a descoperit existenta bunurilor supuse transcriptiei, inscriptiei sau inregistrarii in registrele de publicitate.
Importanta comunicarii este data de necesitatea asigurarii opozabilitatii fata de terti a deschiderii procedurii Si evitarea modificarii situatiei juridice a bunurilor respective, de catre foStii administratori judiciari ai debitorului, dupa deschiderea procedurii, avand in vedere Si incidenta prevederilor art. 46 din lege.
DeSi legea nu prevede, este necesar ca in notificare sa fie cuprinsa solicitarea ca instantele, autoritatile Si institutiile abilitate sa efectueze aceste mentiuni sa transmita la dosarul cauzei confirmarea efectuarii mentiunilor prevazute de lege.
F0015 Notificarea deschiderii procedurii Adunarea creditorilor. Termene
F0016 Cererea de înscriere a creanţei în tabelul definitiv al creanţelor
DeSi obligatia prezentarii documentelor financiare Si a documentelor prevazute de art. 28 incumba direct din lege, necesitatea emiterii acestei notificari este justificata de celeritatea specifica derularii procedurii prevazuta de Legea privind procedura insolventei.
Transmiterea notificarii se va face de catre administratorul judiciar indata dupa comunicarea hotararii de deschidere a procedurii insolventei. In cazul in care debitorul a prezentat o parte din documentele prevazute de art. 33, administratorul judiciar va mentiona in mod expres in notificare necesitatea prezentarii numai a documentelor constatate lipsa. Analiza documentelor vizate de art.28 este cuprinsa in subsectiunea 4.3.2.